To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Jako totalny maniak...

tomusn - 02-10-2006, 14:57
Temat postu: Jako totalny maniak...
czy można zrobić taki myk żeby mieć stacyjkę i odpalać komputer ze stacyjki?

tylko co z ChE?

Hubeeert - 02-10-2006, 15:10

Znaczy komp na biurku czy gdzie?
Anonymous - 02-10-2006, 15:47

Jesli chodzi Ci o stacjonarny, to mozna :P

Moj kolega zrobil sobie na guziczek, ktory ma kolo lozka :) Jego windows strasznie dlugo wstawal, a ze pierwsza rzecza jaka robil bylo i tak podejscie do kompa, to budzil sie, naciskal guzik, wstawal sobie komputer, a on minute pozniej :)

Przy wlaczeniu komputera (zasilacze ATX) nie robisz guzikiem 'power' tak naprawde nic innego niz polaczenie krotkotrwale dwoch pinow na plycie glownej (gdy rozbierzesz komputer, to przesledz dwa kabelki zakonczone wtyczka biegnace od przycisku 'power' i wpiete w plyte glowna (dwa piny kolo siebie, w niektorych plytach - dwa piny oddzielone jednym pinem) - zazwyczaj i kabelek, i piny na plycie glownej sa oznaczone np. PWR.
A jak zrobic to ze strony 'stacyjki', tego juz nie wiem, ale pewnie omomierzem przy przekreceniu w pozycje 'start' sprawdzisz ktore dwa wyjscia sa ze soba laczone i masz odpowiedz :) Swoja droga niezly patent wymysliles, chyba tez tak sobie kiedys zrobie :)

M.

harpagan - 02-10-2006, 16:46

Pomysl pierwszorzedny :D
Dodaj do tego dzwiek rozrusznika i po chwili mruczenie misia i bedziesz szefem wszystkich szefow 8)

Anonymous - 03-10-2006, 09:37

tomusn napisał/a:
czy można zrobić taki myk żeby mieć stacyjkę i odpalać komputer ze stacyjki?

tylko co z ChE?

Nie do końca jestem pewny czy tomusiowi chodzi o komp na bió/urku :P

szczeslaw - 03-10-2006, 11:19

majki napisał/a:
dwa piny oddzielone jednym pinem

Nie wiem czemu, ale od kiedy istnieje ATX nie spotkałem takiego rozwiązania, a troszkę płyt "przerobiłem" w życiu.

Anonymous - 03-10-2006, 12:20

szczeslaw napisał/a:
Nie wiem czemu, ale od kiedy istnieje ATX nie spotkałem takiego rozwiązania, a troszkę płyt "przerobiłem" w życiu.

Tez sie zdziwilem - nie pamietam jakiej firmy to plyta, ale miala piny rozmieszczone tak jak dioda do PWR (niektore sa wlasnie tak dziwnie oddzielone pinem w srodku - z tego co pamietam np. w ECSach i niektorych MSI tak bylo, ale za to nic nie dam sobie obciac - to a propo diod).

W kazdym badz razie byl raz klient z komputerem i piny wygladaly mniej wiecej tak:
12345...
67890...

1-3 to byla dioda PWR, 4-5 dioda HDD
6-8 PWR (switch on), 9-0 reset

Speaker tez byl od czapy zamontowany, bo to byly dwa piny obok siebie, gdzie zazwyczaj sa oddzielone dwoma (a przynajmniej tak bylo kilka lat temu, gdy bylem 'w branzy').

A wracajac do watku rozmowy - wiadomo juz, czy to o to chodzilo? O komputer stacjonarny? :)

tomusn - 03-10-2006, 14:56

o komputer na biurku...

a w dalekiej przyszłości myślę o fotelach z BMW, Mercedesa - full opcja, sterowanych elektrycznie we wszystkich kierunkach zaistalowanych przed telewizorem (mogą być z rozbitka :) )

szczeslaw - 03-10-2006, 18:03

majki napisał/a:
Tez sie zdziwilem - nie pamietam jakiej firmy to plyta, ale miala piny rozmieszczone tak jak dioda do PWR (niektore sa wlasnie tak dziwnie oddzielone pinem w srodku - z tego co pamietam np. w ECSach i niektorych MSI tak bylo, ale za to nic nie dam sobie obciac - to a propo diod).

Być może to była jakaś płyta intela albo z jakiegoś firmowego komputera?
A jeżeli chodzi o PWR LED - do niedawna (no powiedzmy jakieś 2 lata) praktycznie wszystkie płyty miały wtyczkę 3 pin z wykorzystanymi skrajnymi pinami. Taki układ przewidywał standard ATX.