Carisma - Techniczne - Pęknięty wąż klimatyzacji, wymienić czy naprawić?
Anonymous - 12-07-2010, 10:26 Temat postu: Pęknięty wąż klimatyzacji, wymienić czy naprawić? Witam
Posiadam Mitsubishi Carisma 1,9TD. Wczoraj pękł mi wąż od klimatyzacji, przetarł się o wystającą plastikową obudowę wentylatora chłodnicy. Jak włączę klimatyzację cieknie z przewodu pod ciśnieniem żółtawy płyn. Pytanie czy taki wąż da się naprawić? Czy spece od klimatyzacji to zrobią? Czy po naprawie będzie konieczne nabicie klimatyzacji? Chętnie bym ten przewód wymienił, szukałem na allegro takiego węża, niestety identycznego nie znalazłem. Sprzedają kupę przewodów od wersji GDI, czy taki wąż będzie pasował?
Proszę o porady w naprawie.
Poniżej zdjęcie przedstawiające uszkodzony przewód.
Andrew - 12-07-2010, 10:35
tabakol wydaje mi się, że taki wąż lepiej kupić nowy, bo do carismy nie powinien być drogi. Co do regeneracji trzeba zapytać w serwisie klimy. Po wymianie węża będzie konieczne raczej nabicie klimy...
robertdg - 12-07-2010, 10:43
Wąż wymień na używke, ja bym nie naprawiał, bo jest to przewód aluminiowy i zagadką jest co się z nim stanie jak rozetnie się okucia, a szczelnośc tego układu jest bardzo istotna
Spece od klimatyzacji powinni zrobić to kompleksowo, od wymianny weza po nabicie klimy
Z tego co kojarze GDI ma ten wąż inaczej wyprofilowany (chodzi o końcówki), inną długość, do tego ususzacz jest po przeciwnej stronie.
Radze poszukac w aukcjach z TD na części, nie każdy wystawia takie przewody
Anonymous - 13-07-2010, 21:04
Hej
Po poszukiwaniach używanego węża którego cena wahała się w granicach 150-250zł w trzeba było czekać na przesyłkę zdecydowałem się na naprawę. Przewód z GDI faktycznie nie pasuje do TD, jest inaczej wyprofilowany. Demontaż rurki był bardzo prosty, została oddana do naprawy, cały gumowy wąż wymieniono i zaprasowano na specjalnej maszynie. Zapłaciłem za to 100zł. Dodatkowo po wymianie uszczelek zmontowano i nabito klimatyzację. Tu z kolei zapłaciłem 80zł.
Cieszę się że tak szybko udało się usterkę naprawić, chłodzi aż miło, co niezwykle istotne w aktualnym czasie.
Za pomoc jak zwykle chłopaki wielkie dzięki.
POZDR
robertdg - 13-07-2010, 22:19
tabakol napisał/a: | Demontaż rurki był bardzo prosty, została oddana do naprawy, cały gumowy wąż wymieniono i zaprasowano na specjalnej maszynie. Zapłaciłem za to 100zł | No to muszę przyznać, że zdarli z Ciebie skóre, bo ja niejednokrotnie dorabiałem przewody olejowe HP do maszyn budowlanych i średnio płaciłem za ponowne zakucie w granicach 40-60zł, no chyba ze nowe końcówki miały być to już cena dyrastycznie rosła. Pocieszający fakt, że za nabicie klimy nie zapłaciłeś dużo, oraz że naprawa odniosła sukces.
|
|
|