To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] chłodnica? termostat? coś innego?

Allin - 30-06-2010, 09:37
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] chłodnica? termostat? coś innego?
Witajcie,
mam kłopot z moją Carismą. Mianowicie zauważyłem ostatnio, że temperatura silnika wzrosła do prawie 90% skali, ale w tedy jechałem bardzo "dynamicznie" i pomyślałem, że poprostu przecholowałem. Problem zaczął się niestety powtarzać. Teraz jest tak codziennie - nawet mimo spokojnej jazdy. Wygłąda to w ten sposób, że podczas jazdy np do pracy (mam ok 22 km) przez ok 3/4 drogi wszystko jest ok (fakt, że w tym czasie raczej nie stoje w korku), a jak tylko zatrzymuję się od razu temperatura rośnie.
Nie jestem pewien czy jest to wina chłodnicy czy tylko termostatu. Płyn chłodniczy nie uchodzi.
Jest jakiś "domowy" sposób by to sprawdzić ??
Czy może to być coś innego??

Auto to jest z 2001 r . silnik 1,9 did -102 km , przejechane ma 300 tys.
Dodam jeszcze, że auto jest w rodzinie od 2004 r, a w moich rękach od ok 2 miesięcy. - przez ten cały okres nie było podobnej sytuacji.

Z góry dzieki za wszystkie sugestie.

pawelsonx - 30-06-2010, 09:46

może dmuchawa ??
Allin - 30-06-2010, 09:58

schychać, że działa - przynajmiej jak się zatrzymam i otworze drzwi by posłuchać.
robertdg - 30-06-2010, 10:23

Sprawdź czy się termostat nie blokuje, ewentualnie wymień go, sprawdż także róznice na weży odchodzacym od termostatu do chłodnicy i wężu powrotnym z chłodnicy.
Allin - 01-07-2010, 06:49

ok dzięki za podpowiedź. Postaram się dzisiaj wieczorem to posprawdzać. Dam znać jak wyszło.