To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - kondesator przy cewce zaplonowej

chomik_1988 - 13-05-2010, 11:11
Temat postu: kondesator przy cewce zaplonowej
czy mogl by mi ktos podac wartosci kondesatora tego malego co jest przy cewce zaplonowej?? bo mam wyrwany z nigo kabel a nie idzie nic odczytac z niego i nie wiem jaki wsadzic albo moze ktos ma do sprzedania?? calosc z ta wtyczka??
mirekbdeblin - 14-05-2010, 21:20

Witam,
Zazwyczaj do cewki zakłóadano kondensator 2 mikrofarady a taki był w polonezie i FIAT 126P więc do sklepu. masa na obejmie obudowy i plus na pojedyńczym przewodzie.
Pozdrawiam

chomik_1988 - 15-05-2010, 18:15

wielkie dzieki:D taki bedzie dobry?
http://allegro.pl/item101...26p_fso_pn.html

mirekbdeblin - 16-05-2010, 21:15

Witam,
Kondensatory stosuje się po to aby wyelyminować zakłócenia mechanizmów powodujących iskrzenie a w skutku zakłócenia pracy radia np.w samochodzie ale i nie tylko równierz telewizora w domu itp . W autach stosuje się kondensatory 2mikrofarada i 3 mikrofarada 2 mikr.przy aparacie zapłonowym,.3mikr.alternator i jeżeli jest oddzielnie regulator napięcia mechanicznyteż 3 mikrof. a dodatkowo aby uniknąć słuchania obrotów silnika w radiu można zastosować filtr lub dławik .Wszystkie przewody od kondensatorów łączymy pod zacisk urządzenia na PLUS. Taki jak pokazłeś będzie OK.
Pozdrawiam

zuku19 - 16-05-2010, 21:20

mirekbdeblin napisał/a:
Witam,
Kondensatory stosuje się po to aby wyelyminować zakłócenia mechanizmów powodujących iskrzenie a w skutku zakłócenia pracy radia np.w samochodzie ale i nie tylko równierz telewizora w domu itp . W autach stosuje się kondensatory 2mikrofarada i 3 mikrofarada 2 mikr.przy aparacie zapłonowym,.3mikr.alternator i jeżeli jest oddzielnie regulator napięcia mechanicznyteż 3 mikrof. a dodatkowo aby uniknąć słuchania obrotów silnika w radiu można zastosować filtr lub dławik .Wszystkie przewody od kondensatorów łączymy pod zacisk urządzenia na PLUS. Taki jak pokazłeś będzie OK.
Pozdrawiam

Zapomniałeś dodać że ten kondensator także zbiera/kumuluje nadmiar prądu , taki kondensator można sprawdzić czy jest dobry podłączając pod 220V, tylko jak ktoś nie umie nie polecam , grozi porażeniem.

mirekbdeblin - 16-05-2010, 21:30

Drobnostka, a takiego sprawdzania nie polecam może rozerwać i prysnąć po oczach
chomik_1988 - 16-05-2010, 21:36

mojego nie ma co sprawdzac bo ma wyrwany kabel:d wiec na pewno nie dziala:D wielkie dzieki za pomoc:D a to drugie obok kondensatora to co to?? wychodza z tego czegos 2 kable co to robi jak to sie nazywa??
mirekbdeblin - 16-05-2010, 21:39

Wrzuć fote bo nie kojarze
chomik_1988 - 17-05-2010, 17:49

wrzuce jutro po poludniu bo dzis brak czasu na co kolwiek...
VirMan - 18-05-2010, 16:15

pomierzę i sprawdzę - powiem co i jak - ale w poniedziałek - poczekacie ? :)