To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - lekko wygieta maska

domin_ae - 21-05-2010, 15:00
Temat postu: lekko wygieta maska
Pisze, bo licze, ze ktos z was moze mial kiedys podobne doswiadczenie i bedzie w stanie mi cos doradzic. Chodzi o to, ze ktos puknal mnie na parkingu w przod - uderzenie raczej centralne, bo slad jest tylko na tablicy rejestracyjnej i nigdzie indziej. Zauwazylem jednak lekkie uwypuklenie maski, tzn. jej linia (patrzac od boku) troche do przodu od przedniego kola unosi sie w stosunku do linii blotnika o jakies 3-5mm i powstaje dosyc nieladna szczelina. Odpryskow lakieru nigdzie nie ma, ale podejrzewam, ze uderzony zderzak mogl popchnac pas przedni a ten poprzez zamek maski po prostu ja wygial - o weryfikacje tej teorii bardzo bym prosil :) I teraz moje pytanie - czy jezeli nie ma nigdzie wyraznych zgiec, pekniec, odpryskow, to mozna to jakos naciagnac, wyprostowac maske bez potrzeby klepania szpachlowania i malowania? Wiadomo, ze chodzi mi tu o koszt takiej naprawy (AC co prawda mam, ale nie chcialbym tracic znizki). Jesli moj opis jest niewystarczajacy, to postaram sie wrzucic pozniej fotke. Tymczasem prosilbym chociaz o jakies wstepne opinie :)
robertdg - 21-05-2010, 15:09

Jezeli maska nie zostala zagieta, obdarta, nie ma koniecznosci jej malowania, to jak najbardziej mozna wyformowac maske jezeli zagiela sie do tego stopnia ze nie powstaly ostre zalamania, istneje takze taka mozliwosc ze to wlasnie wzmocnienie czolowe pociagnelo maske i ja zdeformowalo, poczekamy na zdjecia, bo jezeli wzmocnienie czolowe sie przemiescilo, to bedzie to widac po lampach i zderzaku.
domin_ae - 21-05-2010, 15:53

http://img21.imageshack.u...8/img2373gc.jpg
http://img405.imageshack....72/img2370p.jpg
http://img685.imageshack....35/img2369u.jpg

Tak to wyglada :/ Zderzak i lampy trzymaja sie mocno (nic nie lata), aczkolwiek z przodu widac, ze z jednej strony opada. Po bokach z nadkoli wyskoczyly te plastikowe bolce od zderzaka. Ogolnie auto sprawia przez to wrazenie niezlej rozjebundy (szczegolnie nieumyte i z zapasowym kolem - poszla mi dzis takze opona), pomimo tego, ze jest zadbane od strony mechanicznej.

robertdg - 21-05-2010, 16:16

Poddała sie listwa podzderzakowa, dlatego zderzak delikatnie opadl, maske trzeba poprawic i bedzie OK, jest w Twojej okolicy ktos kto Ci moze pomoc to zrobic deejay
domin_ae - 21-05-2010, 16:27

Ok, dzieki wielkie za wskazowke ;)
Psikus - 22-05-2010, 20:31

Niewiele się stało - miałem bardziej i blacharz sobie poradził z tym za 100 złotych bez lakierowania i innego cudowania.
robertdg - 22-05-2010, 20:49

Psikus napisał/a:
Z okręgu Wrocławia jest jeszcze Forest_Taft
a nie przypadkiem z okręgu Łódzkiego :?:
sipex - 25-08-2012, 22:23

witam.Umnie szczeliny maska-nadkole rozchodzą się przy samych lampach..wziełem się dziś za spasowanie tego dziadostwa ,z lewa stroną pasażera poradziłem sobie wmiare dobrze..szczelina jest równa na całej długości ale przy szybie maska jest wklęśnięta o jakieś 3mm.Od strony kierowcy szczelina jest po calości szersza o dobre 1-2mm :cry: ale kucając z boku i patrząc od szyby do lampy idzie równo w poziomie..Czy można to jakoś wyregulować samemu?dodam ,że maska była nie za mojej kadencji delikatnie udeżona w róg od kierowcy przy lampie(tak stwierdził lakiernik) ale reszta pod zderzakami jest prosta i orginalna..czy to możliwe ,że maska po uderzeniu wygieła się i stąd te nieznaczne brakujące milimetry i nierówne szczeliny?
Hugo - 27-08-2012, 08:31

sipex napisał/a:
czy to możliwe ,że maska po uderzeniu wygieła się i stąd te nieznaczne brakujące milimetry i nierówne szczeliny?
Tak.
Tomek - 27-08-2012, 09:22

mam ten sam problem
przełożyłem maskę z dużym garbem z anglika i po lewej stronie w środku jest za wysoka o jakieś 3-5 mm
ma sporo odprysków, więc pewnie na wiosnę pomaluję i wtedy się wyprostuje

sipex - 27-08-2012, 11:59

hmm..czyli zostaje dać do blacharza a on musi ją pożądnie ponaginać?sam się boje takie zabiegi robić bo zaraz coś odprysnie pewnie? :P