ASX Ogólne - Wrażenia z jazdy
Paweł_BB - 20-06-2010, 16:05 Temat postu: Wrażenia z jazdy Założę nowy temat bo na pewno coraz więcej wpisów będzie się pojawiać na forum
Dzisiaj miałem okazję przejechać się przedprodukcyjnym ASX, Japan Motors w Bielsku miało dzisiaj dzień otwarty i na 1 dzień mają ASX (jutro chyba będzie w Katowicach).
Powiem Wam, że autko mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - fajnie się prowadzi, jest przyjemnie twarde i stabilne na drodze, moim zdaniem prowadzi się ciut lepiej niż Lancer 1.8 2008 mojego ojca. W aucie jest cicho, zawieszenie też pracuje ciut ciszej niż w Lancerze.
Silnik diesla z fazami rozrządu bardzo fajnie pracuje - kulturalnie, cicho, bez klekotania i drgań, auto przyspieszając płynnie wkręca się na obroty, ma też małą turbodziurę, naprawdę ciekawy silnik. Później jechałem Outkiem z dieslem i silnik pracował dużo gorzej.
Podsumowując: kto kupi ASX'a raczej nie będzie rozczarowany
Jak macie jakieś pytania o szczegóły to walcie śmiało, może będę mógł odpowiedzieć
krzychu - 20-06-2010, 22:22 Temat postu: Re: Wrażenia z jazdy
Paweł_BB napisał/a: | prowadzi się ciut lepiej niż Lancer 1.8 2008 mojego ojca. |
No ale na jakich to kołach są/były oba samochody?
Paweł_BB napisał/a: |
Jak macie jakieś pytania o szczegóły to walcie śmiało, może będę mógł odpowiedzieć |
Ja mam jedno czemu się dopiero o tym teraz dowiaduje?
Paweł_BB - 21-06-2010, 06:52 Temat postu: Re: Wrażenia z jazdy
krzychu napisał/a: | No ale na jakich to kołach są/były oba samochody? |
Mój tata ma 15-tki a tam były 16-tki, swoją drogą ASX ma ciut większe koła (średnica całego koła) i lepiej wybierał nierówności ale prowadził się lepiej dzięki twardszemu zawieszeniu, stwierdzili pewnie że auto wyższe z wyżej umieszczonym środkiem ciężkości musi być twardsze żeby było pewne w prowadzeniu.
krzychu napisał/a: | Ja mam jedno czemu się dopiero o tym teraz dowiaduje? |
Nie mam pojęcia
Morfi - 21-06-2010, 08:56
Dzis tym samym bedę ja mógł pojezdzić. opisze tutaj wrazenia z jazdy
taaatooo - 21-06-2010, 12:14
zatem i ja dodam swoje pięć groszy
w sumie najbardziej ciekawiła mnie elastyczność silnika, więc poprosiłem w salonie o przejażdżkę trasą gdzie można się temu troszkę dokładniej przyjrzeć.
byłem bardzo miło zaskoczony, samochód od ok. 2000 rpm reagował bardzo dynamicznie, dało się wyczuć delikatne opóźnienie w załączeniu turbinki, ale jak już zaskoczyła to ...... miodzio trudno mi tu porównać do innych silników diesla bo mam raczej małe doświadczenie, ale w ASX silnik spełnił moje oczekiwania w 200%.
widoczność bardzo fajna, duże lusterka boczne, klima mroziła że aż miło (żona musiała uciekać z nogami bo nie mogła wytrzymać ), rozczarował mnie trochę brak koła zapasowego (nawet dojazdowego) jest zestaw naprawczy, może to wystarczy a może i nie, ale wolę mieć kółko niż go nie mieć.
z tyłu nie zdążyłem usiąść i sprawdzić ile miejsca pozostaje dla pasażera, oceniłem organoleptycznie że spoko, bo Pan który z nami jechał był dość wysoki i z tyłu się zmieścił (może dlatego że ja nie grzeszę wzrostem )
wspomaganie kierownicy bardzo dobre, prowadziło się leciutko i przyjemnie bez większych oporów, może przy dużej prędkości na autostradzie i zakrętach dałoby się wyczuć różnicę, ale na razie nie miałem warunków żeby sprawdzić.
sylb - 21-06-2010, 15:08
Jeżeli był to 1.8 did 150km to Mitsu reklamuje go jako pierwszy diesel ze zmiennymi fazami rozrządu i ma ciągnąc od 1000. Co do koła zapasowego to w tak krótkim samochodzie nie ma na niego miejsca. Wiec albo samochód był by z napędem na jedną oś lub koło wisiało by na klapie tylnej jak w Suzuki Vitara. Wspomaganie w ASX jest chyba elektryczne i wg. mniej jest to plus bo w O2 zdecydowanie chodzi za ciężko.
color1 - 21-06-2010, 15:45 Temat postu: czegos nie rozumiem... jak Wam udało się odbyć jazdy testowe ? dzwoniłem dziś do kilku dealerów w wawie, jak również do MMC - mówią że najwcześniej jazda testowa będzie możliwa w lipcu...
