To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - ściemnianie szyb

roberto1986 - 17-05-2010, 16:47
Temat postu: ściemnianie szyb
Witam! Przymierzam się do ściemnienia swoje Cari. Robił to może już ktoś z was i możecie pokazać foty swoich Cari jak się prezentują ??:D pozdrawiam
robertdg - 17-05-2010, 16:52

Przyciemniasz tylko tył, czy całe boki z tyłem :?:

Kliknij tutaj na fote http://www.tuning1.com/info,5772 przyciemniony sam tyl

albo:

roberto1986 - 17-05-2010, 17:09

chciałbym ściemnić całą ( tył , boki przód i tył) ale nie na maksa czarną folią
Jarucha - 17-05-2010, 17:22

z przodem i przednimi drzwiami to zalecam ostrożność, taka przyciemniona szyba musi spełniać normy dotyczące przepuszczalności światła, więc najlepiej kupić atestowane szyby... bo folia niespełniająca norm przy spotkaniu z gorliwymi policjantami może skutkować w najlepszym przypadku jej zrywaniem, a w najgorszym zatrzymanie dowodu rejestracyjnego
Faraday - 17-05-2010, 17:58

Kolega ma rację.
Standardowo przyciemniane na zielono szyby przepuszczają chyba ok. 70% światła czyli tyle, ile wynosi minimum.
Przyklejenie nawet lekko zabarwionej folii może skończyć się problemami w przypadku spotkania z misiaczkami.
Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup białych szyb + oklejenie folią lub zakup szyb atestowanych barwionych na czarno.

kris80 - 17-05-2010, 21:07

Ja mam u siebie przyciemnione wszystkie boczne szyby i tylną i jak narazie odpukać przez 5 lat nikt sie nie przyczepił. Same tylne to dla mnie nie bardzo.
hermeth - 17-05-2010, 23:29

Fabryczne szyby ledwo się mieszczą w normach, więc nawet najjaśniejsza folia sprawi, że przepuszczalność będzie niezgodna z przepisami. Zmożesz zobaczyć w moim temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37868 jak wyglądają wszystkie szyby gołe (po zakupie), wszystkie przyciemnione, a później tylko tył (po spotkaniu z policją). Przyzwyczaiłem się do szyb z przodu i teraz drażni mnie jak mi świeca po lusterkach od tyłu (z racji obniżenia zawiechy, lusterka też są niżej). W lecie tez wnętrze mniej się nagrzewa, więc u mnie szyby przednie niedługo będą znów czarne. Tak to jest, jak się człowiek przyzwyczai to później ciężko się dostosować :)

Jeżeli policja Cię złapie to masz prawo usunąć usterkę (zedrzeć folię) na miejscu i otrzymasz tylko pouczenie.