Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Ocena rozrządu
MichuGdy - 23-06-2010, 12:48 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Ocena rozrządu Witam Panowie,
Sukcesywnie wymieniam części eksploatacyjne w swojej carismie.
Zajrzałem przy okazji pod osłonę rozrządu.
Chciałbym zapytać kolegów co sądzicie o stanie paska:

Niestety nie wiem kiedy był wymieniany
Na pewno będę wymieniał rozrząd niebawem, ale na chwile obecną inne wydatki
Pozdrawiam,
Michał
Anonymous - 23-06-2010, 13:24
zasada jest prosta nie wiesz kiedy był robiony to wymieniaj, 90 tys km przy orginałach lub 5 lat, wszystkiego okiem nie zobaczysz ( mikropęknięcia itp.) do tego dwie rolki + napinacz hydrauliczny + pompa wody + uszczelki. Ja wymieniałem po 70 tys ( po zakupie auta) mechanik stwierdził że w/w częci były w b/d stanie
mlun - 23-06-2010, 19:33
Nikt z fusów Ci nie wywróży. Możesz jeździć na własną odpowiedzialność.
Mnie to zastanawia jak mechanicy oceniają stan paska. Zdejmie pokrywę popatrzy i powie,że 20k km można stuknąć jeszcze:P
Maretzky85 - 23-06-2010, 21:50
K-klient
M-mechanik
K - Panie, jak ten pasek wygląda, pojeździ jeszcze ?
M - Nie wiem czy pojeździ, i ile pojeździ.
K - No ale niech Pan oceni.
M - Ile ma przejechany rozrząd
K - Nie wiem
M - No to nie ocenię.
K - No ale ładnie wygląda ?
M - Wygląda ładnie.
K - Ok
Za 2 tyg przyjeżdża na lawecie bo rozrząd poszedł się bujać, facet wyskakuje z pretensją, że pasek pękł...
K - Mówił Pan, że ładnie wygląda.
M - Ale mówiłem, że nie wiem ile pojeździ.
Dodam, że to jest autentyczna historia.
Wnioski sami wysnuwajcie.
arkadiuszf4 - 23-06-2010, 21:53
Dokładnie zgadzam się z wypowiedziami kolegów , mimo że na pokrywie silnika jest informacja że rozrząd był niby wymieniony przy stanie licznika 127 tyś. km (stan licznika przy zakupie 154 tyś. km) dla pewności i spokojnej głowy wolałem wymienić rozrząd ,pompę wody i napinacz (koszt za wszystko ponad 1200 zł razem z filtrami powietrza i oleju ,dlaczego tak drogo wolałem wziąć orginały w sklepie z częściami do aut japońskich) dlatego moim zdaniem im szybciej tym lepiej.
Andrew - 23-06-2010, 21:54
MichuGdy pasek źle nie wygląda, ale idę za radą przedmówców: wymień i miej z głowy. Pasek może być ok, a jakby jakaś rolka była zużyta, to mogłoby bigos z silnika zrobić. Na wymianie rozrządu nie oszczędzaj.
[ Dodano: 23-06-2010, 21:55 ]
U mnie w galu pasek wyglądał ok, ale wymieniłem rozrząd w porę, bo jedna z rolek zbliżała się do "upadku"
MichuGdy - 23-06-2010, 23:58
Dzięki koledzy spodziewałem się właśnie takich wypowiedzi
No nic trzeba będzie zrobić.
pozdrawiam.
mlun - 24-06-2010, 22:26
Maretzky85 świetna historia:P Chciałbym zobaczyć minę tego Pana:P
adaśko - 25-06-2010, 23:02
a ja raz zaryzykowałem w poprzedniej carismie i 70k zrobiłem bez wymiany rozrządu choć nie wiem kiedy był wymieniany a w obecnej carismie to wymieniłem rozrząd po przejechaniu 10000 km ale osobiście polecam jeśli ktoś nie wie kiedy był wymieniany to od razu go wymienić bo ja to na własną odpowiedzialność jezdziłem
rasiak1980 - 27-06-2010, 20:55
pasek ładnie wygląda w mojej drugiej furze wymieniłem przy 210 tys kilometrów 12 lat oryginalny nie był zmieniany od nowości wyglądał jak nowy niemniej nie ryzykowałem wymieniłem
|
|
|