Morfi - 21-06-2010, 15:56
color1, Zadzwon do japan cars.
Super sie jeździ, ale nie ciagnie od 1000 spalanie po miescie przy dynamicznej jeździe 7l
Ogrom miejsca z tyłu, elastycznośc tego silnika jest znakomita. dzwiek turbinki jest przyjemny dla ucha.
Mogłem sobie pociagnąc do 4 tys i to nie był koniec mozliwości wkrecania się silnika.
niestety sprzedawca nie wiedział przy ilu zmieniają się te fazy.
Koło dojazdowe mozna dokupić i zamontują pod podłoga bagaznika, przyjemna regulacja kierownicy (góra dół i przód tył). wersja była 2 wd na kołach 16/65/205.
Jeżdziłem 15min i wrażenia pozytywne.
Fajny jest ten system start - stop
jurekschroda - 21-06-2010, 15:57
Cytat: | Jeżeli był to 1.8 did 150km to Mitsu reklamuje go jako pierwszy diesel ze zmiennymi fazami rozrządu i ma ciągnąc od 1000. |
Od 1000 ? Z takimi reklamami się nie spotkalem. Zmienne fazy mają chyba raczej poprawić "górę" obrotów niż dół ( diesel Mitsu ma nie puchnąć po 3500, jak diesle vag, tylko ciągnąć dalej). Tak mi się wydaje, ale mogę sie mylić.
Morfi - 21-06-2010, 16:02
jurekschroda, no mi tez tak sie wydawała a nawet postawiłbym teze, ze przy 1500 silniki grupy vag lepiej sie wkrecają ale za to powyżej 3 tys to mitsu górą i to w tym silniku mi się podoba
Paweł_BB - 21-06-2010, 16:07
jurekschroda napisał/a: | diesel Mitsu ma nie puchnąć po 3500, jak diesle vag |
I nie puchnie
jaca71 - 22-06-2010, 08:50
Paweł_BB napisał/a: | Mój tata ma 15-tki a tam były 16-tki, swoją drogą ASX ma ciut większe koła (średnica całego koła) i lepiej wybierał nierówności ale prowadził się lepiej dzięki twardszemu zawieszeniu, stwierdzili pewnie że auto wyższe z wyżej umieszczonym środkiem ciężkości musi być twardsze żeby było pewne w prowadzeniu. |
Morfi napisał że ASX był na 205/65/R16 czyli tak jak podstawowe koła Lancera. Może twój ojciec przedobrzył ze zmiana?
Ale faktem jest że z 16' czuć że opona jest trochę za wysoka
Nie ma wyjścia trzeba się na jazdę umówić, ale nie bardzo jest gdzie - cały Kraków stoi w korkach Jak mam stać w korkach to wolę posiedzieć w samochodzie w salonie
robertdg - 22-06-2010, 09:14
jaca71 napisał/a: | Morfi napisał że ASX był na 205/65/R16 czyli tak jak podstawowe koła Lancera | do jakiego Lancera
CY przecież miał podstawowe rozmiary:
-> 205/55R16 91
-> 205/60R16 92
-> 215/55R16 93
Trik - 22-06-2010, 09:22
jaca71 napisał/a: | Nie ma wyjścia trzeba się na jazdę umówić, ale nie bardzo jest gdzie | Nie masz możliwości umówić sie pod twoim domem na taka jazdę?
Paweł_BB - 22-06-2010, 09:55
jaca71 napisał/a: | Morfi napisał że ASX był na 205/65/R16 czyli tak jak podstawowe koła Lancera. Może twój ojciec przedobrzył ze zmiana?
Ale faktem jest że z 16' czuć że opona jest trochę za wysoka |
Aaa, to chyba się walnąłem, pewnie ojciec ma też 16-tki.
Trik napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Nie ma wyjścia trzeba się na jazdę umówić, ale nie bardzo jest gdzie | Nie masz możliwości umówić sie pod twoim domem na taka jazdę? |
Nie ma FIZYCZNEJ możliwości bo tych aut jeszcze nigdzie nie ma, Japan Motors ściągnął z Niemiec przedprodukcyjny egzemplarz (był na niemieckich blachach).
|
|
|