To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Olej silnikowy SHELL

MikeDID - 10-05-2010, 15:27
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Olej silnikowy SHELL
Witam,
Mój poprzedni właściciel zalał silnik Shellem 5w30. I jak do tej pory całkiem bez zarzutu wszystko działa.

Zbliża się termin wymiany...i pojawił się problem. Na fakturze nie ma szczegółów dotyczących tego jaki był ten Shell, tzn.:
- Shell Helix Diesel Plus, czy
- Shell Helix Ultra

I mam teraz dylemat, który wybrać. Pomożecie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

robertdg - 10-05-2010, 15:35

Co prawda temat niby do GDi ale odpowiedz znajdziesz, ja bym do tego silnika zalał ELF'a.
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

MikeDID - 10-05-2010, 15:45

Ok, przeczytam.

ELF'a radzisz. A konkretnie który i z jakiego powodu byś tym zalał?

Mam aktualnie tego shella, przejechałem ok 5 tyś. km i w zasadzie nie ubyło nic oleju i nie chciałbym zmienić na coś co by ten stan rzeczy zmieniło.

robertdg - 10-05-2010, 16:01

Ze wzgledu na rodowód silnika i to ze porownywalem prace takiego silnika na kilku olejach, uwazam ze na Elfie pracuje o wiele lepiej niz na Castrolu, Mobilu, Fuchsie, jezeli masz przebieg ponad 100 000km producent zaleca Elf Competiton STi 10W40, ale spokojnie mozesz zalac pełny syntetyk ELF EXCELLIUM LDX 5W40, A jezeli chciałbys z gamy 5W30, to dobrym wyborem bedzie ELF EVOLUTION SXR 5W30.
MikeDID - 25-05-2010, 10:21

Dziękuję za Twoją poradę. Skorzystałem z ostatniego, chciałem zostać przy tej gamie co miałem. Na chwilę obecną nie widzę żadnych negatywnych skutków. Może być nawet tak, że trochę ma teraz więcej kultury niż poprzednio. To takie delikatne odczucie, któe może być naciągnięte samą zmianą oleju.
Faraday - 25-05-2010, 14:25

Ja zalałem Elf Competition Sti i jest dobrze :)

Żadnych zmian nie zauważyłem.

Wcześniej był Mobil 10w40

Anonymous - 27-05-2010, 16:57

Witam

Robert, możesz dokładnie napisać co masz na myśli pisząc "na Elfie pracuje lepiej"?
Ja leje Castrol Magnatec Diesel 10w40 i w zasadzie jest mi całkowicie obojetne co będę lał, byle było zgodne z normą przewidzianą przez producenta silnika. Jakie są argumenty za Elfem?
Jak by co, to mogę poprostu przy najbliższej wymianie zalac półsyntetyk Elfa i już?

Pozdrawiam
Arthus

robertdg - 28-05-2010, 00:58

arthus, Jeden gosc tez lał Castrol (tak mu zalali w warsztacie przydroznym - pewnie z beczki bo maja podpisana umowe i olej kupuja za grosze a sprzedaja po cenach sklepowych) do momentu dopoki nie przekonal sie do zalecanego Elfa, o dziwo w silniku znikneły dziwne dzwieki pojawiajace sie co jakis czas (cos co przypominalo granie zaworow), przestał dolewac oleju pomiedzy wymianami, wlasciciel twierdzi ze silnik nawet sie wyciszyl, a prawda jest taka ze francuskie silniki sa wrazliwe na paliwo i olej, znam nawet takie przypadki ze na oleju pewnej marki silnik potrafil wpic nawet 1.5l oleju pomiedzy wymianami, a po zmianie na zalecanego Elfa problem zniknal, ktoś może uważać że to cuda.

Normy normami, a producent producentem 2% Łaciate nie smakuje tak samo jak 2% Wypasione z MlekoVity

P.S. Zmieniajac gosciowi Castrola na Elfa nie tłumaczyłem nic aby nie wprowadzać efektu Placebo, poprostu powiedziałem, że zaleje mu olejem zalecanym przez producenta ale nie będzie to Castrol, troszkę się zdziwił bo słyszał same dobre opinie na temat tego oleju.

Anonymous - 28-05-2010, 15:27

Spoko, przekonałeś mnie :) . Mam u siebie przypadki klekotania przypominające granie zaworów, które występują w sposób losowy. Zobaczymy jak będzie po zmianie oleju na Elfa.

Pozdrawiam
Arthus

Faraday - 01-06-2010, 10:46

arthus napisał/a:
Spoko, przekonałeś mnie :) . Mam u siebie przypadki klekotania przypominające granie zaworów, które występują w sposób losowy. Zobaczymy jak będzie po zmianie oleju na Elfa.

Pozdrawiam
Arthus

Ja mam w pewnym zakresie obrotów klekotanie przypominające starego diesla.
Po kilkuset km. na oleju ELF mam wrażenie, że dźwięk jest trochę cichszy. Teraz przypomina "cykanie"...

... chociaż może to tylko autosugestia i tylko mi sie wydaje :rolleyes:

robertdg - 01-06-2010, 11:00

Faraday napisał/a:
Teraz przypomina "cykanie"...
Możesz to mylić z praca wtryskiwaczy magnetycznych
Faraday - 01-06-2010, 13:17

robertdg napisał/a:
Faraday napisał/a:
Teraz przypomina "cykanie"...
Możesz to mylić z praca wtryskiwaczy magnetycznych

Myślę, że to nie są wtryskiwacze. No chyba, że da się je słyszeć tylko w okreslonym zakresie obrotów i podczas przyspieszania przy niskich obrotach.

W każdym razie wydaje mi się, że teraz ten dźwięk jest jakby cichszy i rzadziej się pojawia :)
Olej: Elf Competition STI 10W40

Wcześniej był Mobil 1 prawdopodobnie 10W40.

Centosz - 01-06-2010, 18:06

Też jestem ciekawy tego elfa.Mam go już zakupionego.W tej chwili mam zalany Mobil 1 S 10W40 do silników diesla i diesla z turbiną.

Mam jeszcze pytanie.Czy dobre są filtry olejowe firmy BOSCH :?:

robertdg - 01-06-2010, 21:26

Centosz, kup filtr Purfluxa
Faraday - 01-06-2010, 22:53

robertdg napisał/a:
Centosz, kup filtr Purfluxa

A ja mam wszystkie filtry z Filtrona. To są złe? :roll: