To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Drgania po odpaleniu

japko204 - 19-06-2010, 19:49
Temat postu: Drgania po odpaleniu
Witam!
Wczoraj oddałem swojego mitsubishi do mechanika.Miał go sprawdzić.Głównie chodziło mi o to czy muszę robić rozrząd, ewentualnie wymianę płynów itd. Okazało się że rozrząd był wymieniany przez poprzedniego właściciela. Po odebraniu samochodu zauważyłem, że po odpaleniu samochodem dziwnie trzęsie na wolnych obrotach. Podczas jazdy drgania częściowo ustępują. Dziwna sprawa bo przed wizytą u mechanika wszystko było w porządku.Mechanik stwierdził, że pewnie do silnika dolany był doktor i że silnik pewnie to złom. Zasugerował to już wcześniej bo na zimnym silniku mam problem z odpaleniem(dużo białego dymu i się dławi). Na ciepłym odpala ok.
Jak ktoś mógłby coś doradzić to z góry dzięki.

zbyszekm2 - 19-06-2010, 21:48

Przestawił ci o ząb rozrząd, jest za wczesny, na bank.
Penie jeszcze szybko się nagrzewa.

stegano - 19-06-2010, 21:49

Moim zdanie to wtryskiwacze, ale sprawdzil bym jeszcze filtr paliwa, ewentualnie mechanim podczas wymiany tego filtra niedokladnie to zrobil i uklad dostaj lewe powietrze i stad te objawy.
zbyszekm2 - 19-06-2010, 22:05

stegano napisał/a:
Moim zdanie to wtryskiwacze, ale sprawdzil bym jeszcze filtr paliwa, ewentualnie mechanim podczas wymiany tego filtra niedokladnie to zrobil i uklad dostaj lewe powietrze i stad te objawy.

Złe wtryski nie dają białego dymu.

stegano - 19-06-2010, 22:14

Uszkodzilem kiedys jeden wtrysk przez wlasne niedoswiadczenie i z tego co widzialem to kopcil na bialo (nie na czarno i nie na niebiesko) a silnik klekotal ja ursus c60 :)

Ale poze sie myle, gdzies kidys byl watek w ktorym to jeden z forumowiczow opisywal taki problem, ze mu auto kopcilo na bialo... ktos napisal ze glowica a okazaly sie wtryski (czeski film dla mnie)

japko204 - 19-06-2010, 22:45

Dzięki panowie bardzo. Mechanik kazał mi trochę pojeździć (100-200 km) i podjechać, będzie sprawdzał silnik bo według niego silnik do remontu. No nie wiem co o tym sądzić.
1405 - 20-06-2010, 22:31

japko204 napisał/a:
Dzięki panowie bardzo. Mechanik kazał mi trochę pojeździć (100-200 km) i podjechać, będzie sprawdzał silnik bo według niego silnik do remontu. No nie wiem co o tym sądzić.
Nie daj się naciągnąć, jedź do drugiego mechaniora niech sprawdzi rozrząd, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie gościu spieprzył robotę i przy okazji jeszcze zarobi na wymianie silnika jak pojeździsz te 100-200km. Było dobrze a po wizycie u mechanika nagle zaczęło się coś z silnikiem dziać ...zastanów się dobrze nad tym. Osobiście zakładam ze rozrząd miejmy nadzieje na wałku jest dobrze, tylko na pompie może być coś cofnięte i stąd ciężkie palenie na zimnym a dobre na ciepłym- zimny ropniak z opóźnionym zapłonem zawsze będzie ciężko palił-zbadane osobiście na S-320.
stegano - 20-06-2010, 22:34

Moim zdaniem mechanik to jakis partacz lub idiota, jedz do kogos kto ma leb na karku!
konradgdynia - 20-06-2010, 23:11

możne należałoby sprawdzić świece żarowe, ten biały dym i dławienie się na zimnym silniku, skąd już to znam chyba z autopsji
1405 - 20-06-2010, 23:21

konradgdynia napisał/a:
możne należałoby sprawdzić świece żarowe, ten biały dym i dławienie się na zimnym silniku, skąd już to znam chyba z autopsji

Nie jestem pewien czy mam rację ale zadaniem świec jest pomoc przy odpalaniu silnika, należą one do układu rozruchowego.
Jak ten już zaskoczy to ich rola się kończy i ewentualna awaria tego układu nie wpływa już na moc.

konradgdynia - 20-06-2010, 23:27
Temat postu: Re: Drgania po odpaleniu
japko204 napisał/a:
Witam!
Zasugerował to już wcześniej bo na zimnym silniku mam problem z odpaleniem(dużo białego dymu i się dławi). Na ciepłym odpala ok.

odnoszę się tylko do tej części wypowiedzi, a tu rola świec żarowych jest nieodzowna

1405 - 20-06-2010, 23:31
Temat postu: Re: Drgania po odpaleniu
konradgdynia napisał/a:
japko204 napisał/a:
Witam!
Zasugerował to już wcześniej bo na zimnym silniku mam problem z odpaleniem(dużo białego dymu i się dławi). Na ciepłym odpala ok.

odnoszę się tylko do tej części wypowiedzi, a tu rola świec żarowych jest nieodzowna

OK :wink:

stegano - 20-06-2010, 23:37

1405 napisał/a:

Jak ten już zaskoczy to ich rola się kończy i ewentualna awaria tego układu nie wpływa już na moc.

Rola sie nie konczy, swiece jeszcze dogrzewaja zimny silnik przez okolo 2/3 a nawet 4 minuty.

konradgdynia - 20-06-2010, 23:41

może nie silnik, a mieszankę w komorze spalanie :badgrin:
stegano - 20-06-2010, 23:50

konradgdynia napisał/a:
może nie silnik, a mieszankę w komorze spalanie :badgrin:

No tak, w rzeczy samej :)