To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kupujemy nowego japonczyka.

mkm - 07-07-2010, 15:18
Temat postu: Kupujemy nowego japonczyka.
Kupujemy nowe auto.
Oczywiscie japonskie.
Do wyboru mielismy Toyote Auris, Mitsubishi Lancera, Mazde3, Honde Civic.
Toyota odpadla. Powod-wyglada jak „nadmuchana” Corolla, kiepska widocznosc do tylu przez potezne slupki tylne. Matce niedobrze sie jechało.
Lancer-odpadł. Nie podoba sie szanownej rodzicielce, jest „zbyt potezny” i „duzy”.
Po dlugich namowach dała sie przekonac na oglądnięcie.
Niestety w MotoGabrze mimo kilkumitnutowego snucia sie po salonie nikt sie nami nie zainteresował. Dopiero po tym jak im pogratulowalem „perfekcyjnej” obsługi klienta wychodzac, znalazla sie kompetentna osoba.
Jazda probna byla w dniu dzisiejszym niemozliwa. Cena doposazonego Lancera dobila do 90tys. wiec odpadł.
Jest jeszcze szansa w postaci ASX-a, ale bedzie dopiero w przyszlym tygodniu – zobaczymy.
Na „placu boju” pozostaly dwa modele.
Mazda3 Exlusive Plus „na gotowo” – niecale 75tys. i Honda Civic Sport lub Executive w bardzo podobnej cenie.
Obydwa auta „wszystkomajace”.
W Mazdzie plusem ogrzewana przednia szyba, w Hondzie (Executive) szklany dach „panorama”.
Mazda do odbioru w listopadzie, Honda do dwoch tygodni.
Mazda 1.6 – Honda 1.8.
Temat zakladam bo auta sa praktycznie identyczne jezeli chodzi o komfort jazdy, cene itp.

Słaby punkt przeswity przednich zderzakow. Zarowno Honda jak i Mazda beda połamane bardzo szybko...

Wykonczenie wnetrza – duzy plus dla Mazdy. To co widoczne ladnie wykonczone – oprocz wneki na kolo zapasowe nie ma „tandety”.

Z zauwazonych „wad” Hondy.
Civic wyglada jakby był składany „na odczep”.
Marszczaca sie podsufitka, fatalna masa na spawach w komorze silnika, „cieta”, niewykonczona wykladzina... ogolnie nie nalezy Civica ogladac dokladnie, bo „im głębiej w las” tym przerazenie rosnie.
Dla mnie hiciorem jest to co znajduje sie nad pedałami... no i oczywiscie ta nieszczesna masopasta.

W Mazdzie tych „niedorobek” jest mniej, ale tez sa...
Najwieksze minusy to lakier i „podrdzewiale” elementy osprzetu silnika. Alternetor rudy, pare „rurek” takze – komora silnika brudzaca sie okrutnie.
Lakier jest gładki, ale jak sie przyjgladnąc to „pomaranczowa skórka” przebija. Jest szansa, ze z biegiem czasu ten efekt bedzie zanikac, ale na nowym aucie mnie razi.
Plastiki na desce bardzo podatne na „zadrapania”.

Jest problem w wyborze wiec chetnie poczytam Wasze opinie (własne, bądz zasłyszane).
Jakosc obsługi porownywalna z lekkim wskazaniem na Honde.
Serwisy – bez wskazania. Bardzo zblizone.

Honda skladana w Anglii, Mazda – Japonia.

j-rules - 07-07-2010, 15:55

Honda jest w Anglii skladana czy produkowana? Bo to chyba dwie rozne sprawy.
Skoro porównanie wypada na remis, to moze warto porownac spadek wartosci? jesli i tu remis to brac co sie abrdziej podoba z wygladu ;)

robertdg - 07-07-2010, 16:12

Z tych dwóch wybrałbym Mazde, ze względu na to że bardzo fajnie wypada w raportach Dekry (Honda o wiele gorzej, jakieś -11punktów w stosunku do Mazdy), ponadto zasłyszane z niejednego źródła, że w Niemczech Mazde się ceni jako najlepszego japończyka na rynku, a wiadomo, że sąsiad zza granicy zachodniej ma "twardą" mentalność odnośnie samochodów, no i dodatkowy atut, auto składane w Japonii.
gigant87 - 07-07-2010, 16:19

Oba mi się niesamowicie podobają.
Dla swojej Mamy wziąłbym Mazdę, a dla siebie Civica :)

mkm - 07-07-2010, 17:30

j-rules napisał/a:
Honda jest w Anglii skladana czy produkowana? Bo to chyba dwie rozne sprawy.

Z tego co sie dowiedzialem w salonie to: produkowana.
Mazda za to jest " w specyfikacji na rynek skandynawski" :mrgreen:

Anonymous - 07-07-2010, 18:27

z tych dwoch wzialbym golfa VI :P
mkm - 07-07-2010, 19:31

Nie moze miec „turbiny”, ani diesla, wiec VW odpadł na poczatku :mrgreen:
Marcin-Krak - 07-07-2010, 19:34

Mazda. Bo w sumie jakby nie było rok mam poprzedniczkę, niestety nie tak ładną i nie mam powodów do narzekania żadnych.
Civic jak dla mnie już jest autem opatrzonym, a 3 jest rzadszym widokiem i jak dla mnie jest ładniejsza. Kwestią gustu i pewnie przyzwyczajenia się jest specyficzne podświetlenie tablicy w Civicu - dla mnie z perspektywy pasażera wieczorem było to rozpraszające ;)

A jak się sprawa ma z jakością obsługi w krakowskich ASO?
Jakby nie patrzyć na początku będzie trzeba u nich złożyć wizyty - jak dla mnie skoro jest taki remis, ta kwestia miałaby spore znaczenie :)

mkm - 07-07-2010, 19:43

Serwisy Hondy znam, bo nie bylaby to pierwsza Honda w rodzinie i najogolniej moge napisac, ze byly "wzloty i upadki" podczas serwisowania.
Serwisu Mazdy nie znam wcale.
Koszt przegladow zblizony.

Krzyzak - 07-07-2010, 20:31

honda jest obleśna
mazda niewiele ładniejsza, ale z tych 2 wybrałbym ją

golf - he he - taczka :)
jakość wykonania bez porównania gorsza od mazdy czy hondy

mystek - 07-07-2010, 20:57

ja również osobiście brałbym Mazdę. Honda bez pakietu sportowego imo jest brzydka :/ a Mazda bez pakietu wygląda ciekawie, no i jest ich mniej :)
Andrew - 07-07-2010, 21:31

Też wybrałbym maździnkę. Honda dla mnie ble :D
swinks_UK - 07-07-2010, 21:52

Bierz Mazdę.

Hondę robią na taśmie w Swindon polskie dresy, z jakością różnie :wink:

Marcin-Krak - 07-07-2010, 22:01

Bierz Mazdę.
Będziemy razem jeździć na spoty mazdaspeed :wink: :mrgreen:

Paweł_BB - 08-07-2010, 06:04

Trudny wybór, Civic cholernie mi się podoba ale trudno powiedzieć jak się zestarzeje, moze za 10 lat będzie uznawany za totalnego kosmitę i nikt nie będzie chciał go kupić a na razie w społeczeństwie Polskim autko jest bardzo cenione.

Mazdy jak wiecie wiele lat nie było na rynku, Polska zatrzymała się na modelach 626 i 323, teraz też jakoś dobrze się nie sprzedaje bo jednak jest drogą marką. Nowe Mazdy są bardzo ładne i za kilka lat pewnie nie będzie problemów ze sprzedażą.