To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Dziwne stuki zawieszenia :/

kamil88 - 27-06-2010, 20:16
Temat postu: Dziwne stuki zawieszenia :/
Witam

Podpowiecie mi moze co jest grane z zawieszeniem u mnie z przodu?. Obiaw jest taki że podczas przejezdżania przez próg zwalniający zawieszenie wydaje z siebie odgłos bedący pomieszaniem trzasku i pisku... :( . Przegląd przeszedłem bez problemów,wymieniłem tuż przed tym wachacze,drażki i cała reszte z przodu i z tyłu. A dzwięk pozostał ;(
Sam nie wiem co jest już z tym grane...

rasiak1980 - 27-06-2010, 21:03

mocowanie górne amortyzatora prawdopodobnie masz wybite u mnie podobny był dźwięk stukanie z lekkim pisknięciem
kamil88 - 27-06-2010, 21:26

Może masz racje,tego nie brałem pod uwage. Jutro zamówie sobie w firmie te mocowania,nawet jeśli jakimś sposobem to nie było to,i tak się nie zmarnuje :)

[ Dodano: 28-06-2010, 18:16 ]
No i niemiła niespodzianka mnie dziś spotkała....
U mnie w firmie (inter cars) nie mamy dostępnych górnych mocowań amora:(. Jeśli macie namiar na jakieś dobre zamieniki to prosze o info :)

rasiak1980 - 05-07-2010, 23:26

gdzieś na forum jest link do japaneze tam mają wszystko do mitsu najpierw rozbierz i zobacz co jest uszkodzone ja chciałem wszystko wymieniać ale po rozebraniu okazało się tylko że wybity jest talerz który dociska sprężynę na którym osadzone jest łożysko także tej gumy co przychodzi od góry nie trzeba było wymieniać przez to zaoszczędziłem troszkę pieniędzy. aha sprawdziłem jeszcze model twojej cari ty masz inne rozwiązanie u mnie można osobno wymienić łożysko u ciebie chyba jest nierozbieralne jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie ale bardziej kosztowne jeżeli chodzi o wymianę znalazłem link na aukcji na allegro
nimek - 01-08-2010, 20:53

Witam Szanownych Kolegów,
Mam podobne objawy jak kolega - tylko zauważyłem że u mnie najmocniej "stuka" przy zjeździe z progu - oczywiście przy szybszej prędkości. Czy macie pewność że do wymiany jest mocowanie amortyzatora ? Muszę przyznać że to kosztowna sprawa. Na dwie strony 300zł :(
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Piotr

Anonymous - 19-08-2010, 18:33

Witam kamil88
udało Ci się zlokalizować przyczyną
bo niestety mam podobny problem u mnie puka nawet jak jadę po nierównościach na drodze
byłem na stacji diagnostycznej i gość powiedział że to może być łącznik stabilizatora, wymieniłem go ale zero poprawy
dużo jest roboty przy diagnozie tych mocować amora trzeba to rozebrać??

Seph - 19-08-2010, 18:48

GregP napisał/a:
u mnie puka nawet jak jadę po nierównościach na drodze
byłem na stacji diagnostycznej i gość powiedział że to może być łącznik stabilizatora, wymieniłem go ale zero poprawy

Cześć! Miałem ten sam problem i jak się ostatecznie okazalo do wymiany poszły:

1. wahacze (uszkodzone sworznie, a okazało się, że miałem je nierozbieralne więc trzeba było wymienić cały wahacz)
2. blacha opory z prawego przodu (łożysko było ok
3. łączniki drążka stabilizatora L+P

dopiero po wymianie w/w elementów wszystko wróciło do normy, koszt 800zł...

Olivia - 20-08-2010, 21:12

Mam ciekawy problem z zawieszeniem.
Po deszczu jadąc po "kocich łbach" i nierównościach słychać stukanie po lewej stronie. Wydaje mi się że to właśnie amortyzator lub jego najbliższe okolice. Czy możliwe jest że poduszka amortyzatora wydaje z siebie takie dzwięki tylko po deszczu gdy podejdzie wilgocią :?:

Piwor - 24-08-2010, 19:08

Olivia, przód, tył?
Olivia - 25-08-2010, 14:28

Tylko przód.
Piwor - 25-08-2010, 17:07

Olivia, tutaj forum nie poradzi, nikt nie stwierdzi co puka w zawieszeniu, zanim tego nie wymaca.
Olivia - 25-08-2010, 17:48

Problem mam w tym że auto co najmniej dwa razy było na szarpakach (pomijam badanie diagnostyczne). Nic nie wykazało luzu w zawieszeniu.
Owszem był raz problem z lewym wahaczem który został wymieniony. Przy kolejnej wymianie, tym razem innego rodzaju, okazało się że jedna ze śrub na wahaczu nie jest dokręcona. Błąd został wyeliminowany ale stukanie zostało.
Dziwi mnie to że stukanie jest tylko po deszczu. Myślałam o jakiejś części która po "złapaniu" wilgoci zaczyna mocniej pracować lub wykazywać luzy.