To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - STELZER ??? -co to jest

Anonymous - 04-10-2006, 08:39
Temat postu: STELZER ??? -co to jest
Mój Colt C52 z 91 roku ma z tyłu, tam gdzie zazwyczaj jest znaczet z diamentami i napisem "MITSUBISHI", znaczek z napisem "STELZER" a po lewej jego stronie na ukośnym paseczku dużo mniejszy napis MITSUBISHI. Może ktoś mądry mi wyjaśni dlaczego tak jest i co to oznacza?. :shock: Mam nadzieję, że nie jest to oznaczenie jakiejś montowni Mitsubishi na Tajwanie :D
Hubeeert - 04-10-2006, 08:55

Raczej dealera.
ROMEL - 04-10-2006, 09:21

AUTOHAUS STELZER GMBH. D-67059 LUDWIGSHAFEN, BRUCHWIESENSTR. 305

Potwierdzam :d....

POZDRO

Anonymous - 04-10-2006, 09:39

A ja mam podobne pytanie. W moim mieście wyczaiłem ostatnio nowego Colciaka C5x, ale jakoś zawsze mi uciekał i nie mogłem się mu dokładnie przyjrzeć.
Jakiś czas temu jednak w końcu go dorwałem :mrgreen: . Na tylnej klapie ma oryginalny przyklejany napis (identyczny jak napis MItsu) - IMPORTED FOR DODGE. Może mi to ktos wytłumaczyć?

Hubeeert - 04-10-2006, 09:52

Bo to wersja USA - Dodge Colt czyli Mitsu Mirage sprzedawany pod marką Dodge.

W USA te C5x nazywały się
Mitsu Mirage
Dodge Colt
Plymouth Colt
Eagle Summit

ROMEL - 04-10-2006, 09:53

Jest to zapewne wersja amerykańska.... skłdany i firmowany przez Dodge - na licencji... części Japońskie i podzespoły - chodzi o miejsce narodzin (złożenia)
Można sie spotkać również z nazwą EAGLE SUMMIT - to równiez jest Colt 88-92` składany jak pamiętam z jakiejś lektury w Ditroit...

Tak czy inaczej Misie różnią sie szczegółami - genarelnie można powiedzić że takie same tylko chodzi tu o LICENCJE....

PZDR

Anonymous - 04-10-2006, 22:17

Czy takie C5x będą się różniły jakimiś detalami? Części są takie same?
Hubeeert - 05-10-2006, 08:33

slo_mo, częsci mechaniczne są takie same - różnice dotyczą wyposażenia. Mitsu i Dodge były lepiej wyposażane niż Eagle i Plymouth.
Drobne różnice mogą się też pojawić pomiędzy wersją USA i Kanadyjską.

Masz to ładnie pokazane w Service Manualu.

Krzyzak - 05-10-2006, 11:48

Hubeeert napisał/a:
Mitsu i Dodge były lepiej wyposażane niż Eagle i Plymouth.

na pewno? zawsze sądziłem, że Eagle jest dla Mitsu tym, czym dla Toyoty jest Lexus, dla Hondy - Acura itp. - taką bardziej wypasioną wersją na rynek USA, która miała ratować wizerunek japońskiej motoryzacji po pierwszej fali tandety