To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - [Carisma] 1.6 czy TD?

greg1983 - 25-06-2010, 13:18
Temat postu: [Carisma] 1.6 czy TD?
witam,
zastanawiam się nad wersją silnika do carismy (bo raczej jestem przekonany już do tego modelu). na początku myslalem o 1.8 GDI ale boje sie ze trafie na niezbyt zadbany egzemplarz i bede mial wiecej problemow niz frajdy z jazdy. ze spalaniem tez slyszalem ze nie jest tak różowo jak niektórzy piszą (wystarczy wejść na raporty spalania dla tego silnika, żeby się przekonać że pali 'prawie normalnie').
1.6 wydaje mi się optymalnym wyjściem (choć pewnie 'kopa' nie będzie miał) poniewaz po pierwsze jest to furtka do zagazowania silnika, po drugie mniej kłopotliwa jednostka. natomiast nie wiem, czy nie zdecydować się na diesela.
czy ktoś może mi napisać czy odczuwalna jest różnica mocy w TD (90 KM ew. 100 KM) oraz jak poziom hałasu - tzn czy bardzo klekocze? no i jak z max predkościami (nie szaleje raczej ale warto wiedziec :) )?

Anonymous - 27-06-2010, 09:16

Moim zdaniem to właśnie 1.6 będzie miał większego "kopa" niż TD. Moc ta sama, lecz waga na korzyść 1.6. ;) Na temat 1.6 wypowiadałem się już w innym Twoim temacie. Pamiętaj, że diesle w Carismach to silniki RENAULT. Więcej informacji na ten temat niech napiszą spece od TD i DIDów. ;)
robertdg - 27-06-2010, 11:18

A ja radze przejeżdżke Carismą z silnikiem 1.6 i z silnikiem TD, TD ma większy moment obrotowy, czemu fajnie przyśpiesza z wysokiego biegu przy niższych obrotach, dlatego tez najbardziej odpowiedni to silnik, gdy jeździsz załadowanym samochodem, masz zamiar ciągać przyczepke, robisz długie trasy, dużo jeździsz, ale obecna prawda jest taka, jeżeli rocznie nie robisz conajmniej 30 000km, odpuść sobie diesla, ceny paliwa sa niemalże porownywalne, a silnik benzynowy jest mniej skomplikowany/rozbudowany.
misibiczi - 27-06-2010, 11:34

1.6 ma większego "kopa" w sprincie ze startu i na trzech pierwszych biegach, ale już w warunkach pozamiejskich na czwartym i piątym biegu, przy wyprzedzaniu oraz na długich podjazdach i wzniesieniach, TD zostawi go za sobą.
Ogólnie jeśli w TD wszystko jest sprawne, a właściciel akceptuje jego głośność, ten silnik daje większą przyjemność - ale to już jest wyłącznie moja opinia i na pewno mocno subiektywna :wink:

Anonymous - 27-06-2010, 12:22

Koszty utrzymania 1.6 i 1.9 TD raczej przemawiają na korzyść 1.6. Benzyniak ten jest bardzo prostym i łatwym w naprawie silnikiem. Pali mało. 1.9 TD będzie droższy w chwili zakupu, części do diesla są droższe, wymiany oleju częstsze. Mniejsze spalanie i minimalnie niższa cena paliwa nie rekompensuje tej różnicy. Co więcej - 1.6 możesz zagazować, wtedy to już nie ma porównania w kosztach - diesel zostaje zkonautowany.
robertdg - 27-06-2010, 12:30

enanthate napisał/a:
wymiany oleju częstsze.
no co TY, ten sam interwał wymian co w 1.6
plecho1 - 27-06-2010, 15:31

Ja w takiej sytuacji polecam 1.6. Jeśli byłbyś w 100% pewien stanu diesla i jego przebiegu to będzie trochę bardziej ekonomiczny od samej benzyny. Jeśli chodzi o dynamikę to też diesel będzie trochę na +, ale w pierwszym i w drugim przypadku nie będą to wielkie różnice. Tylko że nowe diesle kupują przeważnie ludzie planujący trochę nimi przejechać bo przy dzisiejszych cenach paliw wyższych cenach auta i droższym serwisie aut z takim silnikiem, taka eksploatacja się opłaca i tak dziesięcioletnie auto może mieć już grubo ponad 300tys km a na liczniki np. 180tys :) Sprawdza się to głównie jeśli chodzi o auta sprowadzane. Dlatego uważam że bezpieczniejszy, głównie dla portfela będzie 1.6 a jak zainstalujesz lpg to diesel zostaje zupełnie poza konkurencją. Ja swoim autem zrobiłem dopiero 7tys km i głównie po mieści no i niestety coraz bardziej zastanawiam się nad zmianą na 1.6 i założeniem lpg oczywiście głównie ze względów ekonomicznych. Na trasie przy moim stylu jazdy wychodzi mi około 5l/100km ale po mieście nie jest już tak różowo. Cały czas się jednak waham bo trafił mi się dobry egzemplarz ale chyba ekonomia weźmie w końcu górę :)