Carisma - Techniczne - Przednia szyba
CycuBoss - 07-06-2010, 19:45 Temat postu: Przednia szyba Witam,
Od niedawna mam carisme 1,8 Gdi 99 rok klimatronik przed liftem. Podczas jazdy nocą wszyscy kierowcy mnie bardzo mocno oślepiają, z zewnątrz jest sporo mikro zarysowań, a wiem ze poprzednia właścicielka popalała w aucie. Myłem kilkukrotnie przednia szybę od środka niby żółtych smug nie widać, choć może mi się tylko zdawać.
Czym to może być spowodowane??
Dziękuję pozdrawiam.
pawelsonx - 07-06-2010, 20:33
szampon z woskiem i rożne preparaty co nabłyszczają szkło np domowe preparaty do szyb
powodują refleksy od nadjeżdżających samochodów z naprzeciwko
pamar - 07-06-2010, 20:42
CycuBoss napisał/a: | zewnątrz jest sporo mikro zarysowań |
Jak bardzo i jak głębokie te rysy?
CycuBoss - 07-06-2010, 21:51
Nie sa to takie zarysowaniaa jak od skrobaczki po zimie tylko bardziej jakby piasek i wycieraczki, bardzo delikatne. Szyby myłem preparatem z K2 do szyb.
Jak pozbyć się tego z szyby?? Umyć cała benzyna ekstrakcyjna??
pawelsonx - 08-06-2010, 11:17
umyj płynem do spryskiwaczy nie używaj detergentów
poza tym sprawdź filtr powietrza jak masz bo może szyba lekko paruje a preparat K2 powoduje ze para się nie osiada tylko skrapla co tworzy powlokę wody może powodować refleks.
Jak masz umytą szybę i odtłuszczona możesz nałożyć nano powlokę na zewnętrznej stronie u mnie to się sprawdza rewelacyjnie ( chociaż niektórym to przesadza)
Saqu - 08-06-2010, 11:32
Jeszcze może być opcja, że po jazdach w trasie głównie za tirami będziesz miał takie jak by dziurki od piasku spod kół i prędkości co w późniejszym czasie zaowocuje "sitkiem" z szyby.
Wtedy jazda pod słońce, przy światłach z mijających samochodów praktycznie nic nie widać.
Jak już szyba jest tak zmasakrowana to pozostaje polerka (o ile da rade) albo wymiana szyby. To już takie czarne wizje są
CycuBoss - 09-06-2010, 13:34
Wielkie dzięki, w weekend będę walczyć z przednia szyba i filtrem, zobaczymy co z tego będzie.
robertdg - 09-06-2010, 13:56
CycuBoss, Jeżeli masz widoczne, odczuwalne rysy na zewnatrz po skrobaczce, etc., nawet nie radze sie za to brac, zwlaszcza w domowych warunkach, po krotce, znajomy porysowal sobie szybe przy Lagunie zgardka do szyb, niby to groznie nie wygladalo, albo bylo cos ala wtarcie na cieplo w szybe. Najpierw kolega przyniosl mi specjalne mleczko ze szmatka polerska do polerowania szyb (pracuje na hucie gdzie wytwarzaja szyby do aut), wszystko robione wedle technologii, slady zarysowan nie tkniete, nastepnie drugi znajomy, wzial polerke mechaniczna i specjalny proszek do polerowania szyb (pracuje na serwisie znanej marki samochodowej, i tam juz uzywali takich gadzetow), efekt mierny, nie robione w warunkach domowych, ale z wiedza i doswiadczeniem osob ktore takie rzeczy na codzien robia, oraz z profesjonalnymi srodkami. Ocena koncowa, pol dnia pierdzielenia, szyba nadaje sie do wymiany, zatarcia okazaly sie nie do usuniecia, nawet uzywajac dyrastycznego srodka, w postaci proszku do czyszczenia szyb.
CycuBoss - 14-06-2010, 18:28
I po problemie, problemem okazał się płyn do spryskiwaczy z K2 zatłuścił mi szybę, umyłem ją płynem domowym zmieniłem płyn, i teraz nic nie razi.
A i co to waszej rady wyczyściłem filtr kabinowy bo tez źle działał na szybę od środka.
Wielkie dzięki za pomoc Chłopaki..
Pozdrawiam.
Krzyzak - 15-06-2010, 07:38
CycuBoss napisał/a: | A i co to waszej rady wyczyściłem filtr kabinowy bo tez źle działał na szybę od środka. |
a to się czyści? myślałem, że co roku wymienia...
za oryginał (Denso) zapłaciłem 50-kilka zł...
|
|
|