Carisma - Techniczne - Braki mocy i dość wysokie spalanie - 1,8 GDI
Hubeeert - 06-10-2006, 18:18
fular napisał/a: | W międzyczasie dolałem dwa razy środka do czyszczenia układu paliwowego | Co to było?
Hubeeert - 06-10-2006, 18:48
Tak wysokie spalanie w GDI to zły znak...
Ciekawe czy któryś z tych "specyfików" nie zamulił/nie uszkodził końcówek wtrysków...
Hubeeert - 06-10-2006, 18:52
Jedyny kto może sprawdzić wtrsyki w GDI to ASO. Niestety.
Proponuję wizytę w ASO.
Hubeeert - 06-10-2006, 19:15
fular napisał/a: | może jeszcze raz podłączyć się do kompa i sprawdzić czy nie pojawiły się nowe błędy |
Od tego powinieneś zacząć.
fular napisał/a: | A filtr paliwa może mieć wpływ na takie objawy | Jakby był zapchany to by raczej spalanie nie wzrosło do 15l/100km.
Może filtr powietrza masz zatkany?
Hubeeert - 06-10-2006, 19:16
fular napisał/a: | Kontrolka zapaliła się podczas jazdy na wysokich obrotach, auto nagle straciło moc, jakby został odcięty dopływ paliwa. | ECU weszło w tryb awaryjny. I bardzo możliwe że nadal tak pracuje... Koniecznie sprawdź błędy.
Hubeeert - 06-10-2006, 19:18
No to tak jak pisałem sprawdzić kody błędów. Aha - jeszcze jedna przyczyna jest możliwa - zatkany katalizator.
Hubeeert - 06-10-2006, 19:22
Wiesz co? kasowanie błędów bez usuwania ich przyczyn doprowadzi do tego że znów sie pojawią.
Kolejność prac
1. Diagnoza poprzez podłączenie do komputera
2. Usunięcie usterek
3. kasowanie błędów
Katalizator jak Ci napisałem może dac zamulenie samochodu i wysokie spalanie.
Niech to tez sprawdzą.
Hubeeert - 06-10-2006, 19:27
Najprościej ale i najmniej miarodajnie - niech ktoś przegazuje a Ty sprawdź czy mocno dmucha z wydechu
No i pod samochodem zobacz czy gdzieś bokiem spaliny nie uciekają
na kompie tez to powinno wyjść.
Twoja Cari z tego co pamiętam ma 2 sondy - jedną przed katem do kontroli spalania i drugą korekcyjną za katem. Jak ta druga nie ma prawie dostępu do spalin to podaje fałszywe dane do kompa a ten głupieje. Nie mówiąc o tym że zatkany wydech nie dodaje mocy silnikowi.
saphire - 08-10-2006, 17:45
Ty lepiej bezsiarkowej mu daj bo ja jakoś niemam przekonania do v-powera skoro nawet Corsa mi na nim muliła - kiedyś daaawno temu na nim autko śmigało ale póxniej to paliwo się jakoś zepsuło i moja Corsa przestała je lubieć natomiast Araala zawsze dobrze przyswajała - później Araala przejęło BP tak więc i z BP 95 śmigała zawsze OK więc i teraz leje Cari także BP 95 lub Ultimate czasem Vervę 98 i nie widzę różnic między tymi paliwami jedynie że na 98 trochę mniej pali niż na 95.
Krzyzak - 09-10-2006, 09:54
Paliwa z Shell to syf - pisałem nie raz i zdania nie zmienię, bo mam porównanie z innymi stacjami. A jak zalać tyle do baku? - powiem tak, tankowałem ostatnio na Neste i zalałem 53 litry do baku 60 litrów (do obicia), ale wskaźnik nie doszedł tam, gdzie zwykle - wyliczyłem, że oszukali mnie na 7-8 litrów. Sytuacja podobna.
Anonymous - 30-10-2006, 14:34
Pisalem Ci na priv ze mam podobne objawy. Pomimo ze komp w ASO nic nie pokazywał, czyszczenie przepustnicy tez nie pomoglo zaryzykowałem i wymienilem Lambde (NGK 220 pln) ... bo wszystko na to wskazywało, tzn objawy ... szalenstwa na wolnych obrotach, duszenie sie w czasie normalnej spokojnej jazdy, szarpanie ... i pomogło. Silnik pracuje stabilnie na wolnych, nie dusi sie w czasie jazdy, spalanie spadło do 6,5/100 (800km - trasa i miasto, jazda srednio spokojna). Widac uszkodzenia sondy nie zawsze wyjda na tescie w ASO ... powodzenia, ale jedynie pisze co było u mnie, nic nie sugeruje bo nie jestem mechanikiem
Student - 30-10-2006, 14:44
Trolin napisz podaj numer katalogowy jaką sondę dałeś
Anonymous - 30-10-2006, 14:46
Teraz juz Ci nie powiem ... zamowilem w sklepie, uniwersalna NGK pasujaca do Cari, czteroprzewodowa do podłączenia na złączki (bez wtyczki).
Marcino - 30-10-2006, 18:15
POwtórze po raz jkolejny, w baku jest tylko siatka przed pompa, można podnieść tylną kanapę, wykładzinę i dobrać sie do pompy odkrcajac 3 wkrety i metalowapokrywkę , następnie odp[inajac przewody i wtyczke wyjac pompę i obejrzec jej stan. MOja po 127tyś i 20tyś na polskim zwykłym paliwie była w czyściutka w idelanym stanie. Filtr pakliwa jest gdzieś po drodze, prawdopodobnie pod skrzynka z bezpecznikami na dole pod filtrem weglowym.
A sprawdzałeś stan świec????
Student - 31-10-2006, 07:37
O filtrze jest w FAQ bo sam zrobiłem opis tylko nie mam czasu wstawić zdjęć, wymieniałem filtr po 140tyś i nie był zły ale teraz mam nowy i wiem że pompa ma łatwiej.
Do tematu pompy trzeba chyba dodać że w GDI są dwie: w baku i w komorze silnika więc może ta przy silniku nie domaga.
Co do świec zauważyłem u siebie że do zewnętrznych świec częściej dochodzi jakaś wilgoć i może coś z nimi jest nie tak. U mnie środkowe były ideał ale zawnętrzne miały nalot rdzy na obudowie więc wyczyściłem dokładnie cewki świece, pozamieniałem cewki miejscami choć nie musiałem, było git i jest git.
|
|
|