Forum ogólne - NIE EKO PODATKOM !!!
axxxr - 28-05-2010, 07:45 Temat postu: NIE EKO PODATKOM !!! UWAGA !!! ZNÓW POJAWIŁ SIĘ TEMAT EKO PODATKÓW OD STARSZYCH SAMOCHODÓW !!! MYŚLĘ ŻE JESTEŚMY GRUPĄ NAJBARDZIEJ NARAŻONĄ NA TEGO TYPU PODATKI !!! NA STRONIE STARSZEAUTA.PL BEDZIEMY KOORDYNOWAĆ AKCJE PROTESTACYJNE PRZECIW TEMU PODATKOWI. ROK TEMU W CIĄGU 3 DNI WYSŁALIŚMY 10 TYS MAILI I RZĄD WYMIĘKŁ. NIESTETY TEMAT WRÓCIŁ I TRZEBA ZNÓW SIĘ ZORGANIZOWAĆ. Podzielcie się tą informacją na wszystkich forach i wśród znajomych !!!
Kaucz - 28-05-2010, 13:58
Kolego, ale nie krzycz bo tak nie wypada.
Ekopodatek to faktycznie głupota. Przesiadka na ekosamochody z przymusu również. Szczerze uważam, że mniejszą szkodą dla środowiska robię jeżdżąc Mustangiem 5.0 V8 z 69 roku niż jakimkolwiek hybrydowcem.
Czytałem ostatnio artykuł w RP i tam mowa była, że to byłaby opłata w wysokości maksymalnie 250zł na rok. Taki haracz. Przesiadaj się, albo będziesz płacił. Tak samo doczytałem się tam, że mogą wzrosnąć podatki przy paliwach nieekologicznych. Czy tędy droga ? Dlaczego mamy przesiadać się do jakiegoś ekobadziewia, skoro nie jest ono w stanie dostarczyć nam takich samych osiągów, takiego samego komfortu, dobrego designu ( póki co wszystkie ekoauta nie wyglądają wg mnie ) i ogólnie, żeby takie auto cieszyło właściciela.
Tak to już jest w tej UE. Wszystko na siłę. Żeby te ekoauta jeszcze były tanie, ale to też nie bo ta technologia kosztuje - no i gdzie tu sens ? To może wróćmy do bryczek konnych ?
Będę tak długo przeciwnikiem ekologii, jak to słowo będzie synonimem ekonomii...
mystek - 28-05-2010, 15:40
Zgadzam się z Kauczem. Niedawno czytałem artykuł na temat mitów ekologii, które serwują nam media, Unia i nasze państwo. Wkręcają nam nieprawdę, a w rzeczywistości jest inaczej. Przytoczę tak w skrócie te ekotechnologie wymienione w artykule:
1. Szybka kolej elektryczna jest bardziej eko niż tradycyjne auta i samoloty - pół prawda, tj. kiedy taki pociąg mknie z prędkościami nieprzekraczającyi 140km/h to wtedy spala 8x mniej energii od samochodu osobowego, natomiast ta przewaga przepada, kiedy pociag przyśpiesza. Przykładowo TGV zużywają więcej energii niż samoloty odrzutowe.
2. Samochody elektryczne lub hybrydowe są ekologiczną alternatywą dla aut spalinowych - całkowita iluzja. Ekoauta pobierają prąd z nieekologicznych elektrowni węglowych, a potrebują go naprawdę dużo. Symulacja przeprowadzona przez naukowców pokazuje, że prezciętny samochód ekologiczny emituje około 200g CO2, natomiast prezciętny samochód spalinowe około 160g CO2. Gdyby zamienić 25% amerykańskich samochodów na samochody elektryczne, to potrzebne byłoby wybudować 640 nowych elektrowni.
3. Elektrownie wiatrowe chronią iemię przed globalnym ociepleniem - mit. Praca turbin wywołuje wibracje w powietrzu podgrzewając je. Gdyby do 2100roku czerpano 10% energii z takich elektrowni, to średnia temperatura wzrosłaby o blisko 1st C.
4. Wykorzystanie energii słonecznej prowazi do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych - to prawda, lecz nie do końca. Emisję CO2 można ograniczyć pod warunkiem, że panele będą używane minimum kilkanaście lat. Proces produkcji tych paneli wytwarza wiele gazów cieplarnianych,
5. Biopaliwa to ekologiczny zamiennik benzyny i ropy - nieprawda. Korzystanie z nich prowadzi do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych niż paliwa konwencjonalne. Uczony wykazał, ze do produkcji dużych ilości biopaliw konieczne jest wykarczowanie dużych połaci lasów i łąk, które są płucami naszej planety.
Misiek :) - 30-05-2010, 10:48
mnie musieli by zakuć w kajdany abym kupił auto jakie się komuś innemu podoba, a nie mi.
Apropos. Wyprodukowanie "ekologicznego" środka transportu to plastik, guma, i zmiany opon... też nieekologiczne
jaca71 - 30-05-2010, 11:36
Misiek napisał/a: | Wyprodukowanie "ekologicznego" środka transportu to plastik, guma, i zmiany opon... też nieekologiczne |
W amerykańskim prospekcie do mojego samochodu Mitsubishi chwali się że Lancer jest w ponad 90% recyclingowalny, a widziałem prospekt Corolli i tam było ponad 96%. Czyli nie jest tak źle z tymi plastikami i gumami. Jedyna wada że wyglądają jak wyglądają.
[ Dodano: 30-05-2010, 11:38 ]
mystek, A czy czasem ten artykuł o ekologi nie był w odniesieniu do polskich warunków?
Największym producentem gazów cieplarnianych są... hodowle bydła
mkm - 30-05-2010, 11:47
Ja oglądałem program o alternatywnych paliwach gdy zabraknie ropy.
Utkwil mi w glowie jeden fragment.
Co by było gdyby z dnia na dzien wszystkie silniki spalinowe zastąpić elektrycznymi?
Odpowiedz była prosta – zabrakloby pradu na swiecie.
„Haraczowi od starszych samochodow” mowie stanowcze NIE!
Jeżeli będzie to konieczne jestem w stanie metodą „Endrju L.” blokowac drogi.
jaca71 - 30-05-2010, 11:52
mkm napisał/a: | Co by było gdyby z dnia na dzien wszystkie silniki spalinowe zastąpić elektrycznymi?
Odpowiedz była prosta – zabrakloby pradu na swiecie.
|
I słusznie, kolejnym problemem elektrycznych samochodów będzie to że ludziska nie będą ich lądować w nocy za swoje pieniądze ale w ciągu dnia (w szczycie zapotrzebowania na energie elektryczną) za darmo na parkingach przy zakładach pracy
robertdg - 30-05-2010, 13:49
jaca71 napisał/a: | W amerykańskim prospekcie do mojego samochodu Mitsubishi chwali się że Lancer jest w ponad 90% recyclingowalny, a widziałem prospekt Corolli i tam było ponad 96%. Czyli nie jest tak źle z tymi plastikami i gumami. Jedyna wada że wyglądają jak wyglądają.
| Rzeczywistość, niedlugo będziesz mial auta do wyboru w klasie:
- Velvet miekki jak aksamit
- Szary, tani, szorstki pakier toaletowy
Albo zrobią nam auta napędzane energią jądrową, każdy będzie miał swój przydomowy Czarnobyl(Чорнобиль).
Jezeli by jeszcze zrobili tak ze kupno i eksploatacja auta z napedem elektrycznym bylaby bardziej oplacalna niz utrzymanie 20letniego auta, to ekonomisci przy tym pozostana, niestety sympatycy motoryzacji beda musieli za to zaplacic cene
|
|
|