To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY

Anonymous - 30-09-2006, 20:07
Temat postu: KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY
Witam,
mam Carismę od maja i bdb mi się nią jeździ, jednak jest to moje pierwsze auto z automatyką, absem, poduszkami itp.
i mam kilka "głupich" pytań:

1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?

2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy ?

3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy

????

thxs

Hubeeert - 30-09-2006, 20:13

jadu napisał/a:
1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?

Nie
jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy

Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą
jadu napisał/a:
3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy

Norma

Anonymous - 30-09-2006, 20:16

dzieki :)

ale klocki były wymienanie 15000km temu :|

Hubeeert - 30-09-2006, 20:19

jadu napisał/a:
ale klocki były wymienanie 15000km temu

1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?

Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać

Anonymous - 30-09-2006, 20:24

ok :) dzięki wielkie za pomoc <piwo>
Hubeeert - 30-09-2006, 20:27

Kliknij "pomógł" pod moim postem jeżeli uważasz że pomogłem - ta zasada obowiązuje wobec każdego kogo odpowiedź uznasz za pomocną.

Powodzenia.

Hubeeert
admin forum

Matejko - 30-09-2006, 20:30

Hubeeert napisał/a:
jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy

Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą

ty no jak, jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac - jesli slychac i przestaje po wcisnieciu hamulca to beda prowadnice od klockow - tam sie lub syf zbierac, pewnie przy wymianie zamiast wszystko oczyscic dali smaru syf sie nazbieral i teraz klocek sie nie cofa jak powinien przez co trze podczas jazdy i piszczy - ogolnie nieszkodliwe ale wnerwiajace, ja wlasnie jestem po calkowitym przegladzie hamulcy ze smarowaniem tloczkow zaciskow prowadnic itp.

co do tych prowadnic poprostu musisz wyjac klocki i przeszlifowac papierkiem sciernym ok 100-150 prowadnice od klockow w jarzmie zacisku i na samych klockach, mozna dac smaru ale delikatnie i najlepiej jakiegos wysokotemperaturowego

Anonymous - 30-09-2006, 21:11

Matejko napisał/a:
jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac

Nie koniecznie. U mnie jak klocki zaczely piszczec to sprawdzilem ich grubosc i byly do wymiany. I po nacisnieciu hamulca nie piszczaly. Zreszta podobnie mialem w kilku autach nie tylko moich.

Hubeeert - 30-09-2006, 21:17

Nieważne - hamulce do przeglądu tak czy inaczej.
Matejko - 30-09-2006, 21:20

no dokladnie, a jesli beda ok to zrobic to co napisalem jak nie to wymienic sprawdzic tez tloczki z przodu i jak zacisk chodzi w prowadnicach
szczeslaw - 30-09-2006, 21:23

Hubeeert napisał/a:
jadu napisał/a:
ale klocki były wymienanie 15000km temu

1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?

Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać

Ja bym dodał jeszcze styl jazdy - u mnie ŻADNE klocki nie wytrzymują dłużej niż 15-20tys :)

Hubeeert - 30-09-2006, 21:24

A u mnie w Caddym z przodu po 90000 jeszcze trochę było na nich ale kazałem wymienić :mrgreen:
szczeslaw - 30-09-2006, 21:45

A ile z tych 90tys przejechane po zakorkowanym mieście?
Hubeeert - 30-09-2006, 21:46

Sporo
Ale najwięcej w trasie

szczeslaw - 30-09-2006, 21:49

Ja Corsą jeżdżę TYLKO po mieście - podejrzewam, że to też ma olbrzymi wpływ na szybkość z jaką znikają klocki. Oczywiście obok mojego stylu jazdy :mrgreen:
Klocki wsadzam zawsze dobre jakościowo a o hamulce dbam.