To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Osłona przegubu wewnetrznego

Mateusz071 - 29-05-2010, 16:20
Temat postu: Osłona przegubu wewnetrznego
Witam! nie wie ktos może czy osłona gumowa przegubu wew. nie przpasi z jakiegos innego auta? Bo niestety nie ma do GDI ;/
robertdg - 29-05-2010, 16:58

Przypasi, są oslony/manszety uniwersalne, dobierane względem wymiaru zewnętrznego, średnicy półosi, oraz średnicy lub kształtu przegubu.
Mateusz071 - 29-05-2010, 20:55

dzieki! a gdzie takie cóś kupić? w czesciach z japońcami?
Faraday - 29-05-2010, 21:39

Mateusz071 napisał/a:
dzieki! a gdzie takie cóś kupić? w czesciach z japońcami?

W jakimkolwiek dobrym sklepie.
Ja kupuję zawsze w moim motoryzacyjnym na osiedlu. Nie ma możliwości żeby pomylili części albo zamówili nie to, co trzeba.
W dobrych sklepach sprzedawcy powinni mieć katalogi producentów części, w tym także osłon przegubów itp. Na liście znajdą odpowiednią. Najpewniej będzie pasować do innych samochodów. Nie jest to element, który musi być ściśle dopasowany. Tak, jak powiedział kolega wyżej: liczą się dwie średnice i chyba ogólny kształt :)

Powodzenia!

Mateusz071 - 29-05-2010, 21:51

no mi w sklepach ciagle mówią "nie ma zamienników tylko oryginał w serwisie..." a ta oslona jest specyficzna bo od strony krzyzaka nie jest okrągła tylko ma nadlewki do kształtu przegubu który ma kszałt krzyzaka... wyciągam gume i w pon ruszam na podbój sklepów motoryzacyjnych ogólnych a nie japońskich.
Faraday - 30-05-2010, 00:48

Jeśli mówią, że część jest dostępna tylko w serwisie to znaczy, że nie jej nie mają, nie potrafią zamówić albo nie wiedzą jak jej szukać.
Zamienniki były, są i będą. Osłona gumowa nie jest elementem, który wymaga skomplikowanej linii produkcyjnej. Prawie każda firma produkująca podobne elementy może to stworzyc.

Pamiętam jak kiedyś poszukiwałem płytek regulacyjnych zaworów do silnika Fiata.
W jednym sklepie powiedziano mi, ze to jest część do kupienia tylko w serwisie.
W innym znalazłem te elementy bez żadnego problemu. Były praiwe wszystkie na miejscu, tylko kilka z nich na zamówienie...
Jeszcze jedno. Do silnika Fiata pasowała część od silnika Volkswagena ;) Z Fiata była za duża. Nie wiem jak oni robią te swoje katalogi.

robertdg - 30-05-2010, 01:18

Mateusz071 napisał/a:
a ta oslona jest specyficzna bo od strony krzyzaka nie jest okrągła tylko ma nadlewki do kształtu przegubu który ma kszałt krzyzaka
takie same osłony maja mazdy, fordy i wiele innych aut, trzeba miec stara na wzor, albo wymiary.