Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] problem z sygnalem komputera
ghostt - 28-06-2010, 00:56 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] problem z sygnalem komputera Cześć mam malutki problem i może ktoś mi pomoże. Mam carismę bylem w kilku warsztatach i chciałem sprawdzić czy nie ma jakiś błędów w komputerze i po podłączeniu interfejsu okazywało się ze nie można wykryć sygnału komputera mówiono mi wtedy ze najprawdopodobniej samochód miał wypadek i celowo ktoś przerwał obwód.
drtymf - 30-06-2010, 13:18
Nie sądzę żeby tak było, przynajmniej nie widzę bardzo sensu w tym - co ma to niby na celu? Jak się uprzesz to i tak sprawdzisz a chyba raczej informacje o wypadku się w kompie nie zapisują z datą, godziną i uszkodzeniami .
Może gdzieś jest przerwany/ przecięty/wypięty kabel z ECU do wtyczki serwisowej.
Z doświadczenia(kilku elektryków próbowało się wpiąć) wiem że DID ma niestandardowy jakiś MUT i nie we wszystkich warsztatach mają interfejsy które go obsługują. Od jednego z nich dowiedziałem się że jakiś inny kabel musi być niż standardowy ( miał do połączeń jakąś skrzynkę z gniazdkami i wpinał kable w różnej kolejności).
A jakby co zawsze jest ASO tam dadzą definitywną odpowiedź.
pawelsonx - 30-06-2010, 13:31
1 żeby carisma w tryb serwisowy porzeszła musi byc zwarty pin 1i4
2 did nie ma standardu numerów błędów obdII tylko dziesiętne numerki (co sugerowało by możliwość wy-mrugania)
3 poszukaj jakiegoś zakładu z profesjonalny sprzętem x431 cdif2 itp. lub ASO z MUTII-em
|
|
|