Carisma - Ogólne - Zakup GDI dla niewtajemniczonego.
Adrians - 20-06-2010, 20:10 Temat postu: Zakup GDI dla niewtajemniczonego. Witam,
przymierzam się do zakupu Carismy z silnikiem GDI. Raczej w wersji przed liftingiem. Ogl±dałem już parę i silniczki pracowały całkiem ładnie, jednakże reszta pozostawiała wiele do życzenia, ale skoro ten silnik ma tak specyficzn± budowę chciałbym zakupić go w jak najlepszym stanie. Na co powinienem zwracać uwagę podczas zakupu? Jakie¶ kopcenie z rury, specyficzne dĽwięki? Co powinno mnie odstraszyć?
Saqu - 20-06-2010, 20:51
może nie odstraszyć ale zwrócić uwagę na specyfikę pracy, która może wskazywać, że jednostka jest bardziej lub mniej zmęczona, np popychacze jak gło¶no graj± mog± ¶wiadczyć np, że silnik był traktowany złym olejem, falowanie obrotów, np, przyda się czyszczenie przepustnicy, krokowca
Adrians - 20-06-2010, 21:36
A czy silnik w dobrym stanie po odkręceniu korka wlewu oleju podczas pracy nie powinien wyrzucać oleju? Oraz czy to prawda, że w GDI olej zawsze będzie mocno czarnego koloru?
Saqu - 21-06-2010, 07:59
Co do koloru to raczej zbyt "błękitny" nie będzie
u nas po odkręceniu korka oleju przy wł±czonym silniku nie chlapie olejem.
qaz - 21-06-2010, 19:10
po odkręceniu korka oleju zapali się kontrolka silnika i wtedy kasowanie poprzez odpięcie klem bynajmniej u mnie tak było 1.8GDI 2000r olej nawet jak miałem ¶wieżo wymieniony to i tak był czarny
Moomin - 27-06-2010, 23:06
Adrians napisał/a: | A czy silnik w dobrym stanie po odkręceniu korka wlewu oleju podczas pracy nie powinien wyrzucać oleju? Oraz czy to prawda, że w GDI olej zawsze będzie mocno czarnego koloru? |
Co do pierwszego pytania to nie wiem, ale olej w GDI robi się momentalnie czarny krótko po wymianie. Także to akurat norma. Aha, co do kopcenia, normalnie nie powinien ale przy konkretnym wci¶nięciu gazu potrafi zostawić za sob± ciemn± chmurę niczym diesel.
Brikston - 28-06-2010, 20:54
Moomin napisał/a: | ale przy konkretnym wci¶nięciu gazu potrafi zostawić za sob± ciemn± chmurę niczym diesel. |
nigdy mi sie nie zdarzylo.
James01 - 29-06-2010, 16:11
[quote="Moomin"] Adrians napisał/a: | Aha, co do kopcenia, normalnie nie powinien ale przy konkretnym wci¶nięciu gazu potrafi zostawić za sob± ciemn± chmurę niczym diesel. |
Mi też nie. A problemy z falowaniem niestety mam:/
Adrians - 29-06-2010, 19:13
A lekko niebieski dym podczas odpalania i taki zwyczajny szary podczas lekkiego dodawania gazu - tak max 2000 obrotów, to już silnik zaczyna umierać?
KarolG - 20-07-2010, 00:38
Nie wiem jak w GDI ale w zwykłych silnikach jak dym jest lekko niebieski przy odpalaniu jak i przy normalnej jeżdzie oznacza to ze silnik ,,bierze olej" więc silnik słabej kondycji
|
|
|