To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Dziwne stuki przy lewym przednim kole

buncza - 29-06-2010, 23:34
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Dziwne stuki przy lewym przednim kole
Witam,

Problem jak w temacie. Z lewego przedniego koła zaczynają dobiegać jakieś dziwne stukanie. W zasadzie stuki słychać już od ok 30km/h i początkowo były ciche i delikatne (zaczęło się w niedziele). Dzisiaj to już jest totalne apogeum. Stuki są coraz głośniejsze i coraz bardziej wyraźne a przy chamowaniu słychać jakby coś spadało.
Co to może być waszym zdaniem.
Dodam jeszcze, że byłem na letniej akcji w ASO i stwierdzili, że mam do wymiany łożysko przy amortyzatorze, czy to może być to? Zanim tam pojechałem nie było żadnych stuków (na przeglądzie byłem w piątek).
Jeszcze jedna (może przydatna) informacja. Osłony na amortyzatorach są bardzo luźne (wiem, że tak nie powinno być) jutro (tzn w środę) oddaję samochód do warsztatu na wymianę amortyzatorów i tych łożysk (przy okazji swożeń na wahaczu i wymieniam od razu na prawej i lewej stronie).
Czy to właśnie to łożysko może być przyczyną takich odgłosów (wolę się dowiedzieć, żeby przypadkiem mnie mechanik nie naciągnął na coś dodatkowo...)

ustas - 30-06-2010, 03:29

U mnie stuki,któych powodem jest łożsko amortyzatora, słychać tylko przy manewrach parkingowych.W czasie jazdy tego problemu nie ma zupełnie!
buncza - 30-06-2010, 07:40

a u mnie nastąpiło to nagle i od razu podczas jazdy.
Czy po wymianie łożyska tego typu stuki

[ Dodano: 02-07-2010, 12:14 ]
dziś odebrałem swoje cudeńko od mechanika :) .
Stuki ustąpiły i okazało się, że mam jeszcze jakieś problemy z przewodami hamulcowymi.
Wszystko zrobione, ale opny jeszcze trzeba wymienić bo robią zamieszanie w zawieszeniu (prawodpodobnie popękane druty w opnach spowodowały ich pofałdowanie - a to z kolei przenosi się na drgania całego zawieszenia i układu kierowniczego).