To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Czujnik poziomu oleju do EA5A

Kalifornia - 11-05-2010, 08:44
Temat postu: Czujnik poziomu oleju do EA5A
Witam

Ostatniego czasu uszkodziłem czujni POZIOMU oleju i teraz straszy mnie od dłuższego czasu kontrolka niskiego stanu oleju (która zapala się co podbicie czy dziura więc w Polsce aż za często ;) ). Chciałbym usunąć tą usterkę więc zwróciłem się do znajomego który pracuje w hurtowni z częściami samochodowymi, jak do tej pory załatwiał mi wszystkie części po fajnych cenach, ale Czujnik poziomu oleju okazał się nie lada wyzwaniem nie może go namierzyć. Znalazł czujniki ale tylko ciśnienia oleju. Mam prośbę może ktoś jest w stanie podać jakiś symbol tego czujnika??? albo producenta ??? jakąś informacje która pomoże go namierzyć. Przy okazji mam pytanko jak i czy samemu można wymienić taki czujnik.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Kali

robertdg - 11-05-2010, 13:31

Nr oryginalu MD302293 cena w UK okolo 70 funtów
memory - 07-06-2010, 14:54

Witam

Ja mam problem taki ze zawsze się pali, chyba ze wjadę w kałużę z prawej strony wtedy przestaje świecić.

Ostatnio chciałem sprawdzić czy to naprawdę czujnik. Odłączyłem wtyczkę od tego, myśląc że zgasnie

ten czujnik znajdował się w misce olejowej. O dziwo nadal się pali. Czy czujnik do deski rozdzielczej jest gdzie indziej?
Dziękuje za odp

robertdg - 07-06-2010, 15:00

Sprawdz przewody.
Bartek - 07-06-2010, 15:33

Po odpięciu, będzie się świeciło cały czas - tak ma być.

W razie potrzeby mam taki czujnik sprawny - oddam za parę miedziaków

malina_drizzt - 31-01-2011, 13:42

Gdzie można dostać uszczelkę do tego czujnika?
Leje mi się spod niej dosyć mocno olej, czy można spróbować dokręcić trochę mocniej?

Krzyzak - 31-01-2011, 15:24

uszczelnij silikonem
dzep - 05-02-2011, 18:16

miałem ten sam problem tyle ze mi kontrolka poalila sie tylko przy zimnym silniku gdy juz nabral temperatury bylo ok w serwisie powiedziano mi ze taki czujnik kosztuje ok 700zl wiec sobie darowalem i kupilem uzywke za ok 50 zl i teraz jest ok ( po wyciagnieciu starego nawet nie wygladal na uszkodzony ale jednak nie dzialal :) )
wojtas JDM - 02-03-2011, 07:24

czy to ten czujnik może odpowiadać za zapaljącą się na wolnych obrotach na kilka sekund kontrolkę oleju? czy raczej chodzi o ten krótszy? bo che przeczyścić a nie wiem za który się zabrać?
górek - 25-03-2011, 11:11

Panowie mam prośbę, czy ktoś mógł by wrzucić zdjęcie czujnika poziomu oleju, ale po zdjęciu wtyczniki? chodzi o to że wczoraj pękł mi pasek i pech tak chciał ze zachaczył o czujnik poziomu oleju. Kabel z wtyczką są całe, ale część czujnika na którą wchodziła wtyczka jest uszkodzona. Z czujnika wystają jedynie dwa przewody, czy złączyć to na sztywno z przewodami wchodzącymi do wtyczki i będzie oki? Czy może przy czujniku było coś jeszcze, jakiś przekaźnik albo coś podobnego?
Pytam ponieważ spiąłem to na krótko i kontrolka po odpaleni silnika gaśnie, ale jak przejadę 5 metrów od razu zapala się i cały czas świeci.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Olo20036 - 05-07-2011, 10:13

Ostatnio sprawdzałem stan oleju i okazało się, że mam go za mało, a czujnik nic nie pokazał.
Po włączeniu zapłonu kontrolka się zapala i po odpaleniu gaśnie.
Po odpięciu czujnika kontrolka nie zapala się na odpalonym silniku.
Czy na przewodach od czujnika powinno być jakieś napięcie czy masa?
Potrzebuje schemat podłączenia lub jakąś informacje jak jest ten czujnik podłączony.

Z góry dziękuje za pomoc.

Owczar - 05-07-2011, 11:01

Olo20036, czujnik zwiera do masy. W konsoli środkowej jest przekaźnik z opóźnieniem czasowym. Po włączeniu zapłonu domyślnie kontrolka się zapala niezależnie czy jest podłączony czujnik czy nie. Nawet jak jest rozłączony to kontrolka zgaśnie na jakieś 10 sek. Potem się zapali. Jak odepniesz kostkę to też zgaśnie z 10 sek opóźnieniem.

Na przewodzie w jednym pinie jest masa, a w drugim przewód prowadzący do przekaźnika. Jeśli na obu jest masa, to masz gdzieś zwarcie. Wypnij wtyczkę na dłużej i zobacz czy zapali się kontrolka.

Olo20036 - 05-07-2011, 12:35

Owczar napisał/a:
W konsoli środkowej jest przekaźnik z opóźnieniem czasowym

Dzięki za pomoc :)
A gdzie dokładniej jest ten przekaźnik?

Owczar - 05-07-2011, 12:42

Plastikowa, brązowa puszka w okolicach immo. Trzeba zdjąć osłonę tunelu środkowego od strony kierowcy.
tomix - 13-07-2011, 19:05

Możecie mi podpowiedzieć jak sprawdzić sprawność czujnika poziomu oleju?
Kupiłem miskę na podmiankę i jest w niej zamontowany ten czujnik,tylko czy działa?
Podłączam żarówkę z zasilaniem z bateryjki,zamykam obwód dotykając kabelkami dwóch pinów,które są w gniazdku czujnika,żarówka świeci.Poruszając pływaczkiem nic się nie zmienia,żarówka cały czas świeci.
Wydaje mi się,że pływaczek powinien zamykać lub otwierać obwód,więc w którymś położeniu pływaka żarówka powinna zgasnąć.Mam rację czy coś żle kombinuję?
Podpowiedzcie proszę jak sprawdzić poprawność działania czujnika mając go wymontowanego z miski.