To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer a biopaliwo

Anonymous - 09-06-2010, 18:56
Temat postu: Lancer a biopaliwo
Może ktoś z fachowców mi odpowie czy do Lancera można lać benzynę E10? Albo E85? A może tylko czystą benzynę (ze względu na uszczelki) bo w instrukcji szczerze mówiąc nic nie pisze. pisze tylko że nie można lać benzyny o licznie oktanowej poniżej 90. Może ktoś fachowy odpowie.
Uwex - 09-06-2010, 19:46

Zorro123 - sugeruję zapytać w MMC .
Anonymous - 11-06-2010, 13:54

I dostałem odpowiedź od MMC Poland:

Witam,

Stosowanie bioetanolu do benzyny uszkadza obecne pojazdy. We wszystkich
pojazdach Mitsubishi napędzanych benzyną (w tym GDI) stosowana może być
benzyna z maksymalną 5% domieszką etanolu, zgodnie z EN228. Uszkodzenia
spowodowane zastosowaniem bioetanolu, który nie spełnia tego warunku, nie są
objęte gwarancją Mitsubishi.

Strona 2-4 książki gwarancyjnej

Pozdrawiam,

Może modowie umieszczą to gdzięs w widocznym miejcu a może nie ma takiej potrzeby? Choć paliw z bioetanolem na rynku coraz jakby więcej. :wink:

Radassss - 11-06-2010, 15:10

dodam od siebie ze sprzedajac filtry do paliwa zauwazylem ze ci klienci ktorzy stosuja bio paliwa kupuja filtry paliwowe ok 3 razy czesciej niz Ci co "normalnych" uzywaja, do tego np prducent filtrow MANN produkuje specjalne filtry z dodatkowym opisem "BIO" do tych paliw ale sa one oczywiscie drozsze, wiec to bio paliwo to chyba nie jest takie cacy ;) ...
dobrez ze MMC podalo jasna odpowiedz na to pytanie :)

jaca71 - 11-06-2010, 17:00

Radassss napisał/a:
dobrez ze MMC podalo jasna odpowiedz na to pytanie :)

Ja wiem czy podało? Zacytowali tylko warunki gwarancji. Jakby dociekliwy właściciel przeglądnął instrukcję (u mnie jest cały rozdział na jakim paliwie wolno jeździć a na jakim nie) i książkę gwarancyjną toby pytania zadawać nie musiał ;) Z drugiej strony kierowca nie musi znać składu każdego paliwa na stacji benzynowej :D