To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Nabijanie klimy Eclipse 1G

Lord Lukasz - 28-06-2010, 11:51
Temat postu: [1G 90-94] Nabijanie klimy Eclipse 1G
Witam wszystkich, od wczoraj jestem posiadaczem eclipse G1, dzisiaj chcialem nabić klime i w 3 warsztatach nie wiedza jak sie za to zabrać, to że jest na R12 to wiem i chciałęm poprostu nabić R134 ale nie wiedzieli czy ten zawór widoczny po stronie kierowcy jest od niskiego czy wysokiego ciśnienia no i nie mogli znaleźć drugiego zaworu, jest taki czy nabija sie tylko poprzez ten jeden ??? z góry dzięki za podpowiedz
robertdg - 28-06-2010, 12:42

Lord Lukasz napisał/a:
ale nie wiedzieli czy ten zawór widoczny po stronie kierowcy jest od niskiego czy wysokiego ciśnienia no i nie mogli znaleźć drugiego zaworu
zmień fachowców, bo zawory mają różną średnice głowek i nie da się ich pomylić, ponadto nie zawsze trzeba się podpinać pod HP i LP, w wielu autach wystarczy podpiąc się pod jeden zawór.
Lord Lukasz - 28-06-2010, 13:43

wyboru duzego nie mam jeśli chodzi o nabijaczy klimy, tak czy tak mam rozumieć że jest tylko ten jeden zawór po lewej stronie ?
viader - 29-06-2010, 09:54

Są dwa zawory, drugi jest przy sprężarce. No i nabijanie r134a na żywca to nie jest dobry pomysł...najpierw trzeba ściągnąć stary czynnik i olej, dodać specjalnego preparatu, który zabezpieczy uszczelki i dopiero nabić nowym gazem.
bogus1303 - 02-07-2010, 18:01

viader napisał/a:
Są dwa zawory, drugi jest przy sprężarce. No i nabijanie r134a na żywca to nie jest dobry pomysł...najpierw trzeba ściągnąć stary czynnik i olej, dodać specjalnego preparatu, który zabezpieczy uszczelki i dopiero nabić nowym gazem.
a jak ten preparat sie nazywa
Maretzky85 - 04-07-2010, 22:29

Mi się jakoś udało nabić klimę jakimś zamiennikiem, odpowiednikiem R12 bez dodatkowych uszczelniaczy czy preparatów. Poszło chyba 50tka oleju i 500gr czynnika :)