To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Mandat z fotoradaru

Lechislaw - 14-06-2010, 19:49
Temat postu: Mandat z fotoradaru
Witam

W długi weekend czerwcowy gdy wracałem do Warszawy nadziałem się na fotoradar w Piszu . Rozstawiła go Straż Miejska ,z orientowałem się dopiero dziś jak przysłali mi wezwanie do zapłaty 300zł i wlepieniu 6 pkt karnych. Czy są jakieś szanse na obniżenie kary odwołując się ? Bo na umorzenie kary to nawet nie liczę ;)

Anonymous - 14-06-2010, 19:54

Nie ma takiej opcji:)
Mandaty wystawiane są według taryfikatora

Saqu - 14-06-2010, 19:58

Ale Ci wlepili wyższą grzywną (chyba) :P
Jedyna rada to uważać i zwalniać na przyszłość

PatricoWroc - 14-06-2010, 20:05

Widać dokładnie Twoją twarz na zdjęciu?
krzychu - 14-06-2010, 20:34

PatricoWroc napisał/a:
Widać dokładnie Twoją twarz na zdjęciu?

No ale za utrudnianie śledztwa też jest chyba 300zł tyle że bez ptk. Jak byś nie chciał ujawnić kto prowadził auto.

PatricoWroc - 14-06-2010, 21:09

Chyba lepszy większy mandat niż pkt. :twisted:
robertdg - 14-06-2010, 23:09

krzychu napisał/a:
No ale za utrudnianie śledztwa też jest chyba 300zł tyle że bez ptk. Jak byś nie chciał ujawnić kto prowadził auto.
To chyba obowiązuje jedynie firmy, osoba fizyczna nie ma obowiązku ewidencjonowania, komu wypożycza samochód, więc w takim przypadku płaci się tylko wartość mandatu, bez punktów karnych.
Juiceman - 14-06-2010, 23:50

robertdg napisał/a:
krzychu napisał/a:
To chyba obowiązuje jedynie firmy, osoba fizyczna nie ma obowiązku ewidencjonowania, komu wypożycza samochód, więc w takim przypadku płaci się tylko wartość mandatu, bez punktów karnych.

Każdego to obowiązuje, Dostałem mandat o przekroczenie o 31km/h tj miałem całe 81km/h. Fotka przyszła 6pkt plus 300zl. Oczywiście twarz na zdjęciu nie moja, nie wiem kto prowadził. Za utrudnianie śledztwa 300zł bez pkt. (sam mi to mundurowy przy okienku doradzil :wink: )

Oczywiście Policja może się z tym nie zgodzić, że zdjęcie jest "nie wyraźne" i dać sprawę do grodzkiego. Jednak tyle papierków co muszą po czymś takim wypełnić to masakra, nikomu się tego nie chce robić więc idą na łatwiznę.

robertdg - 15-06-2010, 00:12

Juiceman, może Coś się zmieniło, ale pierwsze słysze, mam znajomego, który czesto pożycza swój samochód prywatny, róznym osobom, przeważnie są to osoby, które zna, ale nie ewidencjonuje tego w żaden sposób, już nie raz dostawał wezwania za zdjecia z fotoradarów i nie raz płacił same koszty mandatu, bez żadnych kar dodatkowych i punktów karnych, zresztą on sam mi mówił o tym, jak się go pytałem o ten stan rzeczy, że on jest osobą fizyczną i nie ma obowiązku ewidencjonowania komu uzycza swój pojazd.

http://www.fakt.pl/Odzysk...ly,67122,1.html

cns80 - 15-06-2010, 07:58

robertdg, a Ty jako "osoba prywatna' możesz odmówić składania zeznań, które narażą Ciebie lub twoich bliskich na odpowiedzialność ;)