Komputery, RTV, AGD, Komorki - Aktualizacje w winXP
Anonymous - 01-10-2006, 22:48 Temat postu: Aktualizacje w winXP Wie ktos moze gdzie dokladnie sa instalowane wszystkie aktualizacje ktore sa pobierane z witryny MS
Nie do konca jestem pewien ale wydaje mi sie ze kazda latka zainstalowana w systemia tworzy katalog w katalogu WINDOWS ktory zawsze zaczyna sie znakiem"$", w pewnej gazecie komputerowej wyczytalem ze jest to kopia latki i mozna owe katalogi usunac.
Gdzie wiec znajduje sie zainstalowana latka, na czym to dokladnie polega ?? Czy usuwajac ukryte katalogi z $ usuwa sie tez latki (bo znikaja z dodaj\usun) czy tylko ich kopie ??
arekp - 02-10-2006, 02:00
W katalogu z zainstalowanym windowsem (np. C:\windows). Musisz najpierw wlaczyc pokazywanie plikow systemowych i ukrytych.
Mozna usunac wszystkie katalogi rozpoczynajace sie od $ - i nie czytaj wiecej tej gazety. W katalogach tych sa pliki pozwalajace na jej odinstalowanie a nie kopia latki.
JCH - 07-10-2006, 15:27 Temat postu: Aktualizacje WinXP Podepnę się pod temat ...
Jest dziś taka aktualizacja:
Instalować Czy olać
Ktoś już to pobierał
Chooper - 07-10-2006, 16:29
olej
arekp - 07-10-2006, 17:21 Temat postu: Re: Aktualizacje WinXP
JCH napisał/a: | Podepnę się pod temat ...
Instalować Czy olać
Ktoś już to pobierał |
To na pewno nie jest dzisiejsza latka. Microsoft publikuje aktualizacje w kazdy drugi wtorek miesiaca.
Obawiam sie, ze jesli tego nie zainstalujesz nie bedzie mozliwosc instalacji aktualizacji - choc pewnien nie jestem.
Chooper - 07-10-2006, 17:39
to jest ta łatka, po której zainstaluje sie to badziwie, że bedzie wyskakiwał komunikat, że dana wersja XP posiada nielegalny kod. Ja to olałem i kolejne aktualizacje przychodzą...
Producent nie moze rozkazać instalować Ci wszystkiego, co wytworzy.
Przykład: częśc łatek nie dotyczy bezpośrenio samego XP, a np. tylko IE. NIe każdy użytkuje IE, i te łatki nie są mu do niczego potrzebne.
saphire - 07-10-2006, 18:23
Jak kogoś wkurza to pasqdztwo to tutaj jest sterta sposobów (w tym także oficjalny Micro$oftowy) na usunięcie tegoż.
arekp - 07-10-2006, 19:06
Chooper napisał/a: | Producent nie moze rozkazać instalować Ci wszystkiego, co wytworzy. |
Moze Ci uniemozliwic pobieranie aktualizacji jesli kradniesz jego produkt.
UPDATE:
Chooper napisał/a: | Przykład: częśc łatek nie dotyczy bezpośrenio samego XP, a np. tylko IE. NIe każdy użytkuje IE, i te łatki nie są mu do niczego potrzebne. |
Widac, ze nie znasz XP ... polowa systemu jest oparta o IE - m.in. dlatego nie da sie go odinstalowac - i latki dotyczace IE dotycza rowniez systemu.
UPDATE2:
Nie tylko systemu ale i programow zainstalowanych na komputerze. Tak sobie przypomnialem, ze Gadu Gadu jest oparte o IE.
saphire - 07-10-2006, 20:57
Mnóstwo softu wykorzystuje kontrolkę IE (i obiekty MSIE) nie tylko komunikatory niemniej wywalenie WGA z systemu lub brak poprawnego przejścia walidacji windy skutkuje brakiem możliwości pobierania poprawek innych niż krytyczne.
Wtedy ostatecznie zawsze pozostaje xxx - to dla tych którzy nie są do końca ,,legalni''
EDIT (arekp): nie promujemy piractwa
Anonymous - 07-10-2006, 21:54
To jest zupelnie nie potrzebna latka
A tak na marginesie to slyszal moze ktos o beta testach Visty ?? Jest mozliwosc testowania Visty a potem zostac legalnym uzytkownikiem i normalnie pobierac aktualizacje ??
arekp - 07-10-2006, 23:07
dylirzans napisał/a: | A tak na marginesie to slyszal moze ktos o beta testach Visty ?? Jest mozliwosc testowania Visty a potem zostac legalnym uzytkownikiem i normalnie pobierac aktualizacje ?? |
Na temat Visty i wersji Beta pisalem w watku o wirusach: tutaj
Chooper - 08-10-2006, 11:48
arekp napisał/a: | Widac, ze nie znasz XP ... polowa systemu jest oparta o IE - m.in. dlatego nie da sie go odinstalowac - i latki dotyczace IE dotycza rowniez systemu.
UPDATE2:
Nie tylko systemu ale i programow zainstalowanych na komputerze. Tak sobie przypomnialem, ze Gadu Gadu jest oparte o IE. |
nie używam nig GG ani IE, i pomijam instalację składników dla samego IE. Wszystko gra i nic sie nie sypie.
Efa! - 08-10-2006, 15:42
Chooper, czy chcesz, czy nie chcesz, to i tak IE na bank w systemie masz. Nawet jeśli to starsza winda i tzw. "lite" (light).
saphire - 08-10-2006, 17:29
I sobie wcześniej czy później ukręcisz powróz na szyjkę tej windy szczególnie pomijając poprawki z bezpieczeństwa dotyczące systemu a IE jest jego integralną częścią niestety.
Krzyzak - 08-10-2006, 18:26
ja instaluję to, co mi MS proponuje - nie chce mi się zwyczajnie czytać co i do czego służy, a wiem, że 99.9% włamań do kompów jest spowodowane tym, że małolaty zaczynają wykorzystywać luki, które MS oficjalnie publikuje - licząc, że ktoś czegoś nie zainstalował
|
|
|