Eclipse - Techniczne - Oznaczenie skrzyni biegów
xxxmiloszekxxx - 06-07-2010, 13:41 Temat postu: Oznaczenie skrzyni biegów Witam
Potrzebuje informacji dotyczacej oznaczenia skrzyni biegow w Eclipsie 2G. Chodzi o skrzynie automatyczna z wersja silnikowa 420a. Nie moge nigdzie tego znalesc, a czas by wymienic filtr i olej. No chyba, ze ktos zna symbol filtru. A i jeszcze pytanko - jaki olej bedzie najlepszy do tej skrzyni?
Dzieki
Miłosz
kamil4711 - 07-07-2010, 10:14
(A604 (41TE) , olej ATF+4 ,ATF+3 , lub Diamond AFT SP raczej nie dostępny w pl. , dexron II/III raczej nie zalecany do tych skrzynek , zalecana wymiana oleju to 30 000 km. i wchodzi ok. 5 l. , filtr Mopar , jest większy ale onaczenia nie pamiętam , sprawdzić czy jest uszczelka w kąplecie bo nie dokupi się oddzielnie . dziękuję .
xxxmiloszekxxx - 07-07-2010, 14:57 Temat postu: Automat Dzieki wielkie za informacje, wlasnie zamowilem potrzebne czesci. Ale co 30000 km wymieniac olej? Bardzo cenna wiadomosc.
Krzyzak - 07-07-2010, 20:41
zalej Castrola Transmax Z lub E - oba spełniają normy DiaQueen SP II i III
oba są long-life - czyli spokojnie pojeździsz 60 tkm między wymianami
kamil4711 - 07-07-2010, 21:16
Krzyzak napisał/a: | zalej Castrola Transmax Z lub E - oba spełniają normy DiaQueen SP II i III
oba są long-life - czyli spokojnie pojeździsz 60 tkm między wymianami |
Jeżeli chcesz żeby było dobrze to zalej jak ci napisałem wyżej , lepiej w tych modelach nie testować z olejami w skrzyni , do manuala 420a zalewa się też ATF+4 tak jak w automacie , inaczej uszkodzisz skrzynię a one nie są tanie , większość mechaników o tym nie wie , ale wiadomo , leje kto chce i co chce do swego auta , później czytamy na forum : pomocy , mam problem ze skrzynią
xxxmiloszekxxx - 08-07-2010, 19:08
Zaleje jednak atf+4, racja lepiej nie eksperymentowac, na innych forach tez tak pisali...
Krzyzak - 08-07-2010, 21:52
ale o jakich testach mówisz? - transmax Z zalewał Bartek do niejednego automata, Transmax E zalałem ja do skrzyni tiptronic invecs II po lifcie (z wewn. filtrem) - to są bardzo zaawansowane konstrukcje przy których skrzynie z eclipse 2G GS są "starociami" - na pewno będą chodzić na tych olejach idealnie
Zuberek - 18-08-2013, 09:53
Witam!
Nie dawno (2 dni temu) zakupiłem Eclipsa GS z 2G z silnikiem 420A w skrzyni manualnej. Samochód kupiłem jako uszkodzony gdyż prawdopodobnie miało coś się dziać ze sprzęgłem, słychać było chrobotanie. Po diagnozie wyszło że jest to skrzynia. Wczoraj postanowiłem sprawdzić czy jest olej w skrzyni biegów ewentualnie chciałem dolać by pojeździć jakoś do wymiany przekładni, olej kupiłem 75W90 z Orlena. I co się okazało oleju brak, wlałem 2l dzisiaj będę musiał jeszcze dolać do maximum z pół L ponieważ wczoraj zabrakło mi już trochę czasu. Na skrzyni była naklejka o oleju ATF+4 2667ml (olej do automatów jak mi powiedziano)
Po zalaniu oleju chrobotanie znacznie się uciszyło a biegi lepiej wchodzą, choć nie ukrywam że i tak może być skrzynia już posadzona ewentualnie łożysko jakieś bo podobno baba od której kupiłem samochód sporą trasę zrobiła bez oleju w skrzyni.
Pytanie brzmi czy na tym 75W90 nie posadzę skrzyni czy musi być tylko i wyłącznie do mojego manuala AFT+4??
Dziękuję za radę i Pozdrawiam!
|
|
|