Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Samodzielny demontaż skrzyni biegów.
Adrians - 10-07-2010, 14:06 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Samodzielny demontaż skrzyni biegów. Czy ktoś z Was miał może przyjemność samodzielnie wyciągać skrzynię biegów w Cari GDI? Niestety w moim nowym autku pojawił się pewien problem, raczej to łożysko na wałku sprzęgłowym. Mechanicy chcą za to 400-500zł, a sam jestem w stanie to zrobić, tylko potrzebuję paru wskazówek. Do Carismy nie mogłem znaleźć żadnej książki w stylu "Sam naprawiam...", jedynie Workshop manuals, jednak demontaż skrzyni jest tam opisany bardzo płytko. Macie może jakieś rady albo sposoby na wyciągnięcie skrzyni?
Mario - 10-07-2010, 14:18
A patrzyłeś tu np. ?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3456
Adrians - 10-07-2010, 14:33
Dzięki, mógłbym jeszcze prosić o nazwę/numer skrzyni w GDI? Czy to jest F5M42?
robertdg - 10-07-2010, 14:58
Tak F5M42 jeżeli chodzi o manualną skrzynie
Adrians - 05-08-2010, 21:02
Mitsumaniaki pomocy!
Udało mi się wyciągnąć skrzynię biegów, jednak mam pewien problem z dostaniem się do łożyska na wałku sprzęgłowym. Skrzynia leży sobie w garażu i nie mam pomysłu jak ją rozpołowić. Czy powinienem bić młotkiem w wałek sprzęgłowy, żeby wyskoczył z łożyska? Macie jakieś patenty? Oto moja skrzynia:
robertdg - 05-08-2010, 21:16
Instrukcja budowy skrzyni tutaj do pobrania http://diplodocs.pl/41415...SUBISHI%20F5M42
Anonymous - 05-08-2010, 22:01
Jak się uporasz z rozebraniem skrzyni biegów to wymień wszystkie kulkowe łożyska. Najdroższe oczywiście będzie to podporowe wałka sprzęgłowego na wyjściu skrzyni. /bo oryginalne/ Pozostałe możesz kupić w zamiennikach. POzdr.
Adrians - 05-08-2010, 22:09
No właśnie to łożysko ostro rzegotało na luzie. Ale trochę zwątpiłem po przeczytaniu tej instrukcji. Wiele co prawda nie zrozumiałem, ale chyba zupełnie inaczej niż próbowałem. Ciągle coś mi się blokuje, poszło może z pół centymetra.
Anonymous - 05-08-2010, 22:13
Adrians napisał/a: | No właśnie to łożysko ostro rzegotało na luzie. Ale trochę zwątpiłem po przeczytaniu tej instrukcji. Wiele co prawda nie zrozumiałem, ale chyba zupełnie inaczej niż próbowałem. Ciągle coś mi się blokuje, poszło może z pół centymetra. |
rozważ jeszcze zakup używanej skrzyni biegów. POzdr.
wichura1 - 05-08-2010, 22:18
Zwłaszcza, że wymiana wszystkich łożysk to około 1000-1200PLN, a używana skrzynia to około 500PLN.
Adrians - 05-08-2010, 22:22
Ale tu przynajmniej mam pewność, że cała reszta jest ok. Inna skrzynia to loteria. Nie wiem tylko czy próbować dalej wybijać wałek sprzęgłowy ze skrzyni od strony silnika (jak na zdjęciu). W instrukcji jest co prawda inaczej, ale czy aby na pewno muszę rozkładać ją na najdrobniejsze części by dostać się do tego łożyska?
wichura1 - 05-08-2010, 22:26
Czy czujesz się na siłach rozebrać i złożyć skrzynię i czy masz możliwości techniczne? Zdemontowałeś 5 bieg? on jest na zewnątrz skrzyni i żeby ją rozpołowić trzeba go zdemontować. Na zdjęciu widać, że łozysko jest przykręcone od środka 4 śrubami.
edit: Młotkiem to się wbija gwoździe, do tego są ściągacze ewentualnie młotki gumowe bezodrzutowe. Co do zakupu skrzyni kupuje się ją z Anglika z wcześniejszą możliwością przejażdżki i gwarancją.
Adrians - 05-08-2010, 22:36
Gdzie są te cztery śruby? Chodzi Ci o te otwory otaczające wałek? Tam była przykręcona tulejka łożyska oporowego, którą odkręciłem. To są puste otwory. Na siłach się czuję, tylko potrzebuję odrobinkę pomocy. Pranie młotkiem w wałek sprzęgłowy może coś uszkodzić? Jeszcze co do piątego biegu, jak go zdemontować przed rozpołowieniem?
wichura1 - 05-08-2010, 23:02
Po drugiej stronie skrzyni od wałka sprzęgłowego, pod pokrywą. Ja ci polecam dokładnie obejrzeć serwisówkę do skrzyń biegów. W zipie jest kilka pdf-ów, otwórz: "Mt.pdf" i na stronie 66 widać 5 bieg, a na 68 zdemontowany wałek sprzęgłowy. http://www.e-elektron.pl/...sugearboxes.zip
Adrians - 05-08-2010, 23:10
Dzięki, jeszcze jedno pytanie. Czy wałek i cała reszta na pewno wybije się ze skrzyni od strony sprzęgła? Na wszystkich obrazkach z pdf-ów jest ona rozłożona od tej drugiej strony, a trochę dziwnie to by było, gdybym musiał rozkładać wszystkie zębatki by dostać się do łożyska.
|
|
|