[97-04]Galant EAxA/W - 2.4 gdi NIE CHCE SIE ZAGZAC POWYZEJ 90 STOPNI
DMX - 05-07-2010, 17:14 Temat postu: 2.4 gdi NIE CHCE SIE ZAGZAC POWYZEJ 90 STOPNI Witam koledzy moze "szukam" ale mam taki objaw ze auto normalnie osiaga prawidlowa temp tzn 1/2 wskaznika iiii... nigdy nie slyszalem wentylatora.. teraz podczas tych upalow nad woda kazde auto mialo huczace wentylatory a u mnie ta 1/2 eskaznika nie chce wejsc wyzej co to jest??
Tomek - 05-07-2010, 17:17
nie wiem czy należy się tym martwić
w jakiś gorący dzień rozgrzej auto do norm. temp. pracy, a potem postój w korku, czy tam na parkingu i obserwuj czy temp skoczy
szczerze mówiąc to u mnie jeszcze chyba nigdy aż tak nie skoczyła, ale nigdy sie nad tym nie zastanawiałem
DMX - 05-07-2010, 17:18
Uwazam ze powinna temp skoczyc a wentylator ja schlodzic i w czym problem boje sie ze to moze czujnik czy cos i zebym nie przegrzal silnika...
[ Dodano: 05-07-2010, 17:19 ]
Bylem nad woda w niedziele i jedzie sie tam na pierwszym biegu jakies 2 km po piachu i bylo z 45 stopni w sloncu a mi sie nawet wskazowka nie wychylila... i wentylatora te nie slychac..
Tomek - 05-07-2010, 17:27
gdyby był walnięty czujnik temperatury, to wskazówka by nic nie pokazywała
p_bladek - 05-07-2010, 20:28
Honda - poniżej połowy, Nissan Primera - poniżej połowy, Galant v6 - poniżej połowy.
We wszystkich Trzech egzemparzach japońskich którymi jeździłem wskazówka osiagała swoją wysokości i nie drgneła ani grama. Wyjątkiem był galant gdzie szła mi do góry i opadała, ale usunołem spadek po poprzednim właścicielu (tektura miedzy chłodnicami) i wróciło do normy, tj. dochodzi przed połowę i ani drgnie. Nie szukaj problemu gdzie go nie ma. Latajaca wskazówka tak jakbyś Chciał wskazywałaby na uszkodzenie termostatu.
Pozdrawiam.
sebo199 - 05-07-2010, 21:59
U mnie w GDI wskazówka też poniżej połowy. Z tego co udało mi się usłyszeć to wentylator załączył się tylko raz w przeszłości. Wydaje mi się że japońskie auta mają bardzo wydajne układy chłodzenia. Wystarczy porównać grubość chłodnic i ilość płynu zalewanego do układu do aut tej klasy z tamtych lat.
Hugo - 05-07-2010, 22:08
sebo199 napisał/a: | Wydaje mi się że japońskie auta mają bardzo wydajne układy chłodzenia | Dobrze Ci się wydaje. Podejrzewam, że Galant to pierwsze japońskie auto kolegi DMX, więc jeśli wskazówka przekroczy połowę skali to oznacza tylko jedno-jakiś problem. Normalnie rośnie do ok. połowy skali i NIE MA PRAWA DRGNĄĆ, choćbyś nie wiem jak i ile jeździł.
sebo199 - 05-07-2010, 22:19
Przejeżdżasz 3-4 km i już masz silnik nagrzany. Postoi godzinkę i nadal silnik ciepły. Ruszasz i po kilkuset metrach masz już optymalną temperaturę pracy silnika. I tutaj wielki plus czyli relatywnie niewielkie spalanie jak na pojemności ponad 2 litrów (biorąc oczywiście pod uwagę wiek konstrukcji) i sporą wielkość auta. Jednym słowem lepiej się nie da i jest ok!!!
Kunek - 06-07-2010, 00:10 Temat postu: Re: 2.4 gdi NIE CHCE SIE ZAGZAC POWYZEJ 90 STOPNI
DMX napisał/a: | Witam koledzy moze "szukam" ale mam taki objaw ze auto normalnie osiaga prawidlowa temp tzn 1/2 wskaznika iiii... nigdy nie slyszalem wentylatora.. teraz podczas tych upalow nad woda kazde auto mialo huczace wentylatory a u mnie ta 1/2 eskaznika nie chce wejsc wyzej co to jest?? |
Wszystko w porządku z Twoim silnikiem, GDI to nie każde auto - to musisz zapamiętać Trzeba się przyzwyczaić do pracy i "normalnych" zachowań tego silnika. Poszukaj w FAQ oraz w szukajce tematów związanych z silnikiem GDI i wszystko będziesz wiedział. Wystarczy wpisać 2.4 GDI.
Na forum dostaniesz odpowiedź na wszystkie pytania związane z tym typem silnika.
Rafal_Szczecin - 06-07-2010, 08:14
DMX napisał/a: | Witam koledzy moze "szukam" ale mam taki objaw ze auto normalnie osiaga prawidlowa temp tzn 1/2 wskaznika iiii... nigdy nie slyszalem wentylatora.. teraz podczas tych upalow nad woda kazde auto mialo huczace wentylatory a u mnie ta 1/2 eskaznika nie chce wejsc wyzej co to jest?? |
tez mialem taka obawe, ze moze u mnie wentylator sie nie zalacza,bo temp raz wzrosla,ale po wymianie termostatu jest wszystko ok. zrob jedno, odpal samochod, niech osiagnie swoja temperature a potem obserwuj, podnies maske i patrz, ze wentylatory sie kreca !! ale robia to tak cicho, ze nawet tego nie slychac
i tak jak koledzy pisza, wszystko jest w normie.
DMX - 06-07-2010, 11:16
Ok dzieki serdeczne koledzy:) mysle ze to duzy plus na pare minusow tego silnika Pozdrawiam
Hugo - 06-07-2010, 11:52
Rafal_Szczecin napisał/a: | podnies maske i patrz, ze wentylatory sie kreca !! ale robia to tak cicho, ze nawet tego nie slychac | Ponieważ mają płynną regulację szybkosci kręcenia w zależności od potrzeb. Steruje tym termistor (chyba tak to się nazywa), przymocowane na górze chlodnicy. Na pełnej szybkosci potrafią nieźle szumieć.
sebo199 - 06-07-2010, 12:12
OT: DMX jakie to minusy tego silnika? Może się czegoś nowego dowiem bo nie zaobserwowałem jakiś minusów. Moim zdaniem zachowuje się jak większość silników które mają 10 lat i około 200 tys km za sobą.
Owczar - 06-07-2010, 12:35
Hugo napisał/a: | Steruje tym termistor |
Dla ścisłości- tyrystor na podstawie napięcia podawanego przez ECU, który bazuje na odczycie z czujnika temp w głowicy.
Hugo - 06-07-2010, 14:35
Owczar napisał/a: | który bazuje na odczycie z czujnika temp w głowicy. | Którego? Jedno czy dwu pinowego?
|
|
|