To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] bicie kół

motyl85 - 13-06-2010, 11:13
Temat postu: [CAxA] bicie kół
witam mam taki problem jak jade powyrzej 80km to czuć bicie w kołach wymieniłem z przodu opony i wywarzylem koła i bez zmian co może byc?
PatricoWroc - 13-06-2010, 11:22

geometra? wybite końcówki drążków kierowniczych?
motyl85 - 13-06-2010, 11:25

no wsumie nierobiłem geometri a ostatnio wymienialem sworzen wachacza
czarnuch23 - 13-06-2010, 11:30

Czy jak wywazali ci kola nie byly one pogiete? Bo zgieta felge da sie wywazyc ale bedzie ona bila w pewnym zakresie predkosci. Jeszcze amortyzatory moga miec wplyw ale szukal bym w kolach z tylu jesli nie byly wywazane albo bardzo prosta pcrzyczyna : zgubiles gdzies ciezarek tory mogl byc zle zalozony przy wywazaniu.
rafq - 15-06-2010, 21:45

Zamień koła przód/tył i będzie wiadomo czy to ich wina, jeśli problem dalej wystąpi polecam odwiedzenie szarpaków stacji diagnostycznej - za 20-30 zł wyszarpią Ci każdy luz. :P
karolgt - 16-06-2010, 01:51

czasem warto też sprawdzić po prostu dokręcenie kół :)

jeśli masz Alufelgi, sprawdź czy ewentualne pierścienie centrujące (jeśli masz) mają dobre wymiary.

Napisz może coś więcej kiedy się to zaczęło, bo tak to możemy zgadywać.

Ustawić geometrii nie zaszkodzi napewno.

mikus_1984 - 19-06-2010, 20:31

przyczyn może być sporo:
Polecam wizytę u konkretnego wulkanizatora
Wyważenie to pierwsza sprawa, po za tym niech zobaczy czy opona nie ma żadnego guza, i czy nie jest przyhamowana. Kolejna sprawa to czy felga jest prosta. No i oczywiście jaki już kolega wcześniej wspomniał jeśli jest to felga aluminiowa lub stalowa ale z otworem centrującym większym niż 56 mm to musi być pierścień centrujący, bo z doświadczenia wiem że samymi śrubami nie zawsze da się idealnie wycentrować koło. Pozdrawiam

rafq - 22-06-2010, 01:51

Kolego Mikus, działalność "komercyjna" na tym forum 'ponoć' jest przez administrację* karana banem :D

*ja nią nie jestem