Sigma/Diamante Techniczne - ustawienie czujnika ABS
Szymon82 - 16-06-2010, 20:15 Temat postu: ustawienie czujnika ABS Witam! Zamontowałem ostatnio czujnik ABS. Niestety kontrolka zapala się po przekroczeniu 120 km/h, odległość ustawiłem z braku szczelinomierza przy pomocy wycinka karty (z tego co pamiętam ma to 0,7mm), manual przewiduje zakres 0,5-0,9mm, zaś w kilku postach czytałem o odległości 0,3mm. W jakiej odległości powinienem ustawić czujnik?
Pozdrawiam.
Zajc3w - 16-06-2010, 20:24
przód 0.5-0.9 tył 0.2-0.7 - serwisówka strona 742. Ściągnij stąd (wpisujesz kod z obrazka i leci). Masz od strony 718 do chyba 760 kompletny opis z obrazkami serwisowania ABSu.
Odległość to jedno zębatka musi być czysta i nie zżarta przez korozję(prostokątne, równe ząbki).
Jak ustawiałeś kartą bankomatową to muszę cię zmartwić - VISA i MAESTRO debetowe mają 0.8 mm a VISA wypukła(kredytowa) 0.9mm nie licząc wypukłości literek. Ustaw na 0.6 przód i zobacz wtedy (tył rzadziej wymaga regulacji).
P.S Szczelinomierz ostatnio w carrefourze za 10zł wdziałem....
P.S popraw temat bo ci "u" zginęło w czujnika
lukasz12 - 16-06-2010, 22:13
Ustaw maksymalnie blisko ale, tak żeby nie dotykało. Na oko 0,2 lub mniej. U siebie wiem że mam ustawione dość dobrze, choć w okolicy 200 się już zapala, czyli, albo zebatka ma uszkodzone zęby (rdza) albo mimo wszystko, jest ciutkę za daleko.
Szymon82 - 17-06-2010, 11:32
Witam! Ustawiłem na 0,3mm, tym razem przy użyciu szczelinomierza, i nadal się włącza przy 120km/h. Czy za pomocą diody jestem w stanie ustalić z którego czujnika idzie błędny sygnał, bo może łapie błąd nie z tego czujnika który wymieniłem - chociaż wcześniej (przed uszkodzeniem tego czujnika) wszystko działało. No cóż - może spróbuję jeszcze go zbliżyć. Pozdrawiam
lukasz12 - 17-06-2010, 17:03
Szymon82 napisał/a: | Witam! Ustawiłem na 0,3mm, tym razem przy użyciu szczelinomierza, i nadal się włącza przy 120km/h. Czy za pomocą diody jestem w stanie ustalić z którego czujnika idzie błędny sygnał, bo może łapie błąd nie z tego czujnika który wymieniłem - chociaż wcześniej (przed uszkodzeniem tego czujnika) wszystko działało. No cóż - może spróbuję jeszcze go zbliżyć. Pozdrawiam |
Taka odległość powinna być OK choć możesz spróbować zbliżyć na 0,2, od razu obróć żeby mieć pewność czy nie ociera. Diodą się da odczytać, będzie wiadomo z którego czujnika. Przy okazji, przy wyłączonym silniku zawsze jest generowany błąd nr 35 (za niskie napięcie zasilające).
Szymon82 - 18-06-2010, 20:24
Dioda wymrugała mi błąd 31. Muszę chyba sprawdzić czy kamień, który uszkodził czujnik, nie uszkodził przy okazji pierścienia. Czy kod błędu wskazuje konkretnie na któryś z czujników?
lukasz12 - 18-06-2010, 23:06
Niestety właśnie nie jest wskazane koło. Przy okazji potwierdza to teorie, o oderwanym zębie.
|
|
|