To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zacisk hamulcowy tył CARISMA 96 rok

Anonymous - 26-05-2010, 09:05
Temat postu: Zacisk hamulcowy tył CARISMA 96 rok
Witam
Mam mały problem z zaciskiem w tylnym kole po stronie kierowcy ostatnio złapał mi klocki
mechanik zdjął koło napuścił płynu pod gumkę tłoczka rozruszał tłoczek faktycznie kiepsko chodził sprawdził mechanizm ręcznego i wszystko wyglądało ok.
Ale po weekendzie auto postało na ręcznym 2 dni nie ruszane w poniedziałek znowu ten sam objaw zacisk dostał dwa strzały i puścił ?? gdzie szukać przyczyny ??

idas - 26-05-2010, 09:42

Miałem to samo w lancerze.
GregP napisał/a:
gdzie szukać przyczyny ??

w zabrudzonym tłoczku/cylinderku. Zacisk należy rozebrać (najlepiej mieć zestaw reperaturek, ale ja zrobiłem bez), wyczyścić dokładnie cylinderek i tłoczek (w razie delikatnej korozji-ale bez wżerów-można wypolerować jakimś bardzo drobno ziarnistym papierem np 2000) przesmarować smarem do zacisków i problemy powinny się skończyć. Zalecana jest jednak wymiana gumek zacisku, w końcu jakoś ten brud musiał się do cylinderka przedostać-więc osłona przeciwpyłkowa i uszczelka cylinderka są prawdopodobnie do wymiany.

KaWu - 26-05-2010, 13:28

GregP, w sobote to samo przerabialem w Carismie - tez '96, moze to wada rocznika :?: :) Zartuje.
Zapiekla sie dolna prowadniczka zacisku ham. Musialem ja wybijac mlotkiem - jak zaspawana. Stalos sie tak, poniewaz gumka oslonowa zsunela sie i weszlo "brudu" i sie zatarlo.
Po czyszczeniu i od razu wymianie klockow poki co jezdzi ok.

Anonymous - 08-09-2010, 11:12

Temat powraca
w dalszym ciągu mój zacisk nie działa okazało się ze to mechanizm ręcznego blokuje się i najlepiej i najprościej oddać zacisk do regeneracji lub kupić używkę tyle że jest problem z tymi zaciskami
w większości są to zaciski LUCAS a ja mam jakiś inny model który jest praktycznie nieosiągalny może ktoś z was wie gdzie szukać takiego zacisku lub gdzie można by na Podkarpaciu zregenerować zacisk od ręki
niestety furka musi śmigać codziennie i nie mogę jej postawić na parę dni żeby można było wysłać część do regeneracji
a to ten zacisk
http://images44.fotosik.p...51c267aemed.jpg

robertdg - 08-09-2010, 18:56

GregP, http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#653491
costa brawa napisał/a:
SAN-CAR
Wola Mielecka 60
tel. 510-416-422