To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Rozrząd? Skrzynia? Drżenie..

charzun - 07-05-2010, 12:00
Temat postu: Rozrząd? Skrzynia? Drżenie..
Witam!
Jakie są objawy przestawionego rozrządu ale tylko na górnym walku o jeden ząbek?
Strasznie drży mi buda (najbardziej na 2 biegu w zakresie 3-4tys obr.) i wziąłem się za sprawdzenie paska od balansu.. Po rozebraniu okazało się że pasek od balansu jest prawidłowo założony ale pasek od rozrządu na górnym wałku był przestawiony o jeden ząbek (przynajmniej tak mi się wydawało) więc go przestawiłem.. oczywiście po tym regulacja zapłonu.. ;/
Różnicy w pracy silnika nie zauważyłem ale drżenie tez nie zniknęło :cry:
Drżenie jest bardziej odczuwalne kiedy przyspieszam bo kiedy jadę już ze stałą prędkością to prawie nie drży..
Możliwe że po dokładnej (ustawiałem na "oko") regulacji zapłonu przestanie drżeć?
Mam jeszcze podejrzenie co do opon.. Bo mam zimówki i gdy popadał deszcz to tak jakby mniej drżało..
Co o tym sądzicie? Bo ja już nie mam siły na te telepanie, wszystkie możliwe rzeczy opisane w necie przejrzałem i dalej nic :cry:
Pozdrawiam! Artur

harpagan - 07-05-2010, 12:31

Wałek balansowy sprawdziłeś tylko na znakach ?
Kolo od pompy oleju ustawione jest poprawnie tylko w jednej z trzech mozliwych pozycji mimo tego ze znaki sie zgadzaja.

charzun - 07-05-2010, 12:35

Nie tylko na znakach.. Wkładałem jeszcze śrubokręt z tylu silnika... Bo raz już go źle ustawiłem ale wtedy to tragicznie drżało i nie miał mocy... A teraz moc ma...
A może coś od skrzyni? Bo już olej powinienem wymienić...

[ Dodano: 17-05-2010, 07:42 ]
Panowie więc jak? Możliwe jest drżenie od skrzyni? Bo już inne rzeczy wykluczyłem i została mi skrzynia.. :x
Moglibyście mi podać stronkę gdzie jest opisane jak wymienić olej w skrzyni? Szukałem ale znalazłem tylko jak to zrobić w manualnej.
Pozdrawiam!

[ Dodano: 17-05-2010, 17:06 ]
Jaki kupić olej i filtr?