Carisma - Techniczne - KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY
Anonymous - 30-09-2006, 20:07 Temat postu: KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY Witam,
mam Carismę od maja i bdb mi się nią jeździ, jednak jest to moje pierwsze auto z automatyką, absem, poduszkami itp.
i mam kilka "głupich" pytań:
1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy ?
3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy
????
thxs
Hubeeert - 30-09-2006, 20:13
jadu napisał/a: | 1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ? |
Nie jadu napisał/a: | 2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy |
Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą
jadu napisał/a: | 3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy |
Norma
Anonymous - 30-09-2006, 20:16
dzieki
ale klocki były wymienanie 15000km temu
Hubeeert - 30-09-2006, 20:19
jadu napisał/a: | ale klocki były wymienanie 15000km temu |
1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?
Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać
Anonymous - 30-09-2006, 20:24
ok dzięki wielkie za pomoc <piwo>
Hubeeert - 30-09-2006, 20:27
Kliknij "pomógł" pod moim postem jeżeli uważasz że pomogłem - ta zasada obowiązuje wobec każdego kogo odpowiedź uznasz za pomocną.
Powodzenia.
Hubeeert
admin forum
Matejko - 30-09-2006, 20:30
Hubeeert napisał/a: | jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy
Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą |
ty no jak, jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac - jesli slychac i przestaje po wcisnieciu hamulca to beda prowadnice od klockow - tam sie lub syf zbierac, pewnie przy wymianie zamiast wszystko oczyscic dali smaru syf sie nazbieral i teraz klocek sie nie cofa jak powinien przez co trze podczas jazdy i piszczy - ogolnie nieszkodliwe ale wnerwiajace, ja wlasnie jestem po calkowitym przegladzie hamulcy ze smarowaniem tloczkow zaciskow prowadnic itp.
co do tych prowadnic poprostu musisz wyjac klocki i przeszlifowac papierkiem sciernym ok 100-150 prowadnice od klockow w jarzmie zacisku i na samych klockach, mozna dac smaru ale delikatnie i najlepiej jakiegos wysokotemperaturowego
Anonymous - 30-09-2006, 21:11
Matejko napisał/a: | jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac |
Nie koniecznie. U mnie jak klocki zaczely piszczec to sprawdzilem ich grubosc i byly do wymiany. I po nacisnieciu hamulca nie piszczaly. Zreszta podobnie mialem w kilku autach nie tylko moich.
Hubeeert - 30-09-2006, 21:17
Nieważne - hamulce do przeglądu tak czy inaczej.
Matejko - 30-09-2006, 21:20
no dokladnie, a jesli beda ok to zrobic to co napisalem jak nie to wymienic sprawdzic tez tloczki z przodu i jak zacisk chodzi w prowadnicach
szczeslaw - 30-09-2006, 21:23
Hubeeert napisał/a: | jadu napisał/a: | ale klocki były wymienanie 15000km temu |
1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?
Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać |
Ja bym dodał jeszcze styl jazdy - u mnie ŻADNE klocki nie wytrzymują dłużej niż 15-20tys
Hubeeert - 30-09-2006, 21:24
A u mnie w Caddym z przodu po 90000 jeszcze trochę było na nich ale kazałem wymienić
szczeslaw - 30-09-2006, 21:45
A ile z tych 90tys przejechane po zakorkowanym mieście?
Hubeeert - 30-09-2006, 21:46
Sporo
Ale najwięcej w trasie
szczeslaw - 30-09-2006, 21:49
Ja Corsą jeżdżę TYLKO po mieście - podejrzewam, że to też ma olbrzymi wpływ na szybkość z jaką znikają klocki. Oczywiście obok mojego stylu jazdy
Klocki wsadzam zawsze dobre jakościowo a o hamulce dbam.
|
|
|