To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Wolne obroty

czapelka - 26-05-2010, 13:53
Temat postu: Wolne obroty
Witam gdzie mozna znalezc ustawianie wolnych oborotw w colcie Cj0. Kiedys znalazlem ale teraz linki wysgasly(bylby na mitsubishi-grafix) jesli moge o instrukcje. Pozdrawiam
robertdg - 26-05-2010, 14:24

W dziale download jest service manual, tam znajdziesz odpowiedz
Anonymous - 26-05-2010, 14:39

http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/index.html

"17.01.2007 - w dziale technicznym przybył opis regulacji wolnych obrotów silników 4G13, 4G92/93"

czapelka - 26-05-2010, 15:15

"Przykładowo złącze to nie występuje w silnikach 4G13 po 1996 roku (np. Colt CJx) -" idac za strona krzyzaka...czyli w coclie 1997 jakiego mam nie ma tej wtyczki i nie moge sam ustawic obrotow??
Anonymous - 27-05-2010, 10:15

Ja mam CJ1A i mam tą wtyczkę. Najlepiej sprawdzić ;)
Maciek - 27-05-2010, 10:53

U nas w CJ1A z 98 też jest :-) więc
dlamer napisał/a:
Najlepiej sprawdzić

czapelka - 27-05-2010, 15:15

Wiec tak po koleji zapoznalem sie ze strona krzyzaka dot regulacji wolnych obrotow. Troche incnzaje wyglada to w moim colcie wiec wkleje zdjecia ni jak ktos bedzie tak mily pozaznaczac mi takimi samymi oznaczeniami jak na stornie krzyzaka gdzie jest co:)

Po pierwsze to to cos na zdjeciach to zlacze ktore nalezy zmasowac?:

Oraz tutaj daje zdjecia silnika prosze o zaznaczenie bo chce to zrobic sam a kompletnie inaczej to wyglada na stornie krzyzaka(pewnie tam jest CAO)

Z gory dziekuje za trud.

Hugo - 27-05-2010, 16:21

czapelka napisał/a:
Po pierwsze to to cos na zdjeciach to zlacze ktore nalezy zmasowac?:
Tak jest.
Anonymous - 27-05-2010, 18:37

A reszty rzeczy które Cię interesują na zdjęciach nie ma.

Musisz skupić się na przepustnicy, przepustnica znajduje się w prawym górnym rogu ostatniego zdjęcia - do niej dochodzi linka gazu widoczna na tym zdjęciu.

Przepustnica w twoim CJ jest (chyba) identyczna jak w CA0 z tą różnicą że w CAO jest odwrotnie zamontowana.

TPS/IPS znajduje się "z tyłu" przepustnicy - patrząc od przodu na silnik - a więc tuż przy ścianie grodziowej.

Śróbki która blokuje położenie zamkniętej przepustnicy (a która znajduje się przy tym czarnym trzpieniu na którym jest nawinięta linka gazu) osobiście proponuję nie regulować. Jeżeli nikt tak wcześniej nie grzebał to raczej wszystko jest ok.

czapelka - 27-05-2010, 18:46

Bo na dniach chce sobie zrobic czyszczenie przepustnicy, bo cos moj misiek nie jest zywy...czuje spadek mocy...i z tego co wyczytalem to trzeba obroty wyregulowac dlatego pytam. a jest mozliwosc ze komputer sam zaadeptuje nowe obroty i sprowadzi je do wolnych po pewnym czasie?

Oraz pytanie czy konieczna jest regulacja tps,ips, po czyszczeniu przepustnicy? Czy wystarczy podpiac sie pod zlacze masowe i regulowac jedna srubka glowna obroty? Oczywiscie jesli wszystko wczesniej gralo:)

Maciek - 28-05-2010, 16:53

czapelka napisał/a:
czy konieczna jest regulacja tps,ips, po czyszczeniu przepustnicy?

Z tego co pamiętam to było na stronie napisanie że wykonanie 1-wszej czynności (czyszczenia) obliguje do wykonania kolejnych tj reg obrotów. Nie koniecznie reg IPS/TPS

maciej 63 - 16-04-2011, 12:42

witam akurat jestem po czyszczeniu przepustnicy i poza odłączeniem akumulatora,nie dotykałem nie kręciłem żadną śrubką,po podłączeniu akumulatora i odpaleniu pochodził kilka minut nawet nie czekałem na załączenie wentylatora ,po zgaszeniu i ponownym odpaleniu
obroty stoją idealnie,przed czyszczeniem potrafiły zejść do 500-400 a nawet kilka razy zgasł.

k777 - 29-06-2012, 10:50

Koleżanki & Koledzy,

Czy złącze ustawiania zapłonu występuje tylko przy ścianie grodziowej silnika??

mam colta z 2003r i nie mogę go odszukać (wiem Krzyżak pisał, że go nie ma). czytałem wasze posty i widzę że niektórzy je mają...zna ktoś może ogólną zasadę do którego roku ono występowało?

mastertoja - 24-07-2012, 14:38

Tak wystepują tylko przy sciance grodziowej...
KlaudiuszBdg - 24-07-2012, 14:53

k777, W 2000 r. zmieniły się silniki, jeżeli masz nowszy 82KM to nie będzie tego złącza

Cytując
"Przykładowo złącze to nie występuje w silnikach 4G13 po 1996 roku (np. Colt CJx)"
http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/index.html

To jest błąd, w silnikach 4g13 1996-2000 bodajże do wrzesnia (?) jak najbardziej występuje to złącze, a silnik wymaga ręcznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu.