[XX-92]Lancer C6x i starsze - Bulgot po zdjęciu korka, pije olej, dziwny odgłos, czy warto
eteropczyk - 12-05-2010, 20:25 Temat postu: Bulgot po zdjęciu korka, pije olej, dziwny odgłos, czy warto Witam,
mam taki problem - zauważyłem, że mój misiek (lancer 1.5 92r 62KW) pije olej, jest to prawie 1 litr na 1000km. Problem pojawił się po zimie.
Poszukując przyczyny postanowiłem zapalić silnik i podnieść maskę,
na pierwszy rzut ucha - coś jakby trze w okolicach paska rozrządu,
po odkręceniu korka słychać bulgot.
Wygląda na to, że coś się ostro sypie.
Pytanie co i ile szacunkowo może wynieść naprawa?
Czy to mogą być pierścienie - przedmuchy w silniku? Jeśli tak to co przy okazji będę musiał wymieniać?
Pozdrawiam
mario mario - 12-05-2010, 20:54
Przyjacielu, trochę musisz sprecyzować, bulgot ale gdzie?. Jak podejrzewasz pierścienie to sprawdź ciśnienie na garach, poza tym podaj jakieś szczegóły, nie każ się domyślać, napisz wszystko, kiedy się stało, czy nagle, czy postępująco, jakieś pierwsze objawy, uwierz naprawdę taki opis pomoże, bo w odpowiedzi na taki post ja odpisałbym ci - wymień silnik.
eteropczyk - 13-05-2010, 18:39
niestety tylko mogę powiedzieć, że to się raczej stało w czasie, a nie odrazu/nagle.
Jutro jadę do kogoś kto może będzie wiedział o co chodzi.
mario mario - 13-05-2010, 19:01
eteropczyk, słuchaj przyczyn może być wiele, jak na przykład zablokowany pierścień zgarniający, ale obawiam się, ze mogłeś mieć zalany silnik jakimś motodoktorkiem, ale widzisz bez dokładnych danych opisowych nie można szukać konkretnej przyczyny.
PatricoWroc - 13-05-2010, 19:23
Na 99% coś z zaworami. Zobacz czy kopci z wydechu.
mkm - 27-05-2010, 23:40
eteropczyk, mało detali.
Zapraszam Cie do uzycia funkcji "szukaj".
Przegladnij takze dział Colta z Twoim silnikiem.
Tu masz przykladowy temat ile usterek masz do wyboru
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35849
wojmi1 - 08-06-2010, 16:31
ale olej jak jest w silniku i otworzymy korek wlewowy to bulgocze poprostu olej smaruje głowice i chłodzi nastepnie spływa do miski ---
inna kwestia to kwestia żarcia oleju - uszczelniacze zaworów wymiana lub przedmuchy na cylindrach. Przy przedmuchach wzrasta ciśnienie w układzie wietrzenia skrzyni korbowej - po polsku wydmuchiwsany jest olej do przepustnicy lub gażnika .
1litr/100 km duży przepał ale niema tragedii -- zaczoł bym od wymiany uszczelniaczy zaweorowych
wykonane we własnym zakresie ogranicza się do kosztu 8zł razy liczba zaworów + uszczelka pod pokrywe w silniku 4 g15 warto wykonać regulacje zaworów - przy okazii /narzędzia klucz najlepiej oczkowy fajkowy + śrubokręt płaski/ i obserwacja żre dalej wymiana pierścieni tłoków .... itd
Bartek w dziale wrsztat opisuje metode wymiany uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy
Hugo - 08-06-2010, 23:29
wojmi1 napisał/a: | 1litr/100 km duży przepał ale niema tragedii | Nie ma tragedii, a co jest? Katastrofa chyba
|
|
|