Carisma - Techniczne - odczyt z komputeraz
konradsd - 10-05-2010, 20:29 Temat postu: odczyt z komputeraz witam tak wiec bylem na diagnostyce wyszło mi ze jest cos w ukladzie paliwowym, blad P0190 fuel preassure sensor 1, rozdzielacz paliwa czujnik cisnienia tak w sumie ogolny blad ale koles mierzyl tez cisnienie przez podlaczenie do kompa w sorodku na jalowym biegu bylo 0,30-0,40 atmosfer jak przygzowalem rowniez na biegu jalowym na postoju skoczylo maksymalnie do 1,34 max 2 , to chyba za malo z tego co mi koles powiedzial, twierdzil zebym najpierw wymienil filtry sprawdzil swiece i potem zajal sie ukladem paliwa mowil ze raczej to nie bedzie czujnik ze moze to byc pompa, prosze was o porade jak mam sie do tego odnies? czekam na odpowiedz pozdrawiam
przpomne ze objawy mojego auta to kreci sie do 4tys tylko, jak depne pedal do konca zaczyna sie dlawic nie ma mocy, pali sie czek a dodatkowo jak otworze wlew od paliwa slysze jak jest zasysane powietrze, bardzo prosze o pomoc
pawelsonx - 10-05-2010, 20:52
P0190 abnormal fuel presure według serwisów-ki mitsubishi
tak ten błąd wskazuje że coś nie jest tak z ciśnieniem paliwa może być filtr albo filterek w pompie albo inny problem np pompa wc
konradsd - 10-05-2010, 23:14
dzieki bardzo za odpowiedz, jutro jade po filtr paliwa ,sa jakies lepsze i gorsze do carismy 1.8 gdi 2001 rok? czy to nie robi w kazdym lepszym serwisie je dostane, a odnosnie tych filterków w pompie to tez odrazu zakupic czy narazie jeszcze poczekac, a co do pompy wc,jakie koszta i czy jest ciezko dostepna?
aren195612 - 11-05-2010, 16:44
konradsd napisał/a: | cisnienie przez podlaczenie do kompa w sorodku na jalowym biegu bylo 0,30-0,40 atmosfer jak przygzowalem rowniez na biegu jalowym na postoju skoczylo maksymalnie do 1,34 max 2 |
Z tych pomiarów tak naprawdę, to nic nie wynika. Bardzo wątpię żeby to autko się w ogóle poruszało z takim ciśnieniem na pompie WC. Jak na razie to wiadomo tylko to że jest jakiś problem z układem paliwowym.
Tak po omacku to kosztów narobisz /pompa paliwowa w baku ze zintegrowanym filtrem to chyba ponad 300 zł kosztuje/, a problemu nie rozwiążesz. Skorzystaj może z tej instrukcji, wystarczy prosty miernik:
link do instrukcji
Ps. dopisz do wizytówki jakie masz auto/rocznik, żeby było wiadomo o czym rozmawiamy
pawelsonx - 11-05-2010, 16:52
po kodach błędów jest to samochód po lifcie wynika gdi
aren195612 - 11-05-2010, 16:57
konradsd napisał/a: | sa jakies lepsze i gorsze do carismy 1.8 gdi 2001 rok? | po tym wpisie z poprzedniego posta doszedłem...........
pawelsonx - 11-05-2010, 18:00
aren195612 napisał/a: | konradsd napisał/a: | sa jakies lepsze i gorsze do carismy 1.8 gdi 2001 rok? | po tym wpisie z poprzedniego posta doszedłem........... |
konradsd - 11-05-2010, 18:04
ogólnie dzięki za zainteresowanie moim problemem,
autko rzeczywiscie ledwo się porusza możecie mi wierzyc że praktycznie nie jeździ ,przerazaja mnie koszta i jeszcze bardziej to że części są mało dostępne i trzeba powymieniac po kolei to tamto i nie wiadomo czy będzie dobrze, uważnie czytam wszystko co piszecie, może też czytam za dużo bo później robi sie metlik w glowie , wyczytalem ze nawet ze przy podobnych objawach może bede musial wymienic przepływomież czy regulator napięcia w kazdym razie cos co kosztuje 8600 nie pamietam co to za czesc,
co do filtrów dzisiaj zamówilem jakis japoński filtr do paliwa i jest on wkrecany przy silniku tak mi powiedzial typek gdzie go zamawiałem koszt 42
pawelsonx - 11-05-2010, 18:13
zacznij od tego linka co podał ci obywatelaren195612, bo to nic cie nie kosztuje .
