[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] wentylator chlodnicy sie nie wlacza ?
p0gr0m - 09-07-2010, 18:24 Temat postu: [CA4A 1.6] wentylator chlodnicy sie nie wlacza ? witam
Mam taki problem wszystko dzialalo dobrze az ze 4 dni temu jade sobie , patrze a temperatura pod czerwonym polem, otwieram maske i patrze ze wentylator sie nie kreci, powodem tego bylo wypiecie sie kabelka z kostki?/przekaznika? przy samej chlodnicy na dole, wiec wpialem kabelek no i wentylator zaczal chodzic, jeden dzien bylo ok, az tu patrze od 3 dni wentylator sie nie wlacza pomimo tego ze kabelki sa wpiete , ktos moglby poradzic co moze byc przyczyna ?
stani78 - 09-07-2010, 19:23 Temat postu: Wentylator Sprawdzi sam silnik wentylatora miernikiem albo podlacz go do akumulatora , jak bedzie ok . to czujnik temperatury wlanczajacy wentylator do wymiany.
p0gr0m - 09-07-2010, 19:33
a gdzie ten czujnik sie znajduje ?
stani78 - 09-07-2010, 19:42 Temat postu: Wentylator Niewiem dokladnie ale sprawdzi na chlodniy jak nie tam to bedzie w okolicy termostratu
JayChyl - 09-07-2010, 21:28
Czujnik temperatury jest wkręcony na samym dole chłodnicy.
Poznasz go po wpiętej do niego wtyczki z 2 pinami.
U mnie wentylator się nie załączał, gdyż piny owego czujnika były w stanie opłakanym (jeden ułamany).
Wymieniłem czujnik i wentylator zaczął śmigać.
Jeżeli to nie pomoże - sprawdź przekaźnik/bezpiecznik wentylatora
Rtmaxx - 10-07-2010, 09:42
JayChyl napisał/a: | Czujnik temperatury jest wkręcony na samym dole chłodnicy.
Poznasz go po wpiętej do niego wtyczki z 2 pinami.
U mnie wentylator się nie załączał, gdyż piny owego czujnika były w stanie opłakanym (jeden ułamany).
Wymieniłem czujnik i wentylator zaczął śmigać.
Jeżeli to nie pomoże - sprawdź przekaźnik/bezpiecznik wentylatora |
a gdzie ten przekażnik wentylatora?
JayChyl - 10-07-2010, 21:43
Przekaźnik jest w skrzynce bezpiecznikowej powyżej akumulatora.
Są tam 3 przekaźniki, ten ostatni od strony akumulatora to właśnie ten od wentylatora.
p0gr0m - 30-07-2010, 15:14 Temat postu: no wiec sprawa na dzien dzisiejszy ma sie tak ze znowu przez kilka dni sie wentylator zalaczal a dzisiaj jest tak ze sie wlacza ale jak juz jest na wskazniku prawie przy czerwonym polu , ktos ma jakis pomysl ? czyzby to wina termostatu ? chociaz tego wymianiealem jakies 3 miesiace temu? no ale to dziwne bo jakby to byl termostat to chyba wogole by sie wentylator nie wlaczal a nie ze dopiero przy czerwonym polu ?
mkm - 30-07-2010, 16:17
p0gr0m, a sprawdziłeś czujnik?
Masz podobne objawy co u mnie.
Moj wentylator z miesiaca na miesiac właczał sie coraz pozniej, az w koncu calkowicie przestał.
Teraz po wymianie nie pozwoli temperaturze wzrosnac o milimetr na wskazniku - a przez dlugi czas bylem przekonany, ze jak sie włacza troche za polowa to wszystko jest ok
Ten czujnik nie jest drogi, wymiana prosta -wiec jak go nie wymieniles to wymien
Tak wygladał u mnie:
oko_81 - 30-07-2010, 16:22
Sprawdź wszystkie przewody związane z układem chłodzenia a w szczególności przewód, który biegnie z dołu chłodnicy do czujnika temperatury. Jest to przewód 2 żyłowy i zaraz za tym czujnikiem jest wtyczka - rozepnij ją i sprawdź czy styki w niej nie są zaśniedziałe. Wtyczka ta jest nisko wiec często leje sie na nią woda i może być z nią problem.
Pozdrawiam !
p0gr0m - 30-07-2010, 16:22
....to ten czujnik na dole chlodnicy ?
mkm - 30-07-2010, 16:35
tak
Miroslaw1305 - 30-07-2010, 16:40
podłącz na krótko wentylator i
będziesz wiedział czy wentylator ,czy nie. Chodzi o silnik wentylatora.Wymień czujnik i posprawdzaj wszystkie kabelki i ich styki.Więcej możliwości niezałączenia niema.
Havoc - 23-09-2010, 22:38
Trochę odkopę. Kanał mam 15km od domu więc wolałbym mieć ze sobą wszystko co mi potrzebne.
Również problem z wentylatorkiem jest.
Jak wpiąć się na krótko? Gdy odepnę wtyczkę to domyślam się że będą tam 2 piny. Brać ze sobą jakieś kable żeby od nich podpiąć się do wentylatora czy jakiś inny sposób?
Ile kosztuje taki czujnik, da radę to dostać w byle motoryzacyjnym czy trzeba Japaneze męczyć?
Odnośnie przekaźnika to jak wyżej. Zaraz zajrze do manula żeby go dokładnie zlokalizować, jak to się będzie nazywać?
idas - 23-09-2010, 23:04
Havoc napisał/a: | Jak wpiąć się na krótko? Gdy odepnę wtyczkę to domyślam się że będą tam 2 piny. Brać ze sobą jakieś kable żeby od nich podpiąć się do wentylatora czy jakiś inny sposób? |
Zwierasz jeden pin z drugim w odpiętej wtyczce (nie czujniku), ja robiłem to kawałeczkiem drutu przez kombinerki, żeby nie połaskotało:)
Havoc napisał/a: | Ile kosztuje taki czujnik, da radę to dostać w byle motoryzacyjnym czy trzeba Japaneze męczyć?
|
Około 25-30zł, intercars ma, jak w focie pytałem to nie mieli w końcu kupiłem od mkm:]
Havoc napisał/a: | Zaraz zajrze do manula żeby go dokładnie zlokalizować, jak to się będzie nazywać? |
Otworzysz skrzynkę to będziesz wiedział który, coś chyba z Fan:]
|
|
|