Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] intensywne "wycie" pojazdu POMOCY!
micsta1 - 09-06-2010, 20:24 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] intensywne "wycie" pojazdu POMOCY! Witam,
przeszukałem całe forum, każdy post odnoszący się do dźwięków i nic.
Może ktoś się spotkał z poniższym? Proszę o pomoc.
Podróży urlopowa, temp ok 25 st C. Autko rozgrzane po ok 100km jeździe.
Jazda na wprost, nagle przy hamowaniu silnikiem auto wpada w wibracje, dźwięk podobny do głośnego wycia, drganie całego auta o wysokiej częstotliwości (bardzo wyraźnie czuć na lewarku s.biegów i kierownicy).
wycie i drganie nikną przy naciśnięciu pedału hamulca, puszczam pedał i znowu wracają.
Po wrzuceniu 5-tki i przekroczeniu ok 90-95km/h dźwięki i wibracje ustają.
problem znika tak szybko jak się pojawił - reszta urlopu i podróży bez problemów.
Niestety objawy wracają. Wczoraj leciałem z Poznania do Wrocławia i znowu dały o sobie znać ale z mniejszą intensywnością (głośność i wibracje).
Zauważyłem, że problem występuje tylko przy dłuższej jeździe.
Co to może być?? autko ma już 257tys przebiegu...
Anonymous - 10-06-2010, 21:07
Niestety pada koło dwumasowe. Szykuje Ci się niemały wydatek.
micsta1 - 10-06-2010, 22:37
robił już może ktoś to? jaki to wydatek?
Zakup to ok 1,5k - sprawdziłem ... ale ile wynosi montaż tego cuda?
robertdg - 10-06-2010, 22:56
byczeks, a skąd taka pewność, że to od dwumasy Pytam dlatego, że spotykalem rózne przypadki wykończenia koła dwumasowego, od tych lekkich, po te, w których zawieszenie spręzyste było oberwane i w żadnym z takich przypadków nie spotkałem się z takimi objawami, nie tylko w silniku DiD, ale także i w innych dieslach z dwumasami.
micsta1 - 12-06-2010, 09:14
Chyba pojadę do serwisu - przypomniałem sobie, że przed wyjazdem na urlop wymieniałem klocki hamulcowe z przodu w NORAUTO- może to być to? Przedtem nie było takich dźwięków...
czy takie objawy mogą być spowodowane jakimś złym montażem klocków? Dodam, że autko hamuje wręcz rewelacyjnie co potwierdzają wszyscy, którzy mają okazję się moim cudem przejechać...przy naciśnięciu hamulca jest cisza i jednostajne hamowanie bez dźwięków, wstrząsów...
robertdg - 12-06-2010, 11:51
micsta1 napisał/a: | NORAUTO | mam bardzo, naprawde bardzo złe doświadczenia, opinie wielu moich znajomych je potwierdzaja, osobiscie nie korzystałbym z usług tej sieci, u nich jedynie warto kupic choinke zapachową.
micsta1 - 27-06-2010, 18:18
No to już wiadomo co to.
Zacisk hamulca tylniego prawego koła do wymiany. Ponadto przegląd i wyszło jeszcze kilka pięknych smaczków :/
Trzeba odstawić CARI do warsztatu i czekać na odbiór. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
|
|
|