To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Rytmiczny szybki dźwięk w okolicach 50km/h

MichuGdy - 16-07-2010, 11:58
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Rytmiczny szybki dźwięk w okolicach 50km/h
Witajcie ponownie Mitsumaniacy,

Dosłuchałem się ostatnio, że w którymś kole, najprawdopodobniej (ciężko mi zlokalizować prowadząc samochód) przednim lewym występuje rytmiczny szybki dźwięk. Ciężko ubrać mi w słowa opis tego dźwięku.

Występuje przy prędkości 50 km/h. w okolicach 60km/h i powyżej już nie słychać, poniżej 50 km/h też nie słychać.

Jakieś pomysły ?

Pozdrawiam,
Michał

Anonymous - 16-07-2010, 14:32

obejzyj dokladnie bieznik w oponie i wyjmij z niego kamien.
MichuGdy - 21-07-2010, 00:30

Hello, kamyczek to nie jest, ten dźwięk jest na wzór zwichrowania jakiegoś, i wydaje mi się, że następuje po obrocie. Ale mogę mylić się.

Może to tarcza krzywa troszkę ?

Pozdrawiam,
Michał

Anonymous - 21-07-2010, 08:13

MichuGdy napisał/a:
Może to tarcza krzywa troszkę ?

czulbys przy hamowaniu

MichuGdy - 27-07-2010, 19:50

Witam,

Kamyczki nie są tutaj niestety winowajcą, gdyż dla kamyków jest charakterystyczny dźwięk.

Owy dźwięk słyszalny jest jedynie w granicy 50 km/h.

wash - 27-07-2010, 22:54

Może jest źle wyważone koło?
Enforcer - 27-07-2010, 23:03

MichuGdy, podnieś auto i zakręć kołem, rozwiejesz swoje wątpliwości i może będziemy mieli dla Ciebie bardziej konkretne porady.
MichuGdy - 29-07-2010, 14:41

Dzisiaj wsłuchałem się dokładniej, gdy jechałem i dźwięk który najwyraźniej słychać pochodzi o tylnego lewego koła.

Po demontażu koła co mogę sprawdzić ?

Pozdrawiam.

Enforcer - 29-07-2010, 16:07

MichuGdy, najpierw podnieś auto i zakręc kołem bo najprawdopodoniej okaże się, tak jak w moim przypadku że na pewnym fragmencie średnicy, tarcza lekko ociera o klocki.

Rozruszane tylne hamulce, przesmarowane, klocki nie zeszklone, problem pozostał więc widocznie klocki muszą się teraz na nowo dotrzeć do tarczy. :wink: Czuję że masz podobny problem.