To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Rozmiar kol

hajmanek - 11-06-2010, 08:53
Temat postu: Rozmiar kol
Witam kolegow. Niedawno zmienilem sobie kola. Do tej pory mialem zalozone stalowe felgi z oponami 215/80/15. Teraz mam 265/70/15. Auto minimalnie poszlo w gore i predkosciomierz pokazuje inaczej niz przedtem. Jezdze duzo z nawigacja i do tej pory predkosciomierz mi zawyzal w stosunku do nawigacji a w tym momencie pokazuje mi to co nawigacja. Moje pyatnie, czy przedtem bylo dobrze czy teraz jest ok. Oba zestawy kol sa od mitsubishi a tomtom chyba sie nie myli. Z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam
Szyszkowa - 11-06-2010, 22:02

W samochodzie NIGDY nie jest tak, że licznik pokazuje Ci mniej, niż jedziesz faktycznie. Praktycznie zawsze prędkość jest zawyżana - różnie, w różnych markach i modelach. To, że licznik pokazywał Ci więcej niż GPS jest normalne. Zmieniając rozmiar opon zmieniasz też wskazania prędkościomierza.
Reasumując- sytuacja, którą opisujesz jest normalna :) i zgodna z prawami fizyki :)

AndrzejM22 - 11-06-2010, 22:13

Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Tak powinno być po prostu te większe koła (265/70r15) maja większy obwód i robią mniej obrotów żeby pokonać te samą drogę co opony 215/80R15 . Także Tom Tom na pewno mówi Ci prawdę .
A w Pajero zakładane były różne rozmiary opon w zależności od silnika i wyposażenia i czasami jeżeli chodzi o koła różnice były znaczne .

Faraonix - 11-06-2010, 22:30

U mnie fabrycznie byly zalozone 265/70/R16, czyli o cal wieksze a licznik i tak nieznacznie zawyza predkosc. Przy nastepnej wymiane opon kupie 265/75/R16
hajmanek - 12-06-2010, 02:04

Jasne, ja to rozumiem, tylko dlaczego skoro te 215 byly oryginalnie, predkosciomierz zawyzal mi predkosc o okolo 10%. To jest nie fear w stosunku klient - producent. No i w tym momencie licznik tez mi przekalmuje, bo jesli na liczniku mam okolo 200 tys przejechane, licznik mi przeklamuje jakies 10% czyli mam mniej o jakies 20tys km. Jesli policzymy srednie zuzycie paliwa na 100km, to prducent nas nabiera, bo faktycznie auto pali o 10% wiecej. Wczesniej na zbiorniku robilem niecale 700km, teraz robie ledwo 640km. Przypominam sobie post na forum pt ile pali wasze pajero. Jesli ktos mi powie, ze pali ponizej 12/100 to jest to bzdura bo pewnie licznik mu przeklamuje i cala statystyke mozna sobie schowac w ... buty. Z tego wszystkiego chyba sie czegos napije, bo jak to powiadaja bez flaszki nie rozgryziesz. Moze ktos ma inne zdanie na ten temat albo chcialby sie podzielic myslami, to chetnie podyskutuje. Pozdrawiam goraco.
Ps. na te 215 to chyba zaloze jakies kwadratowe mt-ki i pojezdze troche po blotku, moze zrobi mi sie troche lepiej na sercu jak troche pobrodze

5eba - 12-06-2010, 07:23

Wszystko sie zgadza z tymi 215 - wg kalkulatora do seryjnych 235/75 twoje 215/80 powinny zanizac o ok 1,2 % (sa mniejsze) ,natomiast 265/70 zawyzaja w stosunku do serii o ok 2,5% (sa wieksze) - reasumujac na 265 w rzeczywistosci przejezdzasz wiecej niz pokazuje licznik i co za tym idzie spalanie wychodzi Ci wieksze niz jest autentycznie ,a przy tych 215 jest odwrotnie.

Acha i zazwyczaj liczniki zawyzaja predkosc - ale tylko predkosc a nie liczydlo kilometrow - jest to specjalnie robione przez producentow bysmy sie nie dawali zlapac na ograniczeniach

Faraonix - 12-06-2010, 22:53

Telerancja wskazan licznika wg. producenta to 10%. Zazwyczaj zanizaja. Nie spotkalem auta ktore zawyza chyba ze ktos wlasnie zmieni kola, most (przelozenie) czy jakis inny element. Teoretycznie nawet cisnienie powietrza ma wplyw na wskazania licznika. Plus tego jest taki ze jak przekroczymy predkosc do 10% i zlapia nas na radar to mozna sie tlumaczyc tolerancja dopuszczalna przez producenta. Choc oni pewnie to wiedza i wtedy nie lepia mandatu. Na autostradzie w tym momencie mozemy jechac 143km/h i mandatu nie dostaniemy ale w miescie tylko max. 55km/h.
hajmanek - 14-06-2010, 00:59

W przyszly weekend sprawdze jak to sie ma z licznikiem kilometrow. Mam do przejechania spoory dystans, porownam nawigacje z licznikem auta i tym samym sprwdze producenta. Ale przyszla mi do glowy inna mysl. Kiedys liczydlo bylo zwiazane z kilometrami mechanicznie, tzn za pomoca linki do licznika, teraz mamy elektronike. A co, jesli elektronika sie zestarzala i daje bledne wskazania?
Szyszkowa - 14-06-2010, 13:51

hajmanek napisał/a:
W przyszly weekend sprawdze jak to sie ma z licznikiem kilometrow. Mam do przejechania spoory dystans, porownam nawigacje z licznikem auta i tym samym sprwdze producenta. Ale przyszla mi do glowy inna mysl. Kiedys liczydlo bylo zwiazane z kilometrami mechanicznie, tzn za pomoca linki do licznika, teraz mamy elektronike. A co, jesli elektronika sie zestarzala i daje bledne wskazania?

Coś mi się wydaje, że szukasz dziury w całym. Wcześniej miałeś napisane jak wygląda sytuacja- nic więcej, ponadto się nie wymyśli.

hajmanek - 25-06-2010, 20:30

Wyszlo tak. Zrobilem kilka pomiarow dystansu licznik - nawigacja i licznik zawsze pokazywal mi wieksza ilosc przejechanych kilometrow niz nawigacja. Licznik pokazywal roznie ale nie wiecej niz 5% roznicy, nigdy tak samo.
5eba - 26-06-2010, 12:14

Masz za male kola :)
hajmanek - 27-06-2010, 19:26

5eba napisał/a:
Masz za male kola :)

A mi sie wydaje ze teraz kola mam wlasciwe. W UK tablice rejestracyjne auta sa do niego przywiazane od samego poczatku i pomimo zmainy wlasciciela czy zmiany lokalizacji sa takie same. Ulatwia to bardzo znajdywanie odpowiednich czesci, nie ma potrzeby wbijania numeru vin auta. Tak wiec gdy wbijam w wyszukiwarce kol numery rej mego miska wyskakuje mi rozmiar ktory mam aktualnie czyli 265/70/15. W moim poscie zmierzalem do tego ze w aucie byly oryginalne kola 215/80/15, co tez jest opcja dla tego modelu, licznik kilometrow i predkosciomierz nie powinny sie teoretycznie zmienic, a tak sie stalo. Liczydlo pokazuje to co nawigacja, czyli cos od samego poczatku bulo nie tak. Pozdrawiam :D