Forum ogólne - Wielka Brytania a sprawa Japońska
jaca71 - 21-06-2010, 07:14 Temat postu: Wielka Brytania a sprawa Japońska Trafiłem na takie zestawienie.
Mimo że brytyjskiego rynku zupełnie nie znam to i tak dziwi mnie ten ranking. Nie ma w nim żadnych samochodów z kontynentu sama japońszczyzna i Jaguar
Czy faktycznie Brytyjczycy tak wysoko cenią samochody z Azji czy może mają awersje do produkcji europejskiej?
Dziwi to tym bardziej że praktycznie ich rodzima produkcja powoli przestaje istnieć.
Edit: Zabłąkał się mercedes B klass
swinks_UK - 21-06-2010, 14:20
Prawda jest taka, że dilerzy w UK mają znacznie szerszą oferte aut z Japonii, poza tym są one wyposażone podobnie jak JDM (lepiej) a ceny są konkurencyjne.
I niestety dla producentów spoza Azji:
- auta koncernu VAG, są postrzegane jako klasa średnia i wycieruch firmowy, a z powodu VW dość usterkowe.
- auta GM, to tzw. ekonomiczny szajs, czyli najtańsze auta i dość awaryjne;
- auta PSA i Renault jak wyżej, nawet mniej popularne niż GM;
- auta Forda - tanie auta bez prestiżu
- BMW i Mercedes - chyba tylko w PL to jeszcze prestiżowe auta. W UK to marki już pospolite i niestety też awaryjne ponad przeciętną, do tego drogie w serwisie.
To moje dość stronnicze zestawienie na podstawie wypowiedzi znajomych z pracy i nie tylko.
Jacek, w cytowanym zestawieniu masz sporo Lexusów, które są tańsze od odpowiedników w sych klasach Audi, Merca czy BMW, za to oferują znacznie wiecej. I tak można ciągnąć w każdej cytowanej klasie.
Japońskie koncerny oferują znacznie więcej, np. z półki rajdowej nowe Evo X już od 28k GBP (Focus ST z 250bhp jest za 32k GBP); Skyline GT-R za 52k GBP (Porsche Carrera GT3 za 110k BGP).
|
|
|