Off Topic - Mandat z fotoradaru
Lechislaw - 14-06-2010, 19:49 Temat postu: Mandat z fotoradaru Witam
W długi weekend czerwcowy gdy wracałem do Warszawy nadziałem się na fotoradar w Piszu . Rozstawiła go Straż Miejska ,z orientowałem się dopiero dziś jak przysłali mi wezwanie do zapłaty 300zł i wlepieniu 6 pkt karnych. Czy są jakieś szanse na obniżenie kary odwołując się ? Bo na umorzenie kary to nawet nie liczę
Anonymous - 14-06-2010, 19:54
Nie ma takiej opcji:)
Mandaty wystawiane są według taryfikatora
Saqu - 14-06-2010, 19:58
Ale Ci wlepili wyższą grzywną (chyba)
Jedyna rada to uważać i zwalniać na przyszłość
PatricoWroc - 14-06-2010, 20:05
Widać dokładnie Twoją twarz na zdjęciu?
krzychu - 14-06-2010, 20:34
PatricoWroc napisał/a: | Widać dokładnie Twoją twarz na zdjęciu? |
No ale za utrudnianie śledztwa też jest chyba 300zł tyle że bez ptk. Jak byś nie chciał ujawnić kto prowadził auto.
PatricoWroc - 14-06-2010, 21:09
Chyba lepszy większy mandat niż pkt.
robertdg - 14-06-2010, 23:09
krzychu napisał/a: | No ale za utrudnianie śledztwa też jest chyba 300zł tyle że bez ptk. Jak byś nie chciał ujawnić kto prowadził auto. | To chyba obowiązuje jedynie firmy, osoba fizyczna nie ma obowiązku ewidencjonowania, komu wypożycza samochód, więc w takim przypadku płaci się tylko wartość mandatu, bez punktów karnych.
Juiceman - 14-06-2010, 23:50
robertdg napisał/a: | krzychu napisał/a: | No ale za utrudnianie śledztwa też jest chyba 300zł tyle że bez ptk. Jak byś nie chciał ujawnić kto prowadził auto. | To chyba obowiązuje jedynie firmy, osoba fizyczna nie ma obowiązku ewidencjonowania, komu wypożycza samochód, więc w takim przypadku płaci się tylko wartość mandatu, bez punktów karnych. |
Każdego to obowiązuje, Dostałem mandat o przekroczenie o 31km/h tj miałem całe 81km/h. Fotka przyszła 6pkt plus 300zl. Oczywiście twarz na zdjęciu nie moja, nie wiem kto prowadził. Za utrudnianie śledztwa 300zł bez pkt. (sam mi to mundurowy przy okienku doradzil )
Oczywiście Policja może się z tym nie zgodzić, że zdjęcie jest "nie wyraźne" i dać sprawę do grodzkiego. Jednak tyle papierków co muszą po czymś takim wypełnić to masakra, nikomu się tego nie chce robić więc idą na łatwiznę.
robertdg - 15-06-2010, 00:12
Juiceman, może Coś się zmieniło, ale pierwsze słysze, mam znajomego, który czesto pożycza swój samochód prywatny, róznym osobom, przeważnie są to osoby, które zna, ale nie ewidencjonuje tego w żaden sposób, już nie raz dostawał wezwania za zdjecia z fotoradarów i nie raz płacił same koszty mandatu, bez żadnych kar dodatkowych i punktów karnych, zresztą on sam mi mówił o tym, jak się go pytałem o ten stan rzeczy, że on jest osobą fizyczną i nie ma obowiązku ewidencjonowania komu uzycza swój pojazd.
http://www.fakt.pl/Odzysk...ly,67122,1.html
cns80 - 15-06-2010, 07:58
robertdg, a Ty jako "osoba prywatna' możesz odmówić składania zeznań, które narażą Ciebie lub twoich bliskich na odpowiedzialność
|
|
|