To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - ustawienie czujnika ABS

Szymon82 - 16-06-2010, 20:15
Temat postu: ustawienie czujnika ABS
Witam! Zamontowałem ostatnio czujnik ABS. Niestety kontrolka zapala się po przekroczeniu 120 km/h, odległość ustawiłem z braku szczelinomierza przy pomocy wycinka karty (z tego co pamiętam ma to 0,7mm), manual przewiduje zakres 0,5-0,9mm, zaś w kilku postach czytałem o odległości 0,3mm. W jakiej odległości powinienem ustawić czujnik?
Pozdrawiam.

Zajc3w - 16-06-2010, 20:24

przód 0.5-0.9 tył 0.2-0.7 - serwisówka strona 742. Ściągnij stąd (wpisujesz kod z obrazka i leci). Masz od strony 718 do chyba 760 kompletny opis z obrazkami serwisowania ABSu.

Odległość to jedno zębatka musi być czysta i nie zżarta przez korozję(prostokątne, równe ząbki).

Jak ustawiałeś kartą bankomatową to muszę cię zmartwić - VISA i MAESTRO debetowe mają 0.8 mm a VISA wypukła(kredytowa) 0.9mm nie licząc wypukłości literek. Ustaw na 0.6 przód i zobacz wtedy (tył rzadziej wymaga regulacji).

P.S Szczelinomierz ostatnio w carrefourze za 10zł wdziałem....
P.S popraw temat bo ci "u" zginęło w czujnika :wink:

lukasz12 - 16-06-2010, 22:13

Ustaw maksymalnie blisko ale, tak żeby nie dotykało. Na oko 0,2 lub mniej. U siebie wiem że mam ustawione dość dobrze, choć w okolicy 200 się już zapala, czyli, albo zebatka ma uszkodzone zęby (rdza) albo mimo wszystko, jest ciutkę za daleko.
Szymon82 - 17-06-2010, 11:32

Witam! Ustawiłem na 0,3mm, tym razem przy użyciu szczelinomierza, i nadal się włącza przy 120km/h. Czy za pomocą diody jestem w stanie ustalić z którego czujnika idzie błędny sygnał, bo może łapie błąd nie z tego czujnika który wymieniłem - chociaż wcześniej (przed uszkodzeniem tego czujnika) wszystko działało. No cóż - może spróbuję jeszcze go zbliżyć. Pozdrawiam
lukasz12 - 17-06-2010, 17:03

Szymon82 napisał/a:
Witam! Ustawiłem na 0,3mm, tym razem przy użyciu szczelinomierza, i nadal się włącza przy 120km/h. Czy za pomocą diody jestem w stanie ustalić z którego czujnika idzie błędny sygnał, bo może łapie błąd nie z tego czujnika który wymieniłem - chociaż wcześniej (przed uszkodzeniem tego czujnika) wszystko działało. No cóż - może spróbuję jeszcze go zbliżyć. Pozdrawiam

Taka odległość powinna być OK choć możesz spróbować zbliżyć na 0,2, od razu obróć żeby mieć pewność czy nie ociera. Diodą się da odczytać, będzie wiadomo z którego czujnika. Przy okazji, przy wyłączonym silniku zawsze jest generowany błąd nr 35 (za niskie napięcie zasilające).

Szymon82 - 18-06-2010, 20:24

Dioda wymrugała mi błąd 31. Muszę chyba sprawdzić czy kamień, który uszkodził czujnik, nie uszkodził przy okazji pierścienia. Czy kod błędu wskazuje konkretnie na któryś z czujników?
lukasz12 - 18-06-2010, 23:06

Niestety właśnie nie jest wskazane koło. Przy okazji potwierdza to teorie, o oderwanym zębie.