To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Akumulator

alexgol - 16-05-2010, 14:14
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Akumulator
Witam,
Czytałem tematy na forum o tym jaki akumulator zamontować, ale wolę zapytać dokładniej... Centra Plus 62Ah 540A styknie? W ogóle to co różni Centre Plus od Futura? Wiadomo, że zbliża się lato, sezon ognisk itp. czasami trzeba będzie użyczyć audio, a nie całe życie pasożytem być od innych tylko słuchać
Cari GDI 1999r.

pawelsonx - 16-05-2010, 14:29

akumulator według serwisu to 75d26L jest to 65AH
Morfi - 16-05-2010, 18:40

alexgol napisał/a:
62Ah 540A
spokojnie wystarczy.
alexgol - 16-05-2010, 18:59

I bardzo dziękuje za odpowiedź... jutro wizyta w sklepie i ogień :]
Morfi - 17-05-2010, 08:41

Tylko nie pamiatem lewy czy prawy.
alexgol - 19-05-2010, 16:38

Podbijam temacik bo nie ma sensu zakładać nowego. Czy aku może być aż tak słaby żeby po postoju 4-5 godzinnym mieć problemy z kręceniem? Bo wiadomo że wymieniam, bo jest stary i to bardzo, ale myślę czy coś mi nie kradnie prądu przypadkiem. Druga sprawa chce przeczyścić przepustnice w weekend, ale chciałbym kupić uszczelkę na wszelki wypadek gdybym uszkodził starą, dajcie jakiś namiar w necie lub na sklep w Wawce, gdzie mogę taką uszczelkę kupić i mniej więcej za jaką cenę?

I jeszcze jedno... wcześniej pisałem o Centrze Plus, ale znajomy ma takiego samego w Dieslu i myślę czy może nie lepiej kupić Centrę Plus 44AH, 420A, bo chyba wystarczyć powinna nie?

Saqu - 19-05-2010, 17:24

alexgol napisał/a:
Druga sprawa chce przeczyścić przepustnice w weekend, ale chciałbym kupić uszczelkę na wszelki wypadek gdybym uszkodził starą

Można wyciąć z kartoniku nową i wysmarować tawotem np. I będzie działać ;)

alexgol napisał/a:
Centrę Plus 44AH

Do GDI może się okazać nie co za małym akumulatorem, lepiej się rozglądać za pojemnościami w okolicach 62Ah i mieć spokojną głowę ;)

alexgol - 19-05-2010, 17:31

czyli ta, którą wymieniłem na początku w sam raz.

A w sprawie tego starego ktoś może odpowiedzieć... czy może być aż tak słaby żeby kilka godzin do rozładowywało czy jednak coś mi kradnie? Ile może kosztować sprawdzenie w jakimś warsztacie co może kraść?

mlun - 19-05-2010, 21:22

Sam sobie miernikiem możesz sprawdzić. Jeden koniec do klemy "-" a drugi do minusa przy akumulatorze i zobaczysz jaki masz pobór.
pawelsonx - 19-05-2010, 21:48

mlun napisał/a:
Sam sobie miernikiem możesz sprawdzić. Jeden koniec do klemy "-" a drugi do minusa przy akumulatorze i zobaczysz jaki masz pobór.

woltomierzem amperomierzem czy omomierzem?

wypadało by uściślić bo obywatel alexgol, wiedział to by się nie pytał

mlun - 19-05-2010, 22:14

Woltomierzem jeśli chce sprawdzić pobór prądu :wink:
robertdg - 19-05-2010, 22:22

mlun, a od kiedy to woltomierz mierzy pobór prądu i to jeszcze w układzie szeregowym :?: predzej do takiego pomiaru nadaje sie amperomierz :-)
plecho1 - 19-05-2010, 22:23

Amperomierzem.
Voltomierzem można sprawdzić ładowanie.
Odkręcasz plusową klemę z aku i amperomierz wpinasz szeregowo, jeden przewód do akumulatora do + a drugi do klemy.

mlun - 20-05-2010, 00:01

No tak mój błąd :roll:
plecho1 a czy jest różnica w tym jak podpinasz się do plusa lub do minusa? Bo mi pokazywali żeby do minusa podpinać i nie wiem czy to ma jakieś zasadnicze znaczenie.

alexgol - 20-05-2010, 00:10

Ok jutro (znaczy już dzisiaj - czwartek) lece rano po nowy aku, kupie też amperomierz i zmierzę pobór. Mam nadzieje, że była to wina bardzo starego, zużytego akumulatora. Dam znać koło południa co i jak.