co do podciśnienia w baku to odpal na odkręconym korku
wypadało by zmierzyć ciśnienie pompy w baku, bo może zasyfiony jest filter.
przepływka itd nie maja wpływu
konradsd - 11-05-2010, 18:41
jutro bede kombinowal z tym woltomierzem i napisze co jest grane, pytanie jak bede mierzyl to woltomierzem mam miec odkrecony wlew do paliwa? co ma mi dac odpalenie na odkreconym korku , a cisnienie pompy w baku rozumiem ze mozemi zmierzyc dobry mechanik
pawelsonx - 11-05-2010, 18:47
nie wlew do paliwa to tylko żeby sprawdzić czy nie ma problemu z odpowietrzaniem zbiornika ale to tylko tak dla świętego spokoju sprawdź
aren195612 - 11-05-2010, 19:00
pawelsonx napisał/a: | co do podciśnienia w baku |
w naszych autkach bak jest "bez odpowietrzenia", tzn układ jest szczelny, stanem normalnym jest delikatne podciśnienie po dłuższej jeździe /słynne psst/, jest to spowodowane układem odsysania oparów z baku- via filtr węglowy do kolektora ssacego. Odpowiada za to elektrozawór w manualu określany jako "purge control solenoid valve". Jak masz takie mega- podciśnienie to może u ciebie on się zaciął, jest niesprawny i ssie "na wariata". Jak widzisz, to też trzeba sprawdzić.
Hagi - 11-05-2010, 19:23
przychylam się do słów pawelsonxa czyli
1.sprawdzic cisnienie na pompie wc i pompie w baku( pierwsze mozna wykonac miernikiem ) u dobrego mechanika
2.filtr paliwa w baku przy pompie,dokładnie w jej wnętrzu(nie trzeba wymieniac całej pompy)koszt ok 300zl
3.filterki w pompie wc jeden na wlocie paliwa do pompy drugi na zwrocie z listwy do regulatora cisnienia - koszt ok 25zl sztuka
4.pompa paliwa wc do wymiany(koszt astronomiczny jak dla mnie,proponuje używkę)
sądząc po kodzie błędu masz model z najnowszej generacji i myślałem,ze pompy tam montowane byly mniej awaryjne od tych wstawianych wczesniej,Ja mam cari po lifcie ale z pompą,która była wstawiana tez w wcześniejszych modelach (MD351017)
Masz cari z 125KM czy 122KM ?
Saqu - 11-05-2010, 19:57
Cytat: | co do filtrów dzisiaj zamówilem jakis japoński filtr do paliwa i jest on wkrecany przy silniku tak mi powiedzial typek gdzie go zamawiałem koszt 42 |
Taki filtr jest w modelach przed liftowych i pan/i w sklepie chce Ci sprzedać coś co do Twojego auta nie pasuje
konradsd - 11-05-2010, 20:04
1. podlacze miernik i moze uda mi sie samemu to sprawdzic
2. koszt 300zł jest za sam filtr paliwa? czy koszt 300zł jest za cały filtr paliwa razem z pompa paliwa
3. filterki zakupie nie sa drogie wiec mozna(polecacie moze jakis sklep internetowy zeby to wszysko kupic?)
4. rozumiem ze w najgorszym przypadku bedzie to pompa wc
pytanie, bo sie troche w tym gubie w moim aucie jest pompa wc i pompa paliwa, dobrze rozumuje?
co do koni to teraz mnie zabiles bylem przekonany ze mam 125 bede musial to sprawdzic , mysle ze zadzownie do serwisu podam numer nadwozia i mi podadza bo nie mam innego pomyslu
|
|
|