To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 3.0 V6] Przegląd - błagam o pomoc

KkAaZz - 28-05-2010, 07:59
Temat postu: [II 3.0 V6] Przegląd - błagam o pomoc
Witam wszystkich serdecznie,
w związku z faktem, iż minął termin przeglądu mojego outka (wersja z USA 3.0), radośnie udałem się do Stacji Diagnostycznej, aby uzyskać nowy.
I ...tu moje zdziwienie, gdyż Pan powiedział, że mi nie da, gdyż:
1. z przodu podłączone są czerwone światła - trzeba je odłączyć - zapewne dla elektryka minuta pracy
2. z tyłu brak świateł przeciwmgielnych - już pewnie trudniej
3. i na koniec najgorsze - podobno reflektory przednie są do wymiany, bo coś tam...

Błagam, proszę o pomoc, co z Tym wszystkim zrobić.

Jak go kupiłem, to miał przegląd i nie wnikałem. Jest, to jest

Z góry dzięki za pomoc

Kazik

viader - 28-05-2010, 08:04

Masz dwa rozwiązania:
1. dostosować auto do polskich przepisów (zrobić to co powiedział diagnosta)
2. udać się do zaprzyjaźnionego diagnosty...

KkAaZz - 28-05-2010, 08:06

no niby proste, odłączenie - ok, dołożenie tyłu przeciwmgielnego - też, ale co z tymi reflektorami? Czy ktoś to wymieniał? czy można to jakoś ustawić?
kazik

karol_alasz - 28-05-2010, 08:26

KkAaZz napisał/a:
podobno reflektory przednie są do wymiany, bo coś tam...

Tzn.??
Nowe Ksenony na Europę - 3600 na alledrogo ale to przecież tylko lampy a gdzie przetwornice?(chyba że są zintegrowane-niewiem)
Lamy zwykłe na Europę - 2300...
Tego halogenika z tyłu nawet nie liczę-tez do dostania na aukcjach
A o co cho z tymi czerwonymi światłami z przodu bo nie kumam...
Jak widać wyraźnie-przyoszczędziłeś na aucie sprowadzając z USA to teraz musisz nieco zainwestować w rodzinnym kraju... A co do udania się do zaprzyjaźnieonego diagnosty do czasu aż nie przyhaltują Cie sympatyczni panowie z patrolu transportu...zresztą normalna drogówka tez ma osprzęt do pomairu nawet przezroczystości szyb przednich,ustawienia świateł czy analizy spalin...Twój wybór.

KkAaZz - 28-05-2010, 09:06

A nie da się jakoś reflektorów przerobić, ustawić, ...? Pytam, bo zupełnie się nie znam.
A co do przodu, to chodzi o stałe świecenie przy światłach drogowych żarówki w kierunkowskazie. Amerykańce mają oprócz białego światła z przodu również czerwone/pomarańczowe
kazik

Gunner - 28-05-2010, 09:07

A co z tymi reflektorami nie tak?
U wujka Obamy sa inne? Bo z tego co sie orientuje to jankesi maja migacze zespolone z reflektorami i sa delikatnie podswietlone ,ale to chyba tez nie powinien byc duzy problem.?

KkAaZz - 28-05-2010, 09:13

Podobno świecą jakoś inaczej niż u nas - nie wiem o co chodzi. A to podświetlenie, za pewne można jakoś wyłączyć, muszę pójść do elektryka
kazik

Gunner - 28-05-2010, 09:32

Bo jesli chodzi tylko o kierunki to roznica polega na zarowkach.Musisz wymienc na jednowłoknowe (ty masz 2 włoknowe)-o ile sie nie myle.
KkAaZz - 28-05-2010, 09:34

i to wystarczy? To w końcu jakaś dobra wiadomość
dzięki
kazik

Grzesq - 28-05-2010, 09:37

Gunner napisał/a:
U wujka Obamy sa inne? Bo z tego co sie orientuje to jankesi maja migacze zespolone z reflektorami i sa delikatnie podswietlone ,ale to chyba tez nie powinien byc duzy problem.?

W USA reflektory świecą symetrycznie, u nas i w Europie asymetrycznie - dlatego prawy reflektor oświetla też pobocze w każdym aucie z prawidłowo ustawionym światłami. W amerykańskim samochodzie tego nie doświadczysz.

mitsu00 - 28-05-2010, 09:42

Grzesq napisał/a:
Gunner napisał/a:

W USA reflektory świecą symetrycznie, u nas i w Europie asymetrycznie - dlatego prawy reflektor oświetla też pobocze w każdym aucie z prawidłowo ustawionym światłami. W amerykańskim samochodzie tego nie doświadczysz.

Grzesq ma rację, symetrycznie świecący reflektor razi tez niemiłosiernie (byłem, widziałem), do tego reflektory amerykańskie maja homologację DOT a w Europie dozwolona jest tylko hom. E- (jest ona wybita na kloszu). Musisz wymienic reflektory, bo prędzej czy później bedziesz miał problemy. W grudniu kupiłem kompletny xenon na Allegro za 800 zł więc nie 3600 za oba. Halogeny powinny byx jeszcze tańsze. Z doświadczenia wiem ze Policja sprawdza homologacje reflektorow w amerykańcach przy kontroli.Koledze zabrali juz za to dowód rej.

KkAaZz - 28-05-2010, 09:47

czyli nijak nie uniknę wymianki reflektorów? No to idę szukać
kazik

mitsu00 - 28-05-2010, 09:52

KkAaZz napisał/a:
czyli nijak nie uniknę wymianki reflektorów? No to idę szukać
kazik

W/g mnie musisz wymienić. Koledze któremu policmeny zabrali dowód rej. za złą homologację świateł, miał wbity przegląd po znajomości. Cieszył sie 2 miesiace i zabrali mu przy 1 kontroli...... tak więc w dłuższej perspektywie nie opłaca się to zbytnio :wink:

KkAaZz - 28-05-2010, 09:54

czyli teraz po znajomości, a i tak zrobić,
kaz

mitsu00 - 28-05-2010, 09:57

KkAaZz napisał/a:
czyli teraz po znajomości, a i tak zrobić,
kaz

Nie kombinuj tylko kup reflektory i tyle. Masz auto tansze to musisz je dostosować do warunków europejskich...... jazda na takich światlach daje taki sam efekt na innych użytkowników drogi jak spotkanie tzw. pseudoxenonowca. razi i oślepia jak cholera.