Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] "Terkotanie" na biegu jałowym
Tomashi - 16-06-2010, 22:42 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] "Terkotanie" na biegu jałowym Wita,
pomóżcie i wlejcie we mnie nadzieję, że to nic poważnego
Otóż: silnik jak jest zimny pracuje cichuteńko, równomiernie itd. Jak się zagrzeje(po paru kilometrach)na biegu jałowym słychać...hmmm jak to nazwać, takie terkotanie "chru-chru-chu....chru-chru-chu...chru-chru-chu. Hehehe może ktoś się kapnie o co biega.
Po dodaniu delikatnie gazu - ustaje. Jak wciskam sprzęgło dalej "terkocze".
Mechanik stawia na koło dmumasowe, zauważył że jakaś guma (?) w dwumasie ma delikatne bicie, podobnoż jak się rozwali to po kole Aczkolwiek na 100% nie jest pewien, nie było czasu sprawdzić co i jak.
Wyjeżdżam za 2 dni w podróż no i cholewka nie wiem co mnie może spotkać.
Wiem, że zużycie dmumasy objawia się szarpnięciami, głośną pracą w czasie jazdy, jakimiś zgrzytami... U mnie tego nie ma, łożysko alternatora to nie jest.
Na Forum znalazłem parę takich objawów ale to chyba nie to.
proszę o sugestie, będę wdzięczny - POMOCY!
robertdg - 16-06-2010, 22:58
Dwumasa przeważnie tłucze się bezwarunkowo, czy to silnik ciepły czy zimny, na biegu jałowym poprostu stuka, tak jakbyś uderzał młotkiem w kowadło, posłuchaj skąd bardziej dobiega ten dźwięk.
Tomashi - 16-06-2010, 23:09
...z silnika
Nie - nie wiem: jak wsadzę głowę z lewej strony silnika, to wydaje mi się, że z lewej. I odwrotnie.
robertdg - 16-06-2010, 23:32
Mnie zastanawia, w jaki sposób mechanik dostrzegł jakąś gume na dwumasie, sciągał skrzynie Bo jeżeli ściągał skrzynie to mógl bez problemu skontrolować amortyzacje na dwumasie, cieżko wywnioskować bez posłuchania, kazdy inaczej odbiera dźwięki i inaczej je rozumie, kiedy był wymieniany rozrząd
Tomashi - 16-06-2010, 23:40
No właśnie, spieszyłem się i potem dopiero zastanowiłem: przecież dwumasa jest jakoś zabudowana? A on twierdzi, że wsadził głowę koło turbiny i zauważył tą gumę...
Rozrząd był wymieniany 20 tys. przebiegu temu. Czyli pestka.
Mnie ten dźwięk kojarzy się z jakimś luzem, nie wiem - może jakieś łożysko...Spróbuję jutro udać się do innego mechaniora bez zapowiedzi - może "na słuch" coś poradzi...
Carismaniak - 17-06-2010, 04:10
a kiedy kolego sprzeglo wymieniales ?? byc moze tam lozysko ci sie rozpada
plecho1 - 17-06-2010, 06:49
Ale łożysko byłoby słychać dopiero po wciśnięciu sprzęgła. Normalnie łożysko nie dotyka do docisku i się nie obraca.
Tomashi - 17-06-2010, 12:02
Właśnie... i jak tłumaczyć, że jak zimne to cisza
MikeDID - 31-03-2013, 19:08
Witam,
Odgrzebię temat - czy problem został rozwiazany?:) Co było powodem tego turkotania?
|
|
|