To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] 1 G BARDZO SIĘ GRZEJE . POMÓŻCIE

tomaszhereda - 10-06-2010, 13:02
Temat postu: [1G 90-94] 1 G BARDZO SIĘ GRZEJE . POMÓŻCIE
Mój 1g strasznie się grzeje od jakiegoś czasu . wskazówka temp. jest zazwyczaj na połowie ale wszystko pod maską oraz maska sa gorące . Nie jestem w stanie znaleźć przyczyny bo na pewno misiek nie pownienien sie tak zachowywać . Proszę Was klubowicze o orientacyjne zdiagnozowanie bo nie mam idei dlaczego tak się dzieje ... ;/
MATi1G - 10-06-2010, 13:48

termostat, chłodnica, zbyt mało płynu, ewentualnie pompa wody siada
Adaho_krak - 10-06-2010, 14:21

W najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą.
slawek-jast - 10-06-2010, 22:05

jezeli ci wskazówka nie wariuje poza połowe to nie ma czy sie martwic oraz wentylator odpowiednio działa
jezeli silnik traci moc i faktycznie sie przegrzewa to sprawdz termostat oraz stan płynu chłodniczego! najgorszy scenariusz to uszczelka pod głowicą :x
sprawdz to i daj znac a potem pomyslimy co dalej!

viader - 11-06-2010, 12:26

Przy tych upałach gorąc pod maską to nic nazdzwyczajnego, a maska parzy nawet bez włączania silnika. Jeśli auto jeżdzi normalnie, nie ma spadków mocy, nie ubywa płynu chłodniczego ani oleju to nie ma się czym przejmować.
tomaszhereda - 11-06-2010, 21:53

Termostat wymieniłem rok temu ale skoro uwaacie e to normalne to ok. :wink:
zenek_bb - 28-07-2010, 05:49

jeżeli bardzo Ci zależy podjedź tam gdzie przeglądy podbijasz na rozgrzanym mocno silniku, wjedź, wsadzą Ci termometr (nie ciesz się!! wsadzą gdzie indziej...) wsadzą go do zbiorniczka wyrównawczego albo gdzie indziej zmierzą temp. elektronicznym termometrem i będzie wiadomo czy przypadkiem czujnik temp nie szwankuje, nic nie zapłacisz pewnie jak już to na piwo chłopakom dasz... a będziesz spał spokojnie :twisted:
kamil4711 - 28-07-2010, 06:55

Tak jak pisze Viader , przy takich temperaturach to normalne , jeżeli wskazóka ci pokazuje dobrze to niema czym się przejmować jak na razie , co do sprawdzenia temp. to raczej w zbiorniczku ci faktycznej nie pokarze a korka nie radziłbym odkręcać na gorącym , są inne sposoby na sprawdzenie czujnika temp.
Maretzky85 - 28-07-2010, 23:31

Niskie ciśnienie oleju może powodować nagrzanie głowicy (słabe smarowanie), może sprawdź jakie masz ciśnienia na rozgrzanym oleju ?
zenek_bb - 29-07-2010, 02:45

wskazówka przeszła by poza połowę w korku na mieście albo by cały czas prawie wentylator na chłodnicy wył...

łatwiej sprawdzić temp cieczy niż ciśnienie faktyczne oleju, musiałbyś mieć cyfrowy manometr z wyjściem na gwint taki jak oryginalny czujnik ciśnienia oleju i wkręcić się zamiast niego, widziałem taki bajer gdzieś kiedyś