Sigma/Diamante Techniczne - Małe problemy z nowo nabytą sigma:)
kociniak08 - 06-06-2010, 17:48 Temat postu: Małe problemy z nowo nabytą sigma:) Witam kupiłem sigme kombi w gazie 95r manual. Nie jest to auto nowe wiec co nieco trzeba przy niej zrobic. Dlatego mam pytanie do osób które maja troche wieksze doswiadczenie z sigmami niz ja i moze mi doradza co najlepiej zrobic z moimi problemami. Po pierwsze auto niechce jezdzic na benzynie nie wkreca sie wogóle na obroty. Zamula bardzo ewentualnie mozna dojechac tylko na stacje cpn o dalszej drodze nie ma mowy. Na gazie nie ma zadnego problemu jezdzi super. Pewnie jest to spowodowane tym ze poprzedni wlasciciel od ok poł roku wcale nie jezdził na benzynie nawet odpalal na gazie co z tym zrobic? Po drugie przy wrzucaniu drugiego biegu jest takie chwilowe chrobotanie jakby sprzeglo bylo nie wcisniete dzieje sie tak tylko na dwójce i przy wiekszych obrotach jak sie zmienia z jedynki na dwojke przy 1500 obr/min to wchodzi normalnie. Poza tym w aucie wszystko jest ok:)
Z góry dziekuje za pomoc.
Anonymous - 06-06-2010, 18:45
Skoro poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie a zbiornik z paliwem był cały czas pusty to sprawdź najpierw pompe paliwową, być może jest na wykończeniu bo pracowała cały czas gdy kolo jeździł na gazie, a skoro nie było paliwa w baku to pompa nie miala chłodzenia i może się właśnie kończy jej żywot ... skoro muli to znaczy, że silnik nie dostaje paliwa czy też prawidłowej mieszanki (oczywiście to może być jedna z przyczyn), sprawdź filtr powietrza chyba, że juz to zrobiłeś ...
Zajc3w - 06-06-2010, 18:48
1 zgrrzyty - sprawdź czy na pewno do końca wysprzęgla. Przednia oś w górę, 1 bieg, sprzęgło do oporu i 3000rpm jak koła sie obracają to wszystko jasne.
druga opcja to padający synchronizator, ale częściej padają 1 i 3 biegu, możliwe ze były wymieniane i 2 padła.
2 zmierz ciśnienie na listwie wtryskowej, najlepiej pod obciążeniem.
Jak na postoju jest ok(ok 3 bar) a w trakcie jazdy lub przy wzroście obrotów na postoju spada to filtr paliwa zapchany
Jak cały czas za niskie to labo pompa paliwa albo regulator cisnienia padł
Jak ciśnienia w porządku to pewnie zapieczone wtryskiwacze. demontaż i mycie. Ja myłem w myjce ultradźwiękowej w dodatku do paliwa STP do wtryskiwaczy zmieszanym z naftą. w trakcie mycia kilka razy podawałem 12V na styki żeby je otworzyć.
P.S to ta z Mosiny?
[ Dodano: 06-06-2010, 18:52 ]
bubek mnie ubiegł ale filtr powitrza byłoby czuć i na gazie i na PB
Anonymous - 06-06-2010, 18:57
Zajc3w, powiedziałeś za to to, czego ja nie napisałem
[ Dodano: 06-06-2010, 18:59 ]
kociniak08, to jak ja kupowałeś ?? !! nie sprawdziłeś czy jeździ tak samo na obu paliwach ?? chyba, ze stalo sie to po zakupie
kociniak08 - 06-06-2010, 19:48
Zajc3w, tak to ta z mosiny.
bubek, oczywiscie, że sprawdziłem jak jeżdi na obu paliwach lecz i tak sie zdecydowałem kupic bo podejrzewam, że naprawa nie bedzie bardzo droga.
Zajc3w - 06-06-2010, 20:24
w najgorszym wypadku pompa i wtryskiwacze ~ 300zł pompa? + pojęcia nie mam ile wtryskiwacze. Ale stawiam na filtr paliwa - jazda na resztkach mu nie służy.
Ja też kupiłem swoja choć na PB przerywała - ja mam odcinaną pompę paliwa, więc zasyfiło wtryskiwacze.
kociniak08 - 06-06-2010, 20:44
sprawdze jutro pompe i wymienie filtr paliwa i zobaczymy co z tym bedzie:)
Krzyzak - 07-06-2010, 07:27
kociniak08 napisał/a: | Po drugie przy wrzucaniu drugiego biegu jest takie chwilowe chrobotanie jakby sprzeglo bylo nie wcisniete dzieje sie tak tylko na dwójce i przy wiekszych obrotach jak sie zmienia z jedynki na dwojke przy 1500 obr/min to wchodzi normalnie. |
nic z tym nie zrobisz - ew. remont (wymiana synchronizatora 2 biegu i wszystkich łożysk w skrzyni) jest mało opłacalny
naucz się z tym żyć
co do benzyny - wtryskiwacze, pompa paliwa
|
|
|