To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] lusterka - rozmowy, pytania, montaż i demontaż

mick - 06-10-2006, 11:31
Temat postu: [Carisma] lusterka - rozmowy, pytania, montaż i demontaż
witam
czym się różnią wkłady asferyczne od sferycznych i jakie powinny być oryginalne w cari w nowej budzie ? i czy każda mata grzewcza pasuje ? czy można to jakoś przyciąć
pozdrawiam

Matejko - 06-10-2006, 12:06

w carismie sa wszystkie asferyczne - a roznia sie tym ze oddalaja przez co zwiekszaja pole widzenia w nich, maty pasuja te z allegro GB 10S, wymiana/montaz nie nalezy do najtrudniejszych - tyle ze trzeba byc ostroznym - nawet Efa! dala rade :D instalacja itp. powinienes miec juz w lusterkach - tyle ze same wklady pewnie masz nie ogrzewane, chyba ze nie wiesz jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ?? ;)
mick - 06-10-2006, 12:22

dzięki auto kupiłem po stłuczce prawa lampa a lewe lusterko . co do lampy to paruje klosz a lusterko lewe bardzo słabo się przekręca tzn ręką idzie ale elektrycznie tak jak by się ślizgało no i nie grzeje a jak go się go składa to widać nie podłączony kabelek ( tak myślę że gość od którego kupiłem autko kupił pewnie jakieś najtańsze niepodgrzewane i jakoś to wygląda ) a zima idzie i jedno lusterko teraz odparowuje szybciutko a drugie trzeba jak za dawnych czasów jakąś irchą wycierać
Matejko - 06-10-2006, 12:30

no to mata spokojnie zalatwi sprawe - sprawdzone w jednym aucie u mnie
Anonymous - 06-10-2006, 13:08

Matejko napisał/a:
w carismie sa wszystkie asferyczne - a roznia sie tym ze oddalaja przez co zwiekszaja pole widzenia
U mnie tylko lewe miało oznaczoną strefę zniekształcenia, a prawe nie. Oddalanie nie wynika z asferyczności, (czyli zmiennego promienia krzywizny), a z tego że promień krzywizny jest mniejszy od nieskończoności. Lustro może więc być sferyczne i "oddalać", no chyba że promień krzywizny wynosi nieskończoność, bo wtedy mamy lustro płaskie. Podejrzewam - bo nie jestem teraz w stanie sprawdzić - że prawe lustro Carismy było płaskie, a lewe cześciowo płaskie, a częściowo krzywe - stałości, czy zmienności promienia w tej strefie już nie rozważam. Może stąd owo przemądrzone pojęcie asferycznosci.
arekp - 06-10-2006, 13:16

Matejko napisał/a:
no to mata spokojnie zalatwi sprawe - sprawdzone w jednym aucie u mnie

Hmm ... mozna prosic o wiecej :-) Czy instalacje do podgrzewania lusterek sa w kazdym modelu czy musialbym sie bawic w prowadzenie dodatkowej wiazki. Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym?

Matejko - 06-10-2006, 13:28

no moja gafa tak wszystkie lusterka sa sferyczne (szkło wypukłe (wygięte) poszerzające w odpowiedni sposób pole widzenia stosowane w większości lusterek samochodowych), a w autach bodajze od 98 roku tylko lewe bylo asferyczne (szkło sferyczne o powiększonym profilu gięcia, wzbogacone o tzw :"martwe pole" oddzielone pionową kreską dodatkowo poszerzające pole widzenia)

arekp napisał/a:
Hmm ... mozna prosic o wiecej Czy instalacje do podgrzewania lusterek sa w kazdym modelu czy musialbym sie bawic w prowadzenie dodatkowej wiazki. Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym?

musialbys wyjac wklad i sprawdzic ale na pewno jest - beda wisialy od wiazki w lusterku dwa kable, a wtedy kupujesz te maty - nastepnie trzeba rozkleic lusterko i plastikowa ramke - tu duzo cierpliwosci i opanowania - nie mozna uzywac sily, jak nam ramka popeka na brzegach to nic bo i tak pozniej tego nie widac, jak juz rozkleimy to w ramce sa dwa wyciete kwadraty na wtyki od grzalki - wiec umieszczamy mate tak aby sie wpasowala w tej wyciecia. Dalej przyklejasz mate do lusterka (mata niestety jest klejaca tylko z jednej strony) ja ramke przykleilem do lusterka za pomoca kleju do luster i tak juz 3 lata trzyma i raczej nie ma zamiaru puscic.
Jak wyjac wklad jest w manualu dostepnym na forum :mrgreen:

Efa! - 06-10-2006, 13:33

Instalacja (tzn. kabelek do ogrzewania lusterka) nie występuje we wszystkich modelach - zależy to od wersji wyposażenia.
Mata musi być przyklejona od spodu do szkła lusterka taśmą klejącą dwustronną i podpięta do kabelka, a całość wciska się w ramki trzymające wkład w obudowie lusterka. Sterowanie lusterkiem porusza całą tą ramką, więc jedyny nowy szczegół to styk kabelka ogrzewania z matą.

Hubeeert - 06-10-2006, 13:36

arekp napisał/a:
Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym?
przyklejasz od spodu lustra
arekp - 06-10-2006, 14:28

Efa! napisał/a:
Instalacja (tzn. kabelek do ogrzewania lusterka) nie występuje we wszystkich modelach - zależy to od wersji wyposażenia.

Ok, wiec pozostala ostatnia watpliwosc. Wlacznik :D

Czy ogrzewanie lusterek podpiete jest pod ta sama instalacje co tylna szyba, czy trzeba moze kombinowac dodatkowy wlacznik?

Hubeeert - 06-10-2006, 14:29

arekp napisał/a:
Czy ogrzewanie lusterek podpiete jest pod ta sama instalacje co tylna szyba, czy trzeba moze kombinowac dodatkowy wlacznik?

Pod tą samą instalację. Chyba tylko w Astrze I widziałem osobny włącznik

Cezar - 06-10-2006, 15:17

Po czym poznac, ze lusterka sa podgrzewane ?
Chooper - 06-10-2006, 17:58

ano po tym, że jak jest zimno i nic nie widać, to za chwilę już widać :D

Matejko, masz szczęście, że zdązyłeś się poprawić z tymi sferycznymi/asferycznymi, bo miałem korygować Twój tekst...upiekło Ci się...tym razem :twisted:

Matejko - 06-10-2006, 18:00

Cezar napisał/a:
Po czym poznac, ze lusterka sa podgrzewane ?

po tym ze sie robia cieple po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby, albo wlacz szybe i pochuchaj na lusterko :D

Chooper napisał/a:
Matejko, masz szczęście, że zdązyłeś się poprawić z tymi sferycznymi/asferycznymi, bo miałem korygować Twój tekst...upiekło Ci się...tym razem :twisted:

Hubeeert - 06-10-2006, 18:25

Chooper, :roll: dość tego OT. :wink: