Space Star Techniczne - [MSS DID] drgania/dudnienie przy przyspieszaniu 80km/h+
Anonymous - 17-06-2010, 09:05 Temat postu: [MSS DID] drgania/dudnienie przy przyspieszaniu 80km/h+ Witam, mam problem z moim misiem...
Podczas przyspieszania powyżej 80km/h na delikatnych nierównościach słychać bardzo nieprzyjemny dźwięk gdzieś z przodu samochodu. To jest takie jakby drgania dudnienie. Ujawnia się to tylko podczas przyspieszania i kiedy pokonywany jest jest "dołek", tzn. kiedy zawieszenie się rozciąga. Na mniejszych prędkościach może jest ale na pewno nie tak zauważalne. Problem nie uwidacznia się przy skrętach, hamowaniu... tylko przy opisanej sytuacji.
Mam przebieg 132 000km .
Byłem u mechanika myśląc że to łożyska może, po całodniowym badaniu mechanik nie znalazł przyczyny, sugeruje że to może być poduszka silnika ale pewności nie ma.
Umówiłem się z nim na przyszły tydzień w celu sprawdzenia poduszki przy skrzyni - mówił że do niej nie zdążył zajrzeć.
Proszę pomóżcie, co to może być?
robertdg - 17-06-2010, 12:25
Kiedy sprawdzałeś ciśnienie w kołach
Anonymous - 17-06-2010, 12:32
Na przodzie mam nowe Continental CONTIECOCONTACT 3 185/65R14 86 T zakładane jakieś 2 miesiące temu. Dzisiaj jadę z tyłem to sprawdzę.
[ Dodano: 17-06-2010, 23:15 ]
Ciśnienie sprawdzone. Tak jak się spodziewałem było ok. czyli 2.2
Anonymous - 18-06-2010, 09:38
Sprawdż sobie napinacz paska wieloklinowego, ja ostatnio to wymieniałem. Objawy wszyscy mechanicy identyfikowali jako sprężarka klimy, półsprzęgło na alternatorze, pompa wspomagania etc, dźwięk był momentami jakby panewki na korbowodzie strzeliły, ale zdjąłem pasek i wszystko umilkło, wymieniłem napinacz choć wydawał się być dobry i wszystko teraz jest ok. koszt napinacza 150zł wymiana około minut.
Anonymous - 18-06-2010, 10:12
bioly, czy u Ciebie też objawiało się to przy przyspieszaniu i nierównościach? bo ja na postoju jak gazuję to nic niepokojącego nie słychać.
Anonymous - 18-06-2010, 16:35
u mnie też na postoju dudniło. A może sprawdz jeszcze poduszki na skrzyni biegów
drtymf - 18-06-2010, 18:02
A ja zapytam jeszcze czy to nie któraś osłona pod spodem może się poluzowała(silnika albo termiczna wydechu?)? Przy pewnej prędkości zaczyna latać i na dołkach obijać się o coś a jak nie ma przepływu powietrza na postoju to jest git? Ja jak wyjechałem na autostradę i mi się jedna obluzowała to myślałem że coś w silniku się urwało taki był odgłos.
Anonymous - 19-06-2010, 12:58
Osłony sprawdził mechanik i poprawiał gdzie nie był pewien.
|
|
|