To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana komputera

Sylwan - 28-05-2010, 21:31
Temat postu: Wymiana komputera
Witam
Dziś zwracam się z takim nietypowym pytaniem... Czy wymiana komputera w Cari to jakaś skomplikowana sprawa??? Czy wystarczy tylko powyjmować złącza odkręcić sam komputer, a później zrobić wszystko z nowym w odwrotnej kolejności??? Mam Cari 97r. 1.8 GLX z gazem...

Moomin - 28-05-2010, 22:49
Temat postu: Re: Wymiana komputera
Sylwan napisał/a:
Witam
Dziś zwracam się z takim nietypowym pytaniem... Czy wymiana komputera w Cari to jakaś skomplikowana sprawa??? Czy wystarczy tylko powyjmować złącza odkręcić sam komputer, a później zrobić wszystko z nowym w odwrotnej kolejności??? Mam Cari 97r. 1.8 GLX z gazem...

Tak prosto to niestety nie jest. Musisz wymienić też immobiliser i mieć kluczyk. Wszystko musi pochodzić z tego samego pojazdu, inaczej nie będzie współpracować.

marcin84k - 28-05-2010, 22:58
Moomin napisał/a:
Sylwan napisał/a:
Witam

Tak prosto to niestety nie jest. Musisz wymienić też immobiliser i mieć kluczyk. Wszystko musi pochodzić z tego samego pojazdu, inaczej nie będzie współpracować.

nie wiem jak to się dzieje ale cochwile czytam o tym imobilajzerze - komputerze,, i skad to bierzecie ale to jest nieprawda.. u mnie przynajmniej tak bylo.,.

Sylwan - 28-05-2010, 23:06

A nie można by było jakoś ten nowy komputer zresetować albo zaprogramować???
Moomin - 28-05-2010, 23:18
marcin84k napisał/a:
Moomin napisał/a:
Sylwan napisał/a:
Witam

nie wiem jak to się dzieje ale cochwile czytam o tym imobilajzerze - komputerze,, i skad to bierzecie ale to jest nieprawda.. u mnie przynajmniej tak bylo.,.

Taką informację mam prosto z ASO, działu technicznego MMC oraz od innych osób, które są w temacie. Doświadczyłem z resztą tego sam bo kupiłem tylko sterownik bez immobilisera i samochód w ogóle nie reagował po podpięciu.

[ Dodano: 28-05-2010, 23:19 ]
Sylwan napisał/a:
A nie można by było jakoś ten nowy komputer zresetować albo zaprogramować???

Zaprogramować można, ale nie wiadomo czy problem jest w oprogramowaniu czy w jakimś fizycznym uszkodzeniu elektroniki.

marcin84k - 29-05-2010, 09:10

hmmm, to nie wiem,, może się myle lub źle zrozumiałem elektro-mechanika , bo miałlem 2 sterowniki. Może po prostu naprawił ten mój stary.,. no ale z drugiej strony warto by przeczytać ten temat : http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45
dwóm kolegą doradziłem wymianę i im pomogło a nie mieli chyba żadnych problemów z immobilajzerem,, kolega KAMKOW wiem ze naprawiał swój